Hva leter du etter?

Golden fleece, 28.–31. januar 2016

Golden fleece,
28.–31. januar 2016

Spilles: tor. 28. jan. 2016 fre. 29. jan. lør. 30. jan. søn. 31. jan.

En ny forestilling av Ingun Bjørnsgaard er alltid en begivenhet. Som en av landets fremste og mest produktive koreografer, har hun vært sentral i utviklingen av norsk samtidsdans i over 20 år.

I «Golden Fleece» beveger danserne seg tilsynelatende fritt omkring, samtidig som de delvis blir styrt av et bakenforliggende kraftfelt som aldri blir tydelig nok. Et skjebnepreget spill styrer og leker systematisk og tilfeldig med dem. Her kan man kanskje gjenfinne paralleller til den antikke greske myten om Medea og Jason: kjærlighet, flukt og svik satt i spill omkring jakten på et gyllent skinn; eller Pasolinis filmatiske undersøkelse av den samme myten med Maria Callas som uovertruffent fascinerende omdreiningspunkt. Eller kanskje de befinner seg på en luksuriøs flåte i drift, vilkårsløst, på odyssé i et post-post-moderne stillestående hav?

Med fem dansere og en fiolinist på scenen er Bjørnsgaards nye forestilling en undersøkelse av forholdet mellom det private og det mytiske. Bjørnsgaard og hennes dansere har finslipt en signatur som er preget av presise og særpregede dansere, en flertydig dialog med de samtidsmusikalske forløpene, og et egenartet koreografisk språk som er preget av femininitet, humor, ømhet og distanse.

— Dette er kunst som beveger og behager kropp og sjel.

Størstedelen av musikken i forestillingen er nyskrevet av komponisten Henrik Hellstenius, men også eksisterende musikk fra tidlig modernisme vil bli brukt. Hellstenius har skrevet musikken for en av Europas mest sentrale fiolinister for ny musikk, svenske Karin Hellqvist, som vil fremføre musikken live på scenen. Fiolinen har vært til stede i flere av Bjørnsgaards tidligere forestillinger, og også Hellstenius har utmerket seg ved en rekke anledninger med større komposisjoner for strykere.

Medvirkende

Koreograf:
Ingun Bjørnsgaard
Fiolinist:
Karin Hellqvist
Dansere:
Ida Wigdel
Erik Rulin
Marianne Haugli
Catharina Vehre Gresslien
Stian Danielsen
Komponist:
Henrik Hellstenius
Øvrig musikk:
Paul Hindemith
Georg Phillip Telemann
Scenograf og kostyme:
Thomas Björk
Dramaturg:
Kai Johnsen
Lyddesigner:
Morten Pettersen
Lysdesigner:
Hans Skogen
Produsert av:
Ingun Bjørnsgaard Prosjekt
Foto:
Erik Berg
Knut Bry
Samproduksjon:
Dansens Hus
Støttet av:
Norsk Kulturråd
icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus