Elle Sofe Sara

Elle Sofe Sara omtales som én av de mest interessante og viktige koreografer i sin generasjon i Norge. Hun er vokst opp i og bor i Guovdageaidnu Finnmark. I tillegg til å arbeide som koreograf, har hun også laget flere prisbelønte kortfilmer og dokumentarer. For øyeblikket jobber hun med en spillefilm, som vil bli den første spillefilm musikalen på samisk.

Elle Sofe Sara Photo Anne Katja Gaup

Saras arbeid strekker seg mellom tilsynelatende dagligdagse, ofte oversette områder av samisk fysiskhet og skikker som har sluppet unna kolonialismen. Sara avdekker et rom der fortid og nåtid faller sammen. I hennes arbeid er fremtiden urfolk.
Mens koreografiene hennes er kjent for sin lekne tilnærming, fordyper hun seg også i temaer som har vært tabu i samiske samfunn som selvskading, overgrep og selvmord. Som en urfolks kunstner søker Sara å skape arbeid som gir like sterk gjenklang for samfunnet hun bor i, som det gjør for kunstverden. Internasjonalt har Sara skapt arbeid med Liu Chi (Kina), Wimme (Finland) og Lana Hansen (Grønland), hun er også grunnlegger av Dáiddadállu, et samisk tverrfaglig samtidskunst kollektiv. Når hun ikke jobber med koreografi og film, eller er på jobbreiser, så finner man henne på vidda der hun merker reinkalver med barna sine eller leser dyrespor i snøen.

Jeg er opptatt av kraften som oppstår når vi står sammen. Hvor mye sterkere vi er når vi er en del av et fellesskap.

Vástádus eana / The answer is land, 04. - 06. februar