Hva leter du etter?

Selvkontroll eller ikke?

Marlene Monteiro Freitas inviterer med forestillingen Bacchae til en dionysisk fest på høyoktan. Bakgrunnen er den greske tragedien Bakkantinnene.

Marlene Monteiro Freitas Bacchae Foto Filipe Ferreira15

Bakantinnene er skrevet av Euripides, gresk dramatiker som levde 480 – 406 f.Kr. og regnes som en av de aller beste greske tragediene. Ble vist første gang i 405 f.Kr, altså etter Euripides død.

Som så mange av Euripides´ skuespill handler også dette om balansen mellom selvkontroll og emosjonell frihet, eller konflikten mellom natur og lov. I stykket er Pentheus konge av Teben, en by i Hellas. En fremmed (guden Dionysos i forkledning) kommer til byen, syngende, dansende og ikke minst vindrikkende. Pentheus er absolutt ikke begeistret, og vil på ingen måte delta i festingen som Dionysos inviterer ham med på. Men Dionysos, den utspekulerte luringen, sender sin egen ånd inn i Pentheus for å få Penteus til å gjøre som han vil.

Marlene Monteiro Freitas Bacchae Foto Filipe Ferreira39

Stakkars Pentheus befinner seg – mot sin vilje – midt i festen, også han syngende og dansende, men ikke nok med det: Han blir også kledd ut som dame! Han danser avgårde sammen med moren og søstrene sine.

Moren og søstrene er på sin side så ville etter Dionysos at de – merkverdig nok – ikke kjenner ham igjen når han viser seg for dem. Dionysos, slu som en rev, klarer å innbille dem at Pentheus er et rådyr, og damene kaster seg over ham, river ham i biter og spiser ham. Sånn går det når man prøver å yppe seg mot gudene!

Moralen er: det er nok lurt å ha en viss selvkontroll, men man må også vite når det er smart å slippe seg litt løs, hvis ikke kan det skje når man minst ønsker det og ødelegge en stakkar fullstendig.

Bacchae – Prelude to a Purge, 22.–23. september 2018

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus