DadaMasiloSwanLake20151

Swan Lake

Swan Lake, 30. - 31. mai 2015

Swan Lake,
30. - 31. mai 2015

«Svanesjøen», den klassiske ballettens mest spilte verk, slik du aldri har sett den før! Fra Sør-Afrika kommer Dada Massilo med elleve fantastiske dansere og gjør «Svanesjøen» til sin egen – ny, humoristisk og sterkt personlig.

    0
  • SceneHovedscenen

Spilledatoer

  • 30. mai - 17:00
  • 31. mai - 17:00

«Svanesjøen», den klassiske ballettens mest spilte verk, slik du aldri har sett den før! Fra Sør-Afrika kommer Dada Masilo med elleve fantastiske dansere og gjør «Svanesjøen» til sin egen – ny, humoristisk og sterkt personlig.

Forestillingen byr som seg hør og bør på tutuer i rikt monn – både på mannlige og kvinnelige dansere, Tsjaikovskij og ballett, men den er også afrikansk dans, samtidsdans og teater.  Til alt overmål er den også morsom! Kritikere og publikum har trykket Dada Masilo og forestillingen til sitt bryst siden urpremieren i 2010. Dansens Hus er stolt av å kunne presentere Dada Masilo for første gang i Norge.

Ikke bare er balletten snudd på hodet, men også kjønnsrollene er litt annerledes i denne versjonen av «Svanesjøen». Den sorte svanen er en mann, og han og prinsen er dypt forelsket i hverandre. Odette danses bevegende av Masilo selv, og når det er duket for et arrangert ekteskap med prinsen som er forelsket i en av samme kjønn, er det ikke vanskelig å se for seg en tragisk slutt på det hele. Dada Masilo gjenskaper Svanesjøen fra et Sør-Afrikansk perspektiv, hvor kultur, kjønn, seksualitet og homofobi i et land hjemsøkt av AIDS, er et viktig bakteppe.

Dada Masilo
er fra Johannesburg, og er en av det nye Sør-Afrikas suksesshistorier på kunstfeltet. Hun har etter studier i hjemlandet og Brüssel etablert seg som en av de mest fremgangsrike unge dansekunstnerne i sitt hjemland. Etter sin førte opptreden i Europa under festivalen i Brest i 2011, har hun opparbeidet seg et solid navn som danser og koreograf i Europa, og har i dag base i Paris.

Les vår fuglespesial om balletten «svanesjøen» og dens historiske utvikling i DANS

- The coreographer brings comedy, carnival and African dance to a hallowed classic, and ends up with something totally new
The Guardian

- she epitomises all that is positive about the new country: the vibrant confluence of cultures, the edgy mix of danger and beauty and, most of all, life enchanting energy
Critical Dance

Varighet: 60 min

bonus1

Lørdag 30. mai etter forestilling: Ettersnakk. Dada Masilo i samtale med kunstnerisk leder Un-Magritt Nordseth. Velkommen til premierefest etterpå.

Koreografi: Dada Masilo
Dans: Compagny The Dance Factory
Musikk: Pyotr Iliich Tchaikovsky, Steve Reich, Rene Avenant, Camille Saint-Saëns, Arvo Pärt
Lysdesign: Suzette Le Sueur
Kostymedesign: Dada Masilo og Suzette Le Sueur
Kostymemakere: Ann og Kirsten Bailes
Modist: Karabo Legoabe
Teknisk ledelse: Emmanuel Journoud for Interarts Lausanne
Produksjon: The Dance Factory/Suzette Le Sueur og Interarts Lausanne/Chantal og Jean-Luc Larguier
Turnébooking: Scénes de la Terre/Martine Dionisio
Urpremiere ved National Arts Festival, Grahamstown, Sør-Afrika 2. juli 2010