Om kompaniet - Absence

Absence27311

Eventyret om Absence startet så tidlig som i 1999, hvor en gjeng smågutter prøvde å ta over dansegulvet på den lokale ungdomsklubben. Over et tiår senere har gruppen utviklet seg til å bli en av Norges råeste underholdningsgrupper. Absence er også regjerende norgesmestere i breaking. Det som skiller Absence fra andre artister er at de alltid produserer en skreddersydd opptreden for anledningen. Med spesialkomponert musikk, humor, skuespill, store smil, halsbrekkende akrobatikk i verdensklasse og ikke minst mye utrolig dans, vinner de publikums hjerte hver eneste gang.

Absence har blant annet vært finalister i både Dansefeber og Norske Talenter. De er tildelt Rampeløkten 2011 fra Bergen Teaterforening, og har vunnet Ungdommens Kulturpris i Bergen og Fjell kommune, i tillegg til å vinne breakekonkurranser i både inn- og utland. I 2015 vant Absence tv programmet Mitt Dansecrew på Tv2 sammen med Thomas Fingern Gullestad. Gruppens medlem Daniel Grindeland er på vei til å bli en av verdens beste breakere, og konkurrerer i blant annet Unbreakable og Redbull BC One. Siden de startet for over 15 år siden har de gjort hundrevis av opptredener på alt fra eldresentre til skole og sykehus, konserter og store internasjonale arrangementer. En stor del av arbeidet til Absence er også workshops og undervisning i dans og akrobatikk.

I 2009 tok Absence for alvor steget inn på teaterscenen og har siden den gang vært med som skuespillere og dansere i forestillinger som Jungelboken, Dyrehagen Hardanger, Boble, Bakgårdsskatter, Robin Hoods Hjerte og Swan Lake Reloaded. I 2011 laget de sitt første egenproduserte stykke Askeladden På Nye Eventyr sammen med co-produsent Den Nationale Scene (DNS). Til tross for at gutta aldri har vært i militæret, har de reist flere ganger til Afghanistan for å sette opp teaterforestillingen Burnt Wishes på Nationalteateret i Kabul, i samarbeid med DNS. Kabulprosjektet er et veldedighetsprosjekt av DNS for å gjennoppbygge det bombede teateret i hovedstaden av det krigsherjede landet.

Askeladden-forestillingen ble en stor suksess, og har siden premieren 8. oktober 2011 turnert i 17 av landets 19 fylker, spilt nærmere 800 forestillinger for ca 300.000 publikumere i Den Kulturelle Skolesekken, teaterfestivaler ol. I 2013 ble forestillingen tildelt Gullsekken for Årets Produksjon i Den Kulturelle Skolesekken. Etter to år på veien med Askeladden og NM tittelen under beltet, ville Absence fortsette sitt kunstneriske virke og startet planleggingen av det som senere kom til å bli Norr - Da gudene breaket, en fysisk teaterforestilling om norrøn mytologi. Forestillingen følger Tor, Odin, Loke og resten av gudene i Åsgard fra verdens skapelse til Ragnarok. Oldschool - en battle mot alderdommen er samprodusert av Festspillene i Bergen, og er en forestilling hvor Absence en dag våkner opp på gamlehjem og står ansikt til ansikt med alderdommens harde realiteter. Circus Absence, også den samprodusert av Den Nationale Scene og regissert av Jo Strømgren, er gruppens nyeste tilskudd på repertoar listen. Forestillingen er en absurd, humoristisk og akrobatisk danseforestilling om et verdenskjent sirkus der artistene er utslitt og publikum inviteres inn bak kulissene der ting slett ikke er slik det burde være.

Skal man beskrive Absence med ett ord, måtte det vært allsidig. Uansett om oppgaven er å samarbeide med et symfoniorkester eller danse barnevognsballett med nybakte mødre er utfordringen aldri for stor. Absence har en evne til å formidle energi, glede, budskap og en visjon på en folkelig og ikke minst morsom måte. De har en utrolig stor glede for det de driver med, som skinner igjennom på alt de gjør. La deg rive med i dansen, og bli med og sette verden på hodet!

Circus Absence, 13. - 14. mai 2023