TrioAYvonneRainer20111

TRIO A

TRIO A, 13. oktober 2011

TRIO A,
13. oktober 2011

BANEBRYTENDE - PERSEPSJON - FORANDERLIG

    0
  • SceneHovedscenen

Spilledatoer

  • 13. oktober - 17:00

i samarbeid med Dansens Hus

Trio A er en 5-minutters bevegelsessekvens som opprinnelig ble oppført som en del av «The Mind is a Muscle, Part I» (1966) i Judson Church. Danserne var da Yvonne Rainer, David Gordon og Steve Paxton. De fremførte stykket simultant, men ikke samstemt og unisont. Siden da har stykket fått et uendelig antall former og blitt utført av en rekke forskjellige utøvere – fra fremførelser av større grupper til en tilbakevendende tolkning av Pat Catterson og «geriatric with talking», en nyere versjon med Rainer selv.

Yvonne Rainer er danser, koreograf og filmskaper. I 1962 var hun med på å grunnlegge det svært innflytelsesrike Judson Dance Theater i New York. Etter å ha studert ved Martha Graham School og med Merce Cunningham, begynte hun å koreografere egne verk. Gjennom sine komposisjoner, og da spesielt med «Trio A» (1968), utfordret hun tradisjonelle oppfatninger om hva en danseforestilling skulle være. På 70-tallet ble verkene hennes stadig oftere skapt med utgangspunkt i film. De ble mer orientert mot innhold samtidig som de beholdt sitt fokus på det formale. Rainer har mottatt en rekke prestisjetunge priser og arbeidsstipend, blant annet Guggenheim, Rockefeller, Wexner og Mac Arthur.

Pat Catterson er en New York-basert koreograf, danser og pedagog. Hun presenterte sin første helaftens koreografi i 1970, i Judson Church, i New York. Siden har hun koreografert over 100 verk. Hun opptrådte for første gang med Yvonne Rainers koreografi «Trio A» i 1969. Siden 1999 har hun vært fast danser for Rainer, assistert under innstuderinger og deltatt på turneer så vel innenlands som utenlands. Catterson har mottatt en rekke arbeidsstipender, og er én av årets mottakere av et Guggenheim-stipend.

NB! Denne forestillingen vises sammen med Lightening av Deborah Hay

Koreografi: Yvonne Rainier
Danser: Pat Catterson

Foto:  Christian Uhl
Varighet: 10 min.

Gjestespillet er støttet av Den amerikanske ambassade.