Moodc Theo Giacometti

«Jeg liker vanlige og kjedelige ting, jeg...», sa ingen publikummer på Dansens Hus noen sinne.

Hva om det nye, uforutsigbare, litt rare kan få deg til å se verden på nye måter?

Artikkel

  – Dette skjønte jeg absolutt ingen ting av! sa en mor til sin sønn etter en danseforestilling.
  Sønnen visste ikke helt hva han skulle svare, for han hadde ikke skjønt så mye han heller. Det han nettopp hadde sett var både litt rart, litt komisk, ganske vilt, visuelt og musikken var noe av det feteste han hadde hørt.
  Men hva forestillingen handlet om var han usikker på. Og kanskje var det ikke så viktig heller? Og her skiller nettopp dansen seg fra mye annen scenekunst: Det trenger faktisk ikke å handle om noe i det hele tatt.

  Vi har jo gjennom generasjoner av eventyr og Disneyfilmer, romaner og filmer fått hamret inn at den vakre prinsessen fikk halve kongerike og den enda vakrere, høye prinsen. Og så var ringen sluttet og kapittelet ferdig. Hva som skjedde videre visste ingen, for ifølge legenden levde de jo bare lykkelig i alle sine dager. Hva nå enn dét måtte bety.

  Hva om det nye, uforutsigbare, litt rare kan få deg til å se verden på nye måter, gi deg en følelse av å være litt vill og gal? Det er da en ganske spennende tanke?

  Nettopp derfor syns vi det er skummelt å oppleve noe som vi kanskje ikke forstår eller som er uvant. Vi mennesker er jo også litt av noen vanedyr, og det er tryggest å velge et produkt og en oppskrift man kjenner fra før, ikke sant? Vi søker det forutsigbare i en uforutsigbar verden. Men hva om det nye, uforutsigbare, litt rare kan få deg til å se verden på nye måter, gi deg en følelse av å være litt vill og gal? Det er da en ganske spennende tanke?

  Det er ikke meningen at du skal like alt du ser hos oss. Men du kommer til å bli berørt av det.

  Hva er egentlig dans? Norsk ordbok sier at: Dans er rytmiske bevegelser/trinn, ofte til musikk. Så da skulle man jo tro at en forestilling på Dansens Hus - nasjonal scene for dans viser nettopp det. Men det trenger det altså ikke å være.

  Det er kanskje noe av kjernen ved samtidsdansen, at den nettopp bryter med våre forventninger til hva dans både er, og kan være. Kanskje den vrir litt på forventningene våre og virker både merkelig og annerledes. Og kanskje trenger det ikke å være dans i det hele tatt. I hvert fall ikke på den måten vi er vant til å tenke dans.

  Derfor sier vi, og mener det veldig seriøst, at du slettes ikke skal trenge å forstå det du ser, ikke trenger du å like det heller.

  Men, tør vi påstå, opplevelsen vil gjøre noe med deg likevel. Kanskje er du blitt utsatt for en estetisk opplevelse, eller hørte et fantastisk musikkstykke du ikke hadde hørt før?
  Kanskje blir du litt provosert eller overrasket? Da har du jo hatt en opplevelse av noe, uavhengig av om du «forstår» noe av forestillingen eller ei.

  – En av de villeste og vakreste opplevelser jeg har hatt på Dansens Hus, var en forestilling i 2014 kalt The Artificial Nature Project av den danske koreografen Mette Invartsen, sa en publikummer.

  – Var det dans? Tja. Var det koreografi? Sikkert. Forsto jeg noe? Nei. Men var det så viktig? Absolutt ikke.

  I nevnte forestilling ønsket koreografen å legge fokus på objekter på scenen, heller enn danseren, som jo er det mest vanlige. Og enorme mengder med konfetti, glitter og løvblåsemaskiner sto sentralt.

  – Det var rett og slett utrolig vakkert det jeg så på scenen, og slik jeg husker det: Enormt visuelt, en fest for øyet med nærmest atmosfærisk elektronisk musikk og et tonn med konfetti som ble blåst rundt i scenerommet av sånne maskiner man bruker til å blåse vekk løv, alt gjort av ansiktsløse dansere. Jeg følte jeg hadde vært med på noe helt utenom det vanlige. Jeg følte meg oppløftet og jeg var helt rørt av at mennesker kunne skape noe så visuelt slående og flott med relativt enkle midler, kunne publikummeren fortelle.

  – Jeg liker sånne kjedelige, dølle ting jeg, sa ingen publikummer på Dansens Hus noensinne.

  Hva er dans?
  Ordbokdefinisjonen har vi nevnt, men hva dans virkelig er lar vi være opp til deg å bestemme. Hos oss har du i hvert fall muligheten til å få opp til 50 ulike svar. I løpet av ett år viser vi nemlig nærmere 50 ulike forestillinger.
  Som regel varer forestillingene ikke særlig lenger enn en time, og du vil garantert finne noe for enhver smak. Alt fra det ekstremt fysiske og spektakulære til de mer lavmælte og eksperimentelle forestillinger. Vi har forestillinger med 20 dansere på scenen og bare én danser på scenen.

  Vi har til og med babydans flere ganger i halvåret. Du kan oppleve store, anerkjente dansekompanier og unge, norske koreografer. Vi har både internasjonale dansekompanier og norske. Du kan oppleve forestillinger som er både teatrale, filmatiske, veldig danseriske, forestillinger med sang og dialog.

  Hva er Dansens Hus?