Jan Martens

Jan Martens 1c Stine Sampers

I belgisk dans, som gjennom mange år har vært toneangivende i Europa, er Jan Martens (1984) en av de viktigste stemmene for tiden. Han begynte ikke å danse før han var atten år gammel, noe som førte til at han skiftet studier fra germanske språk til studier i samtidsdans i Tilburg og senere i Antwerpen, hvor han ble uteksaminert fra Artesis Royal Conservatoire of Antwerp i 2006. Han har koreografert egne verk siden 2010, og er etterhvert hyppig presentert både for et nasjonalt og et internasjonalt publikum.

En viktig innfallsvinkel til Martens´ dans er holdningen at alle kropper kan kommunisere og at alle kropper har noe å si. Den direkte kommunikasjonen gir seg uttrykk i en transparent form. I hans arbeider blir scenen et rom hvor følelsen av tid blir til å ta og føle på. Han gir rom for observasjoner, emosjoner og refleksjoner. Han bruker eksisterende språk, både verbalt og fysisk, for å skape nye ideer. I alle forestillinger fra Jan Martens forsøker han å tegne opp forholdet mellom utøvere og publikum på nytt.

Siden oppstarten som koreograf har Martens markert seg sterkt på den internasjonale scenen med sine forestillinger. Han er også tildelt en rekke priser for sitt arbeid, og i 2014 etablerte han sammen med Klaartje Oerlemans den koreografiske plattformen GRIP, som produserer og distribuerer hans forestillinger samtidig som de støtter opp om arbeidet til andre koreografer. GRIP er støttet av flamske myndigheter.

Forestillinger:

I Can Ride a Horse Whilst Juggling so Marry Me
2010
The Dog Days are Over
2014 vist på Dansens Hus i 2015
Ode to the Attep
t 2014
The Common People
2016
Rule of Three
2017 vist på Dansens Hus i 2019
Passing the Bechdel Tes
t 2018
Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones
2020
Elisabeth Gets Her Way 2021