Img 3357

Tanaka/Nakaya/Sakamoto

a•form, 09. september 2017

a•form,
09. september 2017

Legenden Min Tanaka dansende i en tåkeskulptur til musikk av en japansk synth-pioner - på taket til Norges nye nasjonalmuseum.

  0
 • SceneEkstern

Spilledatoer

 • 09. september - 18:00

a•form er en enestående og spektakulær begivenhet som skjer kun en gang og forener tre av Japans mest vesentlige kunstnere: Min Tanakas dans, Fukiko Nakayas tåkeskulptur og Ryuichi Sakamotos synthmusikk. Det er første gang det vises kunst i det ennå ikke ferdige Nasjonalmuséet.

Min Tanaka 
er i sitt 72. år fremdeles aktiv som danser. Han er en legendarisk dansekunstner som i store deler av sitt liv har markert seg sterkt på den internasjonale avantgarde-scenen. Han er og har vært dypt inspirert av grunnleggeren av butoh, Ankoku Butoh, og startet i 1974 egne aktiviteter med vekt på helheten i kroppens fysikk og psykologi. Hans uttrykksfulle dansekunst har ført til en mengde samarbeider med intellektuelle og kunstnere over hele verden. Alt han gjør bryter med grensene man vanligvis forbinder med teater, dans og musikk. I det siste ti-året har han blitt invitert til å delta i en rekke TV-programmer og filmer, inkludert hans Hollywood-debut i 2013. Tanaka fortsetter sin intense søken etter dansens opprinnelse, og har loddet enda dypere med sitt Lotus Focus prosjekt. Dette er en serie stedsspesifikke og improvisasjonsbaserte forestillinger som finner sted på hverdagslige steder og i hverdagslige situasjoner i Japan og utenlands. 

Fujiko Nakaya lagde sin første offentlige tåkeskulptur på verdensutstillingen Osaka Expo i 1970. Siden da har hun stilt ut tåke- og skyskulpturer på større museum og kunstarrangementer over hele verden, inkludert Guggenheim i Bilbao, San Francisco Exploratorium og Tate Modern i London. På Ultima vil Fujiko Nakaya installere en tåkeskulptur på takterrassen over råbygget til det nye Nasjonalmuseet – foran Rådhuset, havnen og fjorden. Dette er første gang publikum får tilgang til denne spektakulære utsikten.

Ryuichi Sakamoto er en legende innen japansk samtids- og populærmusikk. Ryuichi Sakamoto akkompagnerer Nakayas svevende tåkesky med en stemningsfull synthesizer. Sakamoto ble berømt på slutten av 70-tallet i Yellow Magic Orchestra, Japans første synthpopband, og gjorde deretter internasjonal solokarriere som popartist, komponist og multimedie-entreprenør. Elektro- og technomusikken hans har hatt enorm innflytelse, og han har blant annet samarbeidet med David Sylvian, Carsten Nicolai, Youssou N'Dour og Fennesz. Han står blant annet bak de Oscar- og Grammy-vinnende lydsporene til Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), The Last Emperor (1987), The Sheltering Sky (1990) og The Revenant (2015). Sakamoto komponerte også musikken til åpningsseremonien til Barcelona-OL i 1992. Han slipper sitt 20. soloalbum, async, i 2017.

De tre verdensberømte japanske pionerene gir Oslo-publikum en drømmelignende forsmak på byens nye landemerke.

Oslo Kunstforening vil også presentere Letters Sent from Heaven (25.08-24.09), en utstilling med den eksperimentelle japanske fysikeren Ukichiro Nakayas fotografier av snøkrystaller og elektrostatiske utladninger. Dette er første gang Ukichiro Nakayas (1900-1962) arbeider vises i sammenheng med presentasjonen av tåkeskulpturene utviklet av hans datter, Fujiko Nakaya. Fotografiene som inngår i utstillingen ble først vist på Sapporo International Art Festival 2014 i Japan kuratert av Ryuichi Sakamoto.   

Ekebergparken 10.-17. september
Den 10. september åpner Fujiko Nakaya nok en tåkeskulptur, denne gang i Ekebergparken. Tåkeskulpturen vil finnes her 10. til 17. september. 

Åpen dag 9. september i det nye Nasjonalmuséet
For første gang åpnes dørene til det som skal bli det nye Nasjonalmuséet. Fra 12.00 - 15.30. Opplev utsikten og 

Fujiko Nakayas tåkeskulptur.

Oversikt program:
9. september kl. 12.00-15:00: Åpen dag

9. september kl. 12.00-15:30: Seminar
Seminaret «Letters Sent from Heaven» avholdes i Mellomstasjonen, som del av Ultima Academy, med fokus på kunst, vitenskap og klimahistorie.

9. september kl. 20.00: Forestilling
De fire japanske kunstnerne opptrer sammen i en verdenspremierende live-performance

10. september kl. 14.00
Innvielse av Fujiko Nakayas tåkeskulptur i Ekebergparken

Medvirkende

 • Danser

  Min Tanaka

 • Skulptør

  Fujiko Nakaya

 • Musikk

  Ryuichi Sakamoto

 • Foto

  ©Madada Inc./Manoj Parameswaran

NB! Det er vått på gulvet, så bruk vanntett fottøy. Det er ikke tillatt med stiletthæler.

Forestillingen er initiert av Oslo Kunstforening og utviklet i samarbeid med Ultima Oslo Contemporary Music Festival, Statsbygg, Nasjonalmuséet og Ekebergparken og Dansens Hus.