Hva leter du etter?

Mer om forestillingen - Opus

Opus1

Opus er en forestilling basert på klassisk musikk. Ordet «klassisk» kommer fra «classius» på latin og “κλασικός” på gresk, og beskriver en komposisjon som er komponert etter prinsipper og idealer fra antikk gresk og romersk kultur. I klassisk musikk beskrives ofte en «overlegen» form for musikk (opus), som er karakterisert ved streng struktur og kunstnerisk kompleksitet.

Tematisk fokuserer denne forestillingen på studier av denne strukturen, og hvordan den kan presenteres visuelt på scenen. Hovedintensjonen er å undersøke de sentrale reglene i instrumentell musikk og hvordan de kan overføres til en helt annen kunstform – altså dans. Kroppen blir en slag visualisering av musikkinstrumentet, og partituret et fysisk partitur som dikterer koreografien. Kroppen følger noen ganger rytmen og noen ganger de melodiske linjene, noen ganger fokuseres det på ett instrument, noen ganger på to eller flere. På denne måten åpnes en ny kode for å dechiffrere og trenge inn i musikken.

En av de viktigste karakteristikkene ved klassisk musikk er ofte svært komplekse melodier, linjer og rytmer som skaper et slags narrativ som så igjen skaper emosjonelle reaksjoner. Denne forestillingen forsøker ikke å fokusere på musikkens emosjonelle aspekter og den psykologiske innvirkningen de måtte ha på publikum. Tvert imot; en målsetning for utøverne er å løsrive seg fra musikkens emosjoner, unngå fristelser til tolkinger av musikken og se på den som en sofistikert serie av lyder som kan skape en harmonisk logikk. Dette er rett og slett et forsøk på å utforske vår automatiske, fysiske respons på musikk.

Opus, 23.–24. mars 2019

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus