Hva leter du etter?

Ut og erobre!

Stockholmspremieren på Cullbergbalettens Protagonist er nettopp ferdig, og vi tok tak i noen publikummere for å høre deres reaksjoner på forestillingen. 

CullbergbalettenProtagonist10
Fra forestillingen Protagonist, koreografi Jefta van Dinther - Foto: Urban Jörén
Hva er din første reaksjon etter å ha sett Protagonist?
Oi..jeg syns det var… jeg ble kjemperørt! Faktisk gråt jeg nesten under hele forestillingen. Jeg ble så berørt.
På hvilken måte ble du berørt?
Det er vanskelig å sette ord på det akkurat nå.. jeg vet ikke helt hva det var, jeg har ikke fått reflektert over det ennå. Men det er første gang jeg har sett Cullbergbaletten på en scene før, og kjente heller ikke til Jefta van Dinther som koreograf, så det var en heftig opplevelse.
Var det noe ved forestillingen du syns var spesielt bra?
Hmm.. ja, jeg ble berørt av dekadensen og det dyriske ved det hele. Det var som at danserne ble degradert til noe veldig basic… noe dyrisk. Jeg følte at jeg gjorde en reise, det var en kurve å følge der.
Hvilke type mennesker tenker du vil ha utbytte av å se forestillingen?
Oi, jeg vil anbefale den til.. alle, men kanskje spesielt folk som er rundt min alder. Jeg var her med min mormor og min tante, og de ble ikke berørt på samme måte. Det er ikke sikkert det har noe med saken å gjøre, men jeg følte umiddelbart at det er en forestilling for min generasjon. Kanskje det nakne provoserer mye.
Reagerte du på bevegelsesmønsteret i forestillingen, eller hadde du forventet mer "klassisk" dans?
Nei, det var som jeg forventet det egentlig, og presis det jeg likte så godt med forestillingen, at du fikk dette veldig råe og dyriske elementet.
CullbergbalettenProtagonist 4
Foto: Urban Jören
Pleier dere å se danseforestillinger?
Jaaa… det har vært vi vært og gjort noen ganger, men mest barnedans egentlig. I sommer så vi en danseforestilling med noen akrobater utendørs. Men dette var første gangen på Dansens Hus i Stockholm.
Har dere sett Cullberg før?
Ja, det har vi, eller i hvert fall vi voksne. Og så hørte vi anmeldelsen av forestillingen Protagonist på radioen i dag morges, og da sa vi ”vi MÅ må gå på dans nå”, vi hørte det var Cullberg i kveld, og så var vi litt spontane...
Og hva opplevde dere voksne?
Jeg syns det var noe veldig passende å se nettopp denne forestillingen i dag.. den er rett og slett virkelig passende, med hele verdenssamfunnet, Hellas.. migrasjon.. alt som skjer. Det var spennende. Og også det at man uttrykker seg med kroppen for å uttrykke en ikke- funksjon på en eller annen måte. Det var interessant syns jeg.
vår datter har ikke helt sin store dag i dag.. haha..
Cullbergbaletten Protagonist Press11
Fra Cullbergbalettens Protagonist (2016), koreografi/regi Jefta van Dinther. Foto: Urban Jörén - Foto: Urban Jörèn
Hva er din første reaksjon?
Jeg sa nettopp til Ida at jeg syns det er en fin forestilling å se på med forskjellige øyne. Både det å kunne se på det som faktisk skjer men også det å kunne zoome litt ut og se på tekstur av dans.. bare masse bevegelse. Det er det første jeg tenker på.
Hva med deg, Ida?
Jeg tenker revolusjon, jeg. Det er det første jeg sitter igjen med. Alle har en liten revolusjonist inni seg, men jeg tror ikke man alltid tør å leve det ut. Jeg tenkte mye på hvilke grenser vi setter for oss selv og hvilke rammer samfunnet ønsker å plassere oss it. Jeg kjente en stor frihet i det hele.
Var det noe som gjorde spesielt inntrykk?
Kanskje samspillet… det kollektive? Fordi jeg ble veldig trukket mot møtene mellom danserne. Det sosial spillet og dette elsk-hat forholdet til seg selv og til hverandre, de kollektive følelse.
Men også denne massen.. det var deilig å se mange folk utfolde seg. Den kollektive følelsen sammen, dette at de arbeidet sammen om noe, samtidig som de var sterke individer.
Men Jennie, visste du på forhånd noe om forestillingen du skulle inn og se?
Nei, jeg visste ingen ting om forestillingen i det hele tatt, men jeg har sett de fleste av Jefta sine verk, så jeg hadde en viss anelse om uttrykket. Jeg vet hvilket estetisk landskap han beveger seg i. Jeg syns ikke det var så veldig annerledes enn det jeg har sett av han før, men kanskje en litt annen fysikk. Men det er vilt hvor mange lag og nyanser som ligger i et slikt arbeid som dette.
Hva med deg, Ida, hva sitter du igjen med?
Jeg vet ikke.. men får jo bare lyst til å bevege meg. Gå ut og erobre.. hehe. Jeg får lyst til å gjøre noe, men vet ikke hva.
Hvem vil dere anbefale forestillingen for?
Alle! Det tenkte jeg faktisk på da jeg så forestillingen, og tror mange kan kjenne seg igjen i forestillingen, uansett om man har noe erfaring med dans. Det er vanskelig å sette seg inn i det perspektivet når man jobber med dans selv, men jeg tenker at det samsvarer med tematikken hans som er det kollektive, massene.. noe som berører alle.

Protagonist, 17.–19. februar 2017

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus