Nynorskdans 2009

Bolk 1, 30. januar 2009

Bolk 1,
30. januar 2009

    0
  • SceneHovedscenen

Spilledatoer

  • 30. januar - 23:00

NyNorskDans09 - festival for ung koreografi, BOLK 1 - med ´33 Produksjoner´, Camilla Tellefsen, Kristin Hjort Inao og Yoshifumi Inao og Lisa Nøttseter

Forestilling 1: "Reisverk"
Kompani: ´33 Produksjoner´
Koreografi og dansere: Amelie Friederike Preiss, Anne Marthe Meland og Eivind Seljeseth.
Foto: Anina Jæger Olsen

«Skal man forandre verden, bør man starte med å ommøblere sitt eget hjem». To kvinner og en mann bygger om. Rammer hverandre i offentlige og private rom, i stadig forandring med og uten fottøy. Legger fundamentet for videre forventning. En forestilling med ikkerealiserte ideers potensial.

´Reisverk´ er resultatet av deres første kunstneriske samarbeid, som ble startet da alle tre var studenter ved Skolen for Samtidsdans i Oslo. Kompaniets arbeid baseres på en tredeling av makt og innflytelse, der alle tre fungerer både som utøvende dansere og koreografer.

Forestiling 2: "Elementer"
Idé og Koreografi: Camilla Tellefsen
Skapende dansere: Huyen Huynh, Natasha Heggem, Camilla Tellefsen og Marikken Heitkøtter Bratlie.
Kostymer: Camilla Tellefsen og Anita Kristic
Lysdesign: Kyrre Heldal Karlsen
Kunstnerisk veileder: Inger-Reidun Olsen

4 kvinnelige hiphop-dansere representerer hvert sitt element: luft, ild, vann og jord. Elementet gjenspeiles i personlighet men også i den enkeltes danseutrykk. Igjennom dansen og musikken eksprimenterer vi med møter og utveksling av energi. Hvordan påvirker vi hverandre?
I astrologien deles vi inn i 4 ulike hovedgrupper avhengig av når vi er født, dermed hvilket element vi er. Alle bryr seg ikke om astrologi, men alle kan si seg enige i at man ofte kan dele inn folk i »typer», f.eks den jornære typen som tenker før han snakker og ikke gjør så mye ut av seg selv, eller den lett oppfarende som alltid er i sentrum for oppmerksomheten. Vi har ofte representert de ulike typene i en gjeng eller gruppe med mennesker. Jeg synes det er spennende å tenke på hvorfor jeg er som jeg er og tar de valgene jeg tar og ikke minst hvordan jeg bliver påvirket av møter med andre. Det er ikke tilfeldig at vi kun er jenter på scenen. Jenter med sterke personligheter...noe som er spennede å utforske.

Hiphop kulturen består også av 4 elementer: Mc´ing (Rap), DJ´ing, Grafitti og Breakdance. Her trekker jeg linjen til de 4 grunnleggende elementer: utrykkene utfyller hverandre. Etter musikken kommer dansen, kunsten er ofte inspirert av dansen og musikken og Mc´en snakker om det visuelle. Sammen er utrykkene en helhet: hiphop kulturen. Det finnes mange ulike stiler innen for hiphoppens dansebetegnelse: locking, poppin, old school hiphop, new school hiphop. Da hiphopens utrykk handler om individualitet og originalitet, finnes det nesten like mange stiler som dansere. Tanken er å trekke linjer mellom de ulike utrykksformene og de ulike elementene. Målet er å flette dette sammen til en helaftens forestilling. »Elementer» på NyNorskDans er et utdrag av en tenkt 40 minutters forestilling.

Forestilling 3: "Dual Axis"
Koreografi: Kristin Hjort Inao og Yoshifumi Inao
Dansere: Kristin Hjort Inao og Yoshifumi Inao
Musikk: Pan American
Kostymer: Kristin Hjort Inao

Between two bodies, the source of movement shifts.
Blend of passion, love and eroticism emerges through pure
structure of two dancers in space.

Forestiling 4: "Fordi du fortjener det – den perfekte gaven til den som har alt"
Koreografi og dans: Lisa Nøttseter

"Fordi du fortjener det" retter en moralsk pekefinger godt inn i svelget, og en umoralsk langfinger i været. Forestillingen belyser hvordan retorikken i vår kultur er med på å opprettholde og legitimere det samfunnet vi lever i – hvordan slagord og ordspråk er med på å gjøre verden til et problematisk lettvint sted.
Må ha det, bare må ha det!

"Fordi du fortjener det – den perfekte gaven til den som har alt" er en soloforestilling som er under utarbeidelse i møtet med publikum. Prosjektet er en videreføring av Lisa Nøttseters avgangsforestilling (ved Skolen for Samtidsdans 2008) med samme tittel. Prosjektet har vært testet på mennesker ved Prøverommet under Oktoberdans i Bergen.

www.youtube.com/lisanottseter