Island Express - et nytt landskap.

De Naive arbeider gjerne utendørs. Det er som om de reflekterer omgivelsene, puster med bygninger, trær og de som tilfeldigvis passerer forbi.

Island Express Oddbjorn Erland Aarstad 6

Det er ikke stivnet koreografi på lukkede scener, men levende performative fortellinger. Noen ganger dukker de opp inne på et kunstmuseum i dialog med verk og hverandre. Her derimot kommer de til deg i byen din.

Island Express er et verk som utvider seg i møte med arkitektur og levende organismer, en syklist eller en jogger, barn eller hunder - de blir alle slukt inn på en myk og overraskende måte hvor humor får stor plass. Verket bærer slik preg av et tett samarbeid med kunstneren Karoline Bakken Lund. Hennes blikk for skulpturelt potensiale i ulike materialer skaper motstand og sammenheng. Hverdagsobjekter smelter sammen med kropper og arkitektur. Ugress blir scene og hæl blir humor.

Kunstnerne Charlott Utzig, Julie Moviken and Harald Beharie utgjør De Naive, og når de kommer til Westye Egebergs plass vil komponist Vilde Tuv spille live. Tuvs lydbilde har drag av norsk spacedisco og åttitallspop med en uvanlig miks av panfløyte og dunkende metalliske undertoner. Det er befriende og instinktivt, du kjenner bassen dunke til rå latter og røyken velter ut. Publikum blir både tilskuere og deltakere på en utendørs rave midt i Oslo. Mer enn å ha musikken som et kontinuerlig teppe av elektronisk musikk har komponisten valgt brå skifter hvor det plutselig blir stille, og man bare hører dansernes pust eller kanskje lyden av en motordur.

Island Express Oddbjorn Erland Aarstad 7

Danserne omfavner det usikre og fraværet av kontroll.

På samme måte som under urfremføringen utenfor Stavanger kunstmuseum vil Island Express i Oslo omfavne en utsikt og en tursti. Buktende stenger, høye rop, røyk og dunkende tekno. Repeterende og rullende bevegelser, kropp mot gress, kropp mot stamme og sti. På Westye Egebergs plass vil fire dansere rulle imot og med de som kommer opp kjærlighetsstien. Det er ingen jakt på deltakere, alle blir vi med inn i scenerommet like naturlig som røyken eller panfløyta. Ulike objekter får likevel en fremtreden plass – en øks, et par høye hæler eller syklisten som glir inn og ut av verket uten å vite det.

Island Express Oddbjorn Erland Aarstad 8

Island Express er et verk som utvider seg i møte med levende organismer

Danserne omfavner det usikre og fraværet av kontroll. Gjennom fysisk styrke, humor og besluttsomhet blir det et helhetlig nytt landskap som oppleves logisk selv om vi ikke kan beskrive hvorfor. Jeg trenger ikke vite det, du trenger det ikke. Det er hysterisk deilig. Vi roper vi også når vi får lov. Ja! JA!

Island Express er et skulpturelt og performativt utendørsverk av De Naive og Karoline Bakken Lund med musikk av Vilde Tuv som vises på Westye Egebergs plass fra 10.–12. september 2021 i samarbeid med Dansens Hus. Verket hadde premiere 17. september 2020 på Stavanger Kunstmuseum og har tidligere blitt vist på Oktoberdans i Bergen og Ravnedans i Kristiansand.

Island Express, 10. - 12. september