Sartansikthodeloskropp Ida Froymyr Borgen

Koreografilaboratoriet

Koreografilaboratoriet, 23. - 25. mai 2018

Koreografilaboratoriet,
23. - 25. mai 2018

Koreografilaboratoriet er en unik mulighet til å stifte kjennskap med unge, norske dansekunstnere. I år presenteres fem koreografer.

  0
 • Pris150
 • SceneStudioscenen

Spilledatoer

 • 23. mai - 17:00
 • 24. mai - 17:00
 • 25. mai - 17:00

I mai åpner Dansens Hus på nytt dørene for unge profesjonelle dansekunstnere sine arbeider gjennom prosjektet Koreografilaboratoriet. Gjennom Koreografilaboratoriet skapes et rom for mindre formelle visninger og arbeid i utvikling. Det er en viktig oppgave for huset å bidra til utviklingen av morgendagens dansekunst. Dette er en unik mulighet for publikum til å få innsyn i hva som opptar unge norske dansekunstnere i dag.

Gjennom tre dager vil fem kunstnere eller grupper vise fem ulike produksjoner. Årets kunstnere er valgt ut etter en open call der det kom i totalt 42 søknader. Forestillingene strekker seg mellom ulike sjangre og utfordrer både forestillingsformat og samtidige forståelser av kropp og identitet.

Kunstnerene som blir presentert på Dansens Hus i mai er Inés BelliPostmodern cool, Karen Lynne Bjerknesli/Aslak Aune NygårdJeg er en hermafroditt, Ida Frømyr BorgenSart ansikt/hodeløs kropp, Deep Down DopeizmInto The Deep og Mina Weider - Oldemors dans.
Jury har vært Øyvind Jørgensen, Janne-Camilla Lyster og Solveig Styve Holte.


Ida Frømyr Borgen:
Sart ansikt/hodeløs kropp
Det sies at ansiktet er kroppens viktigste identitetsmarkør. Men hvis ansiktet glimrer med sitt fravær, hvem er det som stirrer tilbake på deg?

Sart ansikt/hodeløs kropp er et tverrkunstnerisk prosjekt initiert av dansekunstner Ida Frømyr Borgen, og består av en soloforestilling og en billedserie. Prosjektet utforsker betydningen av ansiktet i grenselandet mellom subjekt og objekt. I forestillingen settes det gjenkjennelige opp mot det tilsynelatende forvrengte. Publikums persepsjon utfordres og forestillingen berører tematikker som identitet, den annens blikk og objektivisering av kvinnekroppen.


Aslak Aune Nygård og Karen Lynne Bjerknesli:
Jeg er en hermafroditt
Typisk maskuline menn klart typisk klart typisk klart typisk

Klart feminine kvinner typisk klart typisk klart typisk klart

Typisk maskuline menn klart typisk klart typisk klart typisk

Klart maskuline kvinner typisk klart typisk mann typisk klart

Kjønn er et eget system av tegn og koder. Vi og publikum må forholde oss til at kroppen og dens bevegelser setter i gang et spill med referanser. Hvordan fungerer det når vi prøver å bevisstgjøre oss om disse signalene?

Koreografi: Aslak Aune Nygård og Karen Lynne Bjerknesli. Utøvere: Karen Lynne Bjerknesli og Ellen Kristjansdottir. Musikk: Interlude av Machinefabriek, Glimps of Hope (Joe Goddard Remix) av Nils Bech
Kostymekonsulent: Maren Wesseltoft. Takk til Ingri Fiksdal og Rikke Bawert.Inés Moldskred Belli:
Postmodern Cool
“The prefix “post” indicates that a culture or artistic practice has stepped out of the previously unquestioned horizon of modernity but still exists with some kind of a reference to it. This may be a relation of negation, declaration of war, liberation, or perhaps only a deviation and playful exploration of what is possible beyond this horizon.”
- Hans-Theis Lehmann, Post-dramatic Theatre

Postmodern Cool er et forsøk på å utfordre etablerte normer i både jazzdansen og samtidsdansen. Ved å trekke inspirasjon fra arven etter de to ulike tradisjoner dansehistorien ønsker vi å skape et rom der vi kan utforske og utvide vår forståelse av form, konvensjon og forventning innenfor begge sjangerne. På et større plan handler Postmodern Cool om hvordan vi kan se nytt på det gamle og gi nytt liv til etablerte normer og sannheter.

Koreografi: Inés Belli. Utøvere: Trude Leirpoll, Trine Lise Moe, Sara Enger Larsen og Hedda Rivrud og Inés Belli. Musikk: composed by Jordan Fields. Published by Jordan Fields Music ASCAP


PAUSE 20 min.Mina Weider:
Oldemors dans
Astri Lied arbeidet som danser på 30 og 40 tallet i Oslo i det gryende frie feltet. Mina Weider er hennes oldebarn og hun har gjennom det siste året nærmet seg hennes kunstnerskap gjennom blant annet samtaler og praksis med hennes tidligere kolleger. Oldemors dans er en duett i en solo. Det er en samtale mellom oldemor og oldebarn på tvers av generasjoner og tid. Men mest av alt er det er en øvelse, praksis og insistering på en videreføring av en arv.

Av og med Mina Weider. En spesiell takk til Ingunn Rimestad og Fernanda Sparre Smith for raus deling og til Eivind Seljeseth for hyggelig veiledning.


dEEp doWN dopEiZM: Into the deep
Deep Down Dopeizm er et streetdanscrew basert i Oslo. De ble etablert i 2008 og har i dag tolv medlemmer som er spesialisert i ulike stiler innen streetdans. De siste ni årene har de opptrådt på ulike festivaler i inn- og utland, blant annet San Francisco International Hiphop DanceFest i San Francisco, Detour Festival i København, Urban X i Gøteborg, Nordic Moves i Helsinki, Beat On i Trondheim og Urban Moves Festival på Dansens Hus i Oslo. I perioden 2012-2015 samarbeidet de med Hooman Sharifi/Impure Company og Javid Asfari Rad i forestillingen Now The Field is Open som hadde premiere på Dansens Hus, og senere turnerte i Europa. De representerer jevnlig på battles og jams i inn- og utland, og flere av medlemmene er også initiativtagere og ledere for noen av landets største festivaler og arrangementer innen urban dans, blant annet Soul Sessions Oslo og Urban Moves. De har også danset og koreografert arrangementer og TV-produksjoner som Ungdoms-OL i Lillehammer 2016, Mitt Dansecrew Tv2 2015 og Adils Hemmelige Dansere NRK 2012-2014.
De to siste årene har de jobbet med å utforske og utvikle sitt sceniske uttrykk, blant annet gjennom deres første helaftens Antibiose (Bærum Kulturhus 2016) og oppfølgeren Antibiose 2.0 (Rå Dans festival og Tou Scene 2017). Crewet har alltid skapt i kollektiv, og gjennom Koreografilaboratoriet ønsket de å utforske og videreutvikle arbeidsmetoder som gruppe, og balansen mellom å utfordre og stå støtt i sin egen base. Into The Deep er et resultat av hvor de er i denne prosessen akkurat nå.

Av og med: Mathias Jin Budtz, Anne Golberg Stavn, Camilla Tellefsen og Sindre Eriksson Vik. Musikk: Natal Zaks

Bakgrunnsstoff

 • Foto Tale Hendnes 2 6

  Jeg er en hermafroditt

  Kjønn er et eget system av tegn og koder. Vi og publikum må forholde oss til at kroppen og dens bevegelser setter i gang et spill med referanser. Hvordan fungerer det når vi prøver å bevisstgjøre oss om disse signalene?

 • Sas Ida Hodelos Kropp 1266 Web Some

  Sart ansikt/hodeløs kropp

  Det sies at ansiktet er kroppens viktigste identitetsmarkør. Men hvis ansiktet glimrer med sitt fravær, hvem er det som stirrer tilbake på deg?