Hva leter du etter?

Artikkel 366235

Umm Kulthum4

Det ble anslått at da hun døde av nyresvikt den 3. februar 1975, trakk 4 millioner mennesker ut i Kairos gater for å hylle orientens store stjerne.

Umm Kulthum (Oum Kalthoum på fransk) ble født nord-øst for Kairo i 1898, og viste tidlig et talent for sang og musikk. Hun lærte å synge hele Koranen av sin far som var Imam, og han kledde henne også ut som gutt, slik at hun kunne delta og synge i en sanggruppe han ledet. Hennes stemme var kontraalt, den dypeste kvinnestemmen. 23 år gammel flyttet familien til Kairo slik at hun skulle få flere muligheter til å utvikle stemmen. Her møtte hun den berømte poeten Ahmed Rami, som skrev over 100 sanger til henne. Hun fikk også jobbe med den berømte luttspilleren og komponisten Mohamed El Kasabji som hun fikk opptre med og som også bidro til hennes store popularitet. I 1932 turnerte de i Midtøsten, til Damaskus, Bagdad, Beirut og Tripoli.

Umm Kulthum and Fairuz Beirut 1967 2

Det ble sagt at de arabiske landene stanset opp mens folk satt stille for å høre radiooverføringen.

Gjennom sitt repertoar, som spente fra klassisk og religiøs arabisk musikk til mer populære og folkelige sanger, og gjennom sin enestående improvisasjonsevne ble hun legendarisk i den arabiske verden. Hennes utallige plateinnspillinger brukes fremdeles flittig både i offentlige og private sammenhenger.

Hennes månedlige torsdagskonsert ble overført direkte av egyptisk radio og nådde slik ut til millioner av lyttere over hele Midtøsten. Konsertene ble avholdt regelmessig i årevis. Det ble sagt at de arabiske landene stanset opp mens folk satt stille for å høre radiooverføringen.

Umm Kulthum anså sin stemme som en gave fra Gud, og brukte stemmen for å holde motet til arabere oppe, og til å forene, og hun lånte stemmen sin til å støtte sosiale og politiske saker hun støttet. Uansett hvor hun opptrådte, enten det var Kairo, Bagdad, Jerusalem eller Amman, var konsertene alltid utsolgt. Så populær var hun at politiske ledere unngikk viktige kringkastinger mens konsertene hennes varte. Hun var kjent for en sterk scenepersonlighet, og hun var rett og slett forgudet av sitt publikum. Hennes kjærlighetssanger fylt med ømhet, smerte og lengsel fortryllet massene, som overøste henne med kjærlighet og beundring.

Så populær var hun at politiske ledere unngikk viktige kringkastinger mens konsertene hennes ble sendt.

Danser og koreograf, Fouad Boussouf, født i Marokko, men oppvokst i Frankrike, forsto ikke tekstene til Oum Kalthoum da han hørte dem i oppveksten. Likevel er hennes stemme et spesielt levende barndomsminne. Først på tidlig 2000-tall, etter sin trening innen samtidsdans og hip-hop, oppdaget han Rubaiyat – astronomen Omar Khayams lange dikt, som formidler dødens uunngåelighet, og samtidig som det oppfordrer til å nyte livets sitrende, altoppslukende øyeblikk. Det var disse versene, i den egyptiske poeten Ahmed Ramis arabiske oversettelse, Oum Kalthoum sang på gatene i Kairo. Du kan høre Rubaiyat i klippet under.

Forestillingen Oüm er en hyllest til Oum Kalthoum, og spektrumet av følelser hun kunne vekke – fra det vevre til det voldsomme. 6 dansere og 2 musikere overskrider stilistiske barrierer, i et poetisk og musikalsk rop om liv, om lykkerus over nåtidens øyeblikk, og på sitt vis, om transcendens.

OÜM, 7.–9. September

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus