Foto Tale Hendnes 2

JANNE CAMILLA LYSTER

Skjønnhet I-X, 12. - 15. april 2018

Skjønnhet I-X,
12. - 15. april 2018

Fire dansere og én pianist inviterer publikum inn i et kontemplativt scenisk rom i forfatter og koreograf Janne-Camilla Lysters nye arbeid.

 • Varighet90 min
 • Pris150 - 290
 • SceneHovedscenen

Spilledatoer

 • 12. april - 17:00
 • 13. april - 17:00
 • 14. april - 15:00
 • 15. april - 17:00

Til grunn for Skjønnhet I-X ligger et partitur som består av ti koreografiske dikt – dikt som kan leses både som poesi og dans. Partituret vil bli omskapt gjennom dansernes og pianistens lesning og praksis, ved at de etablerer et sensorisk forhold til teksten. 

Tid og lys, bevegelse og lyd veves sammen i en syklus hvor enkelhet, fortrolighet og forgjengelighet danner mønstre og teksturer – med en presisjon som åpner for det ikke forestilte.  

Prosjektet har røtter i den såkalte New York-skolen som vokste frem på 1950- og 60-tallet. Den besto av en gruppe komponister, musikere, billedkunstnere, performancekunstnere, koreografer og dansere som bidro til utvidelse av det tradisjonelle kunstbegrepet gjennom å finne nye måter å samarbeide og skape verk på – og John Cage ble ansett som en slags ”manager” for gruppen. Partiturer bestående av eksperimentell notasjon i form av f. eks. grafiske symboler eller tekstinstruksjoner, kalt «open form scores», ble utviklet, og utøveren fikk en utvidet rolle idet det ikke fantes én, men snarere et uendelig antall mulige interpretasjoner av partituret. Å jobbe på denne måten krever mot, tillit og nysgjerrighet av både koreograf og utøver. 

Med seg i prosjektet Skjønnhet I-X har Lyster pianisten Ellen Ugelvik, beskrevet som en av samtidsmusikkens viktigste utøvere, og de fremstående danserne Cecilie Lindeman Steen, Catharina Vehre Gresslien og Karen Lynne Bjerknesli.

 

Verkets ti deler: 

I                Transparens A 

II               Transparens B

III              Sirkel 

IV              Ett hundre feiltrinn 

V               Kjærlighet 

VI              Hvordan snakke A 

VII             Hvordan snakke B 

VIII            Blomster 

IX              Hemmelig hest 

X               Tid

I forbindelse med forestillingen vil det være en utstilling av partituret i foajeen.

Janne-Camilla Lyster (f. 1981) er danser, forfatter og koreograf. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun for tiden er stipendiat ved avdeling Dans. Gjennom sitt stipendiatprosjekt utvikler hun litterære partiturer for dans. Hun har utgitt flere diktsamlinger, sist Herostratos (scenepartitur, 2017) og Melk kåpe sand måpe (2015).  Siste sceniske arbeider inkluderer Dynamic (adapsjon av Deborah Hays solokoreografi, Den Norske Opera & Ballett, 2014), Nordisk partitur: Flukt og forvandling (Dansens Hus, 2015), og Herostratos (Det Norske Teatret høsten 2017, regi ved Øyvind Osmo Eriksen

Bakgrunnsstoff

 • Skjønnhet foto Marte Vold

  I vekslingen mellom det kjente og ukjente

  Den norske koreografen Janne-Camilla Lyster har urpremiere på forestillinga Skjønnhet I-X på Dansens Hus denne helga. På scenen blir vi invitert med inn i et ettertenksomt rom sammen med de syv danserne Cecilie Lindeman Steen, Catharina Vehre Gresslien, Karen Lynne Bjerknesli, Torunn Robstad, Julie Moviken, Anne Oortwijn og Ingrid Haakstad, og pianisten Ellen Ugelvik.

Medvirkende

 • Koreografisk partitur og kunstnerisk ansvarlig

  Janne-Camilla Lyster

 • Interpretasjon og dans

  Cecilie Lindeman Steen
  Catharina Vehre Gresslien
  Karen Lynne Bjerknesli

 • Interpretasjon og klaver

  Ellen Ugelvik

 • Dramaturg

  Thomas Schaupp

 • Lysdesign

  Martin Myrvoll

 • Kostymedesign

  Katrine Tolo

 • Foto

  Tale Hendnes/Dansens Hus

Støttet av: Norsk Kulturfond
Samprodusert av Dansens Hus og Kunsthøgskolen i Oslo / Program for kunstnerisk utviklingsarbeid.