Panelsamtale: Readymades i scenekunsten?

Readymade-begrepet ble skapt av kunstneren Marcel Duchamps i 1916, og blir stort sett brukt innen billedkunsten. Av Store Norske Leksikon defineres det slik: «… en fabrikktilvirket gjenstand som får ny suggesjonskraft av kunstnerisk karakter ved å løsrives fra sin vanlige funksjonssammenheng». Kan dette også gjelde sceniske objekter, lyder, bevegelser og handlinger når disse endres eller opphøyes på scenen i møtet med publikum?

I denne panelsamtalen møtes kurator Geir Haraldseth, dansekunstnere Rina Rosenqvist og Siri Jøntvedt. De vil ta for seg ideen om danseriske, koreografiske og teatrale virkemidler sammenlignet med det som i billedkunsten beskrives som readymades, der idéer fra post-moderne dans og konseptuell samtidsdans særlig har vært førende.


Praktisk informasjon:

Dato: 24.09.22
Tid: 17:00-18:00

Sted: Studioscenen
Moderator: Jonas Øren



Bioer:

Siri Jøntvedt er dansekunstner med base i Oslo og har siden 1990 arbeidet i det frie scenekunstfeltet både i Norge og internasjonalt. I hennes kunstnerisk virke ligger interessen for det personlige der utgangspunktet ofte er i det egenopplevde, menneskelige og ærlige. Dette transformeres inn i fysiske praksiser knyttet opp mot forandring, nysgjerrige undersøkelser, sansende tilstedeværelse, det spontane og utforskning av koreografiske scores der det intuitive og det formale møtes og hvor alvor og humor blandes. Siri har danset på alt fra store scener til små klubber og utvikler gjerne forestillinger og prosjekter i tett samarbeid med andre kunstnere, også fra musikk og billedkunstfeltet. Som koreograf har hun både jobbet med teater og hatt bestillingsverk. Sammen med Snelle Hall har hun i 30 år skapt forestillinger i kompaniet Siri&Snelle. www.siriogsnelle.no Utdannet ved Den Norske Opera´s ballettskole, Khio (Oslo), Merce Cunningham Studio og Movement Rescearch (New York) Siri underviser i releasebasert teknikk, improvisasjon og komposisjon og gir jevnlig klasser og workshops ved Carte Blanche, Proda og Khio m.m. Hun er ansatt i Skuespiller og Danser Alliansen og har mottatt flerårig arbeidsstipend, samt Rolf Gammleng prisen for utøvende kunstnere i 2019.


Rina Rosenqvist
er en norsk/venezuelansk dansekunstner med base i Oslo. Holder en BA i dans fra Universitetet i Stavanger. Hun arbeider som utøver, skapende og medskapende i prosjekter som strekker seg fra stedsspesifikke interaktive forestillinger; produksjoner for scener/blackbox; workshop for asylsøkere og flyktninger og residens/arbeidssted for kunstnere. Hennes arbeid har blitt presentert både i inn- og utland ved LungA Art Festival, LungA School, CODA Dance Festival Oslo, Kulturhuset, DANS:BARE Festival, Kunsthall Oslo, List i Ljosi Festival, Bærum Kulturhus og Dansens Hus. Hun har arbeidet i land som Island, Sør-Korea, Sverige, Danmark og Finland med koreografer/kunstnere som Ludvig Daae, Ida Wigdel, Inés Belli, Belinda Braza, Marina Abramovic, Goro Tronsmo, Pernille Mercury Lindstad og Hagit Yakira. Rina er en av initiativtakerne for Montebøllo kunstnerkollektiv, et samlingspunkt for kunstnere med ulike disipliner fra det frie feltet i Oslo. Der er hun kunstnerisk leder sammen med Magdalene Solli.


Geir Haraldseth
er kurator på Nasjonalmuseet. Sammen med Randi Godø kuraterte han «Jeg kaller det kunst,» åpningsutstillingen på det nye Nasjonalmuseet. I 2022 kuraterte han den nederlanske paviljongen for Venezia biennalen sammen med Melanie Bonajo, Maaike Gouwenberg og Soraya Pol. Tidligere var Haraldseth daglig leder for Rogaland Kunstsenter (2012-2018) og kurator på Kunstakademiet ved KHiO (2011-2012). Han var rådsmedlem i Kulturrådet (2014-2017) og sitter for tiden i OCAs internasjonale jury. Han har skrevet om kunst for Art in America, the Exhibitionist, Kunstkritikk og Acne Paper og kuratert utstillinger for museer og kunstnerdrevne visningssteder om alt fra hvordan kunstnere blir fremstilt på TV til forholdet mellom fakta og fiksjon.