Sjangersjongløren

- Veldig lenge var jeg en danser som koreograferte. Nå er jeg mer en koreograf som setter opp teaterforestillinger.

Artikkel

  Det sier Alan Lucien Øyen i Dansens Hus´ podcast i forbindelse med hans nye forestilling Still Life. Dette er kanskje noe av det som er betegnende for utviklingen av hans kunstnerskap, siden han koreograferte sin første forestilling i 2004, og fram til i dag.

  Dansens Hus sitt forhold til Alan Øyen strekker seg 15 år tilbake i tid, da premieren på første del av hans Amerika- trilogi fant sted. Første forestilling i trilogien, kalt America - Visions of Love, hadde premiere i 2009, mens siste del, Psychopatriot, hadde premiere i 2016 i kjølvannet av Donald Trumps første presidentperioden i USA (video øverst). Forestillingene ble til etter utstrakt reisevirksomhet i landet, med den franske filosofen Jean Baudrillards bok America som eneste guide.

  Øyen er kjent for sjangerblandinger i sine forestillinger. Han blander gjerne filmatiske elementer med dans, teater, store mengder tekst og live musikk.

  - Veldig lenge var jeg en danser som koreograferte. Nå er jeg mer en koreograf som setter opp teaterforestillinger.

  Alan Lucien Øyen

  - Virkeligheten er et teater. Ekstremversjonen er sosiale medier, der vi stiller oss opp og stiller oss ut. Vi har alltid pyntet på virkeligheten, men internett akselererer alt. Dette har vært et tilbakevendende tema for meg.

  Alan Lucien Øyen

  Argentinske Daniel Proietto er en kjent skikkelse innen dans og koreografi. I 2003 ble Proietto med i Carte Blanche, og fra 2013 ble han med i Nasjonalballetten der han har danset blant annet Petrushka og Gods and Dogs. Proietto har vunnet flere priser for sine bidrag innen dansefeltet, inkludert førstepremien i den internasjonale koreografikonkurransen i Hannover i 2007.

  Morai Moriyama er en berømt prisvinnende japansk skuespiller og danser. Han debuterte på scenen i 1999 med forestillingen Boys Time etter å ha danset siden han var 5 år. Moriyama har også spilt i en lang rekke filmer som  Under Execution, Crying Out Love in the Center of the World og Rage, noe som har gjort ham til en anerkjent personlighet i Japan. Han har også medvirket i TV- serier som Water Boys og Moteki.

  Gjennom sin dansekarriere har Moriyama samarbeidet med anerkjente utøvere som Sidi Larbi Cherkaoui, Inbal Pinto & Avshalom Pollak og Damien Jalet.

  Alan Lucien Øyen

  Norsk koreograf, danser, regissør og dramatiker

  Still Life, 23. - 26. mai