Hva leter du etter?

OÜM, 7.–9. september

OÜM,
7.–9. september

Spilles: tir. 07. sep. ons. 08. sep. tor. 09. sep.

Fra det vevre til det voldsomme.

Langs Middelhavskysten, fra Kairo til Beirut, lød det på tidlig nittenhundretall ikoniske kvinnerøster fra radioen. På hvert gatehjørne, fra alle bilstereoer, buktet den arabiske sangen seg fram, og særlig allestedsnærværende var den store divaen Oum Kalthoum. Hennes stemme, dirrende av lavmælt intensitet, messet persisk poesi med melodier karakteristisk for den tarabiske stilen hun briljerte i.

Danser og koreograf, Fouad Boussouf, født i Marokko, men oppvokst i Frankrike, forsto ikke tekstene til Oum Kalthoum da han hørte dem i oppveksten. Likevel er hennes stemme et spesielt levende barndomsminne. Først på tidlig 2000-tall, etter sin trening innen samtidsdans og hip-hop, oppdaget han Rubaiyat – astronomen Omar Khayams lange dikt, som formidler dødens uunngåelighet, og samtidig som det oppfordrer til å nyte livets sitrende, altoppslukende øyeblikk. Det var disse versene, i den egyptiske poeten Ahmed Ramis arabiske oversettelse, Oum Kalthoum sang på gatene i Kairo, ofte i mannlig forkledning.

Forestillingen Oüm er en hyllest til Oum Kalthoum, og spektrumet av følelser hun kunne vekke – fra det vevre til det voldsomme. 6 dansere og 2 musikere overskrider stilistiske barrierer, i et poetisk og musikalsk rop om liv, om lykkerus over nåtidens øyeblikk, og på sitt vis, om transcendens.

Medvirkende

Koreograf:
Fouad Boussouf
Dansere:
Nadim Bahsoun
Sami Blond
Mathieu Bord
Loïc Elice
Filipa Correia Lescuyer
Mwendwa Marchand
Sang, ord og perkusjon:
Mohanad Aljaramani
Gitar og ord:
Lucien Zerrad
Scenograf:
Raymond Sarti
Dramaturg:
Mona El Yafi
icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus