Hva leter du etter?

De er urokkelige. De er Matata.

Med et navn inspirert av sin Kenyanske bakgrunn og med afrobeats, -house og dancehall som stil, er Matata et ”up and coming” dansecrew etter at de vant Measure Your Crew i Februar.

Matata2 Sanne Bergh

Hvordan ble Matata til? 
Matata gikk sammen som en gruppe for nesten ett år siden, der noen av oss kjente hverandre før fra da vi reiste til Norge fra Kenya. Vi merket fort at det ikke var en plattform her for vår type dans og hva vi ønsket å gjøre, noe som førte til spørsmålet om å starte noe eget. Det gjorde at vi dannet Matata, der vi begynte med fire og er nå en gruppe på syv medlemmer. Når det kommer til hvordan vi ble hetende Matata, var vi på utkikk etter et navn som kunne identifisere seg med oss og bære preg av vår Kenyanske identitet. Etter idémyldring og flere forslag, kom vi endelig opp med navnet Matata. Der vi kommer fra, betyr det på Swahili at noe er urokkelig eller ”fierce”. Folk flest assosierer vel ordet med uttrykket ”Hakuna Matata” som betyr ”no worries”, men med en gang en setter et ord foran det, endrer det betydning. Vi ville fremstå som en fierce gruppe som ikke blir skremt av noe som går i vår vei. 

Hva førte til at dere meldte dere på Measure Your Crew?
Da vi startet opp Matata, var vi på utkikk etter en mulighet der vi kunne lansere oss selv som en gruppe og gjøre oss sett blant fagfolk og et publikum.
Til å begynne med deltok vi i en annen konkurranse for å se publikums respons, og om det kunne være bra nok for Measure Your Crew. Publikum så ut til å like viben vår og hva vi presenterte. Ønsket om å delta på Measure Your Crew var delt i gruppen, men etter å ha blitt enige om at konkurransen ville være en unik mulighet for å vise fram Matata, valgte vi å delta. Konkurransen har gitt oss bekreftelse og jobber relatert til dans i ettertid.

Hvilke dører eller muligheter har åpnet seg for dere etter å ha vunnet Measure Your Crew?
Det har åpnet flere dører for oss, noe som er utrolig gøy. Folk har sett hva vi kan gjøre og hvem vi er. Flere av publikummerne under konkurransen er i dansemiljøet, så det var virkelig det rette publikummet å vise seg fram til. Vi har fått flere jobber og shows i ettertid, der blant annet personer ansvarlig for ulike festivaler har kontaktet oss. Denne interessen og  formen for feedback, har vært bekreftende og verdifullt for oss. I tillegg bidro pengepremien til nye dansesko, antrekk og annet merkevare for Matata.

Ved siden av dette har mange dansere i Oslo fortalt at de har savnet et miljø for dancehall og afrodans, og at det har vært ønskelig at vi skal utvide denne sjangeren mer. Vi har derfor holdt en del workshops for hvem som måtte ønske å delta – unge, eldre, nye dansere eller erfarne dansere. Det mener vi åpner opp for dans som skaper en ny energi eller måte å gjøre noe på. Workshopen er gratis, nettopp fordi vi ønsker å utvide og dele dansen. Dette har hittil vært en stor hit, og vi ønsker flere velkommen til å delta.  

Matata Sanne Bergh

Kan dere fortelle litt om hvordan dere har utviklet dere selv som dansere i etterkant av konkurransen?
Som en gruppe har vi blitt utfordret mye. For bare noen måneder siden danset vi kun for oss selv, men nå i ettertid av konkurransen har utrolig mange mennesker fått en interesse for det vi gjør. Det har stoppet å handle om bare oss, til å handle om Matata, som er mye større enn hver av oss. Andres forventninger har gjort at vi stadig ønsker å utfordre oss selv, med spørsmål som ”Hva kan vi gjøre nå? Hva nytt kan vi bidra med til dansemiljøet?”. I tillegg vil vi legge til at Measure Your Crew er en god erfaring med tanke på å utvikle seg selv som danser i forkant av konkurransen. For oss som gruppe, ble vi pushet på et annet nivå da vi hadde et mål å jobbe mot, samt ga det oss en ny innstilling vi kjente på både fysisk og psykisk.

Det er ingen regler som sier at vinnere ikke kan delta flere ganger. Har dere vurdert å delta en gang til?
Da vi deltok var det flere som sa ”Once you win, you don’t go back”. Derfor har vi aldri tenkt på å delta på Measure Your Crew en gang til, rett og slett fordi vi antok at det ikke var mulig. Vi kommer stadig til å utvikle og utfordre oss selv, men om vi deltar på nytt blir det i likhet med forrige gang, ikke for å vinne. Det er nøkkelen vi synes folk skal vite. Vi hadde et hovedmål om å ha en innvirkning på publikum, og hvis vi har et nytt innhold vi vil presentere, kommer vi definitivt tilbake. 

Hva vil dere si til de som nøler med å melde seg på?
Det er forståelig at noen synes konkurranser er skummelt, spesielt hvis man skal vise seg frem for første gang. Vi mener det er viktig å endre innstillingen sin fra å føle at man skal delta i en konkurranse, til å tenke at man deltar for å vise det man gjør til et publikum. For oss var deltakelsen nøkkelen til å utvikle oss selv som dansere. Synes man det er skummelt, så prøv å tenk at man er der for å presentere sitt verk i et fellesskap. Vi vil også si at det er utrolig berikende å få den direkte responsen fra publikum på at man gjør en god innsats. Da vi startet opp Matata ante vi ikke hva vi var i stand til og om det var bra, men det fikk vi bekreftet ved å delta. Vi visste ikke hva vi hadde før vi deltok. Vær heller ikke bekymret for om fanbasen til å ha på tribunen er stor nok. Hvis publikum ser noe som er bra, vil de juble for deg uansett om du har fans blant publikum eller ikke.

Har dere noen tips til deltakerne?
Ikke prøv å være noen andre enn deg selv, du er den beste versjonen av deg. Det er vanskelig å prøve å være noen andre, så ta med din egen stil og originalitet på gulvet.

Dansekonkurranse, 7. oktober

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus