Hva leter du etter?

Ironisk distanse og heftige utbrudd

Sleeping Beauty fra 1994 var Ingun Bjørnsgaards gjennombrudd som koreograf. Oppsiktsvekkende nok er flere av danserene fra denne forestillingen med å årets urpremiere Uncoordinated Dog.

Notes On Frailty 2017 Foto Erik Berg 2340
Notes on Frailty (2017). Dansere Catharina Vehre Gresslien, Marianne Haugli, Guro Schia, Ida Wigdel - Foto: Erik Berg

Ingun Bjørnsgaard har vært og er en av landets mest fremtredende og produktive koreografer. I tillegg til sitt eget kompani, har Bjørnsgaard har koreografert for mange oppdragsgivere, som for eksempel Nasjonalballetten, Carte Blanche, Kunglige Baletten i Stockholm, Ballet de Lorraine, Tanztheater Bremen, Tanzkompagnie Oldenburg og GöteborgOperans Danskompani.

Etter etableringen av kompaniet Ingun Bjørnsgaard prosjekt i 1992 har hun skapt en rekke kritikerroste helaftens forestillinger som danserisk befinner seg i skjæringspunktet mellom klassisk ballett og samtidsdans. Forestillingene har ofte blandet humoristiske kommentarer til kunstformen og tiden vi lever i, med temaer og figurer fra klassisk kunst og litteratur. Bjørngaards dansere er ofte tydelige karakterer som i sine uttrykk veksler mellom ironisk distanse og heftige utbrudd.

Med premiereklare Uncoordinated Dog har Ingun med seg flere av dansere som var med fra starten av i 1992.

Både Sigrid Edvardsson, Gry Kipperberg, Torunn Robstad og Marius Kjos var med i de tidligste arbeider på nitti-tallet. Erik Rulin har også vært med en stund, nærmere bestemt siden I det förflutna i 2006. Disse danserne med lang fartstid møter yngre dansere i Uncoordinated Dog der et hovedtema er kroppens levde erfaring.

Her er noen tilbakeblikk fra Ingun Bjørnsgaard Prosjekts historie.

Uncoordinated Dog, 10.–13. oktober 2019

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus