Panelsamtale: Musikk, sosial agens og scenekunst

Det sørafrikanske performance kunst- og klubbmusikkfenomenet Desire Mattea kommer til årets OSLO WORLD FESTIVAL. I tillegg presenteres tre danseforestillinger som en del av årets festival: Jazz Ain't Nothing but Soul av Tabanka Dance Ensemble vises på Rikscenen, The Answer is Land av Elle Sofe Sara vises på Oslo Konserthus, og Via Injabulo av Via Katlehong vises på Dansens Hus. Alle kunstnerne bruker dans, koreografi og performativitet som et verktøy for endring.

I samarbeid med Oslo World inviterer vi Desire Marea, Thomas Talawa Prestø (Tabanka Dance Ensemble) og Buru Mohlabane (Via Katlehong) til å snakke om og reflektere over arbeidet sitt. Panelsamtalen vil bli moderert av scene- og videokunstner og community organizer Jessica Lauren Elizabeth Taylor.

I samtalen vil de snakke om scenekunst og musikk som medium for sosial kraft og agens, blandingen av ulike dansestiler og kulturelle påvirkninger og musikkens rolle i utviklingen av bevegelse og danseuttrykk. Paneldeltakerne vil fortelle om sine kreative prosesser og gi innsikt i hvordan dans kan være en transformerende kraft for både utøvere og publikum.


Samtalen vil skje på engelsk og vare i omtrent 50 minutter.

Både Jazz Ain´t Nothing but Soul og The Answer is Land er tidligere vist på Dansens Hus.


Bioer:

Desire Marea
er en kunstner som eksisterer i mellomrommene: De står i spissen for en generasjon av sørafrikanske, Svarte queer-kreative, og har funnet en distinkt vei som filtrerer outsider-melankoli med performancekunst, undergrunnsklubbkultur og en generell bad assness. Matea ser på nattklubben som et hellig rom – en kirke for rettighetsløse og mistilpassede clubkids.

Thomas Talawa Prestø er en anerkjent dansekunstner og forsker som jobber for å fremme inkluderende og mangfoldige tilnærminger til dans og scenekunst. Som grunnlegger og kunstnerisk leder av Tabanka Dance Ensemble og skaperen av Talawa Technique, en unik og omfattende tilnærming til afrikansk og karibisk dans, har Prestø gitt betydelige bidrag til danseverdenen. Han er også stipendiat ved Høgskolen i Østfold og skal bli en av Skandinavias første Ph.D. kandidater til å fokusere på dekolonial dans og fremføringspraksis. Med over 25 års erfaring med å gjøre det norske kunstfeltet mer åpent og inkluderende, fortsetter Prestø å inspirere og utdanne dansere over hele verden.

Buru Isaac Mohlabane er kunstnerisk leder for det legendariske dansekompaniet Via Katlehong. Kompaniet er for tiden rangert blant de 5 beste internasjonalt rangerte urbane dansekompaniene. Mohlabane ble født i 1983 i Katlehong Township i Eastrand. I 1996 startet han i kompaniet for å lære å danse, og i 1997 begynte han å opptre fast med Via Katlehong. I 1999 opptrådte han på åpnings- og avslutningsseremoniene til All Africa Games. Han har også turnért mye i ulike prosjekter i Sør-Afrika og Europa.

Jessica Lauren Elizabeth Taylor er en kunstner, filmskaper, forfatter og community organizer. Hun er i fra det sørlige USA, født i Mississippi og oppvokst i Florida på det som en gang var landet til Timucua. Taylors arbeid manifesterer seg gjennom tekst, dialog og video. Arbeidet hennes sentreres om temaer som ritualer, sosial politikk og identitetsmytologi for svarte og urfolk. Hun er hovedsakelig opptatt av å skape likhet i kunst og teater.