Hva leter du etter?

En liste over ting han sa/Notes on Frailty, 19.–21. oktober 2018

En liste over ting han sa/Notes on Frailty,
19.–21. oktober 2018

Spilles: fre. 19. okt. 2018 lør. 20. okt. søn. 21. okt.

Urpremieren En liste over ting han sa, i dialog med kritikerroste Notes on Frailty, viderefører Ingun Bjørnsgaard Prosjekts undersøkelser av mellommenneskelig skjørhet relatert til kjønn.

Med Notes on Frailty/ En liste over ting han sa presenterer Ingun Bjørnsgaard Prosjekt en konseptuell sammenstilling av to selvstendige forestillinger som begge rendyrker et kvinnelig og et mannlig ensemble av dansere. Relasjoner mellom kvinner og menn, men også det feminine og det maskuline hos begge kjønn, har lenge vært et sentralt tema i Ingun Bjørnsgaard koreografiske arbeid. Dobbeltforestillingen viderefører undersøkelsene av mellommenneskelig skjørhet relatert til kjønn, gjennom koreografiske komposisjoner som også utdyper en kompleks, sanselig forbindelse mellom det bevegelsesmessige og det musikalske i kompaniets estetikk.

Notes on Frailty utfolder seg som en live komposisjon for dans og elektronisk og akustisk musikk, fremført av Christian Wallumrød og fire kvinnelige dansere. Forestillingen mottok strålende kritikker etter urpremieren under CODA-festivalen i oktober 2017 og er utviklet i nært samarbeid med danserne, som alle har medvirket til en rekke av Ingun Bjørnsgaards tidligere forestillinger. Det er første gang siden koreografens tidlige verk på 1990-tallet, som Sleeping Beauty(1994) og Jomfruer i norsk landskap(1994), at hun igjen jobber med bare kvinner i ensemblet. I Notes on Frailty undersøker de det «feminine», med referanse til den franske filosofen Simone de Beauvoirs feministiske verk Det Annet Kjønn. Utøverne både balanserer og snubler langs den fine linjen mellom menneskelig skjønnhet og skrøpelighet. Fysiske fragmenter, samplet blant annet fra en klassisk 50-talls ikonografi, forskyves og faller tilbake til kroppens hverdagslighet. Dynamikken mellom ulike kvaliteter i bevegelsesmaterialet og det musikalske peker på den kroppslige konstruksjonen av kvinnelighet, og kulturelle forestillinger om kjønn.

Andre del samme kveld er det helt nye verket En liste over ting han sa, som får urpremiere på Dansens Hus. Forestillingen er et selvstendig verk som også er i dialog med Notes on Frailty. Dette er Ingun Bjørnsgaard Prosjekts første forestilling med kun mannlige dansere. Med koreografens kombinasjon av formal detaljrikdom og hverdagslig patos, bygger de fire danserne opp ulike møter seg imellom og solo-sekvenser, hvor muligheten for eksistensiell frihet er på spill. Pianisten Simon Røttingen fremfører musikk av den finske komponisten Einojuhani Rautavaara, og forestillingen bringer også musikk av Christian Wallumrød og Dans Les Arbres.

- Med Ingun Bjørnsgaard Prosjekt sitt 25-årsjubileum og førestillinga Notes on Frailty har norsk samtidsdans nådd ein milepæl.

Klassekampen

- The four performers display remarkable precision and finesse.

I/O Gazette (Frankrike)

Medvirkende

Notes on Frailty:
Koreograf:
Ingun Bjørnsgaard
Komponist og musiker:
Christian Wallumrød
Musikk:
Musikk: Yoko Ono – ”What a Bastard The World Is” / © Ono Music/Universal Music Publishing AB
György Ligeti – ”Ramifications” / © Schott Music GmbH & Co KG/Gehrmans Musikförlag AB
Scenograf og kostymedesigner:
Thomas Björk
Dansere:
Marianne Haugli
Katja Schia (original cast Ida Wigdel)
Guro Nagelhus Schia
Catharina Vehre Gresslien
Lysdesign:
Tilo Hahn
Lystekniker:
Ane Reiersen
Lyddesign:
Morten Pettersen
Dramaturgisk veileder:
Torunn Liven
Søm:
Signe Vasshus
Produsenter:
Eva Grainger
Jorunn Kjersem Hildre
Anne Cecilie Bodin Larsen
En liste over ting han sa:
Koreograf:
Ingun Bjørnsgaard
Komponist:
Christian Wallumrød
Musiker:
Simon Røttingen
Musikk:
Musikk: Einojuhani Rautavaara – ”Piano Sonata No. 2, Op. 64, The Fire Sermon” / © Fennica Gehrman Oy Ab
Scenograf og kostymedesigner:
Thomas Björk
Dansere:
Erik Rulin
Matias Rønningen
Vebjørn Sundby
Ludvig Daae
Lysdesign:
Tilo Hahn
Lyddesign:
Morten Pettersen
Lystekniker:
Ane Reiersen
Produsenter:
Jorunn Kjersem Hildre
Eva Grainger
Anne Cecilie Bodin Larsen
Produsert av:
Ingun Bjørnsgaard Prosjekt
Samprodusent:
Dansens Hus
Foto:
Erik Berg / Tale Hendnes/Dansens Hus (En liste over ting han sa)
Musikklarering:
Hacate Entertainment Group
icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus