Jo Stromgren 4

jo strømgrenkompani

Dansefestival, 02. - 13. desember 2008

Dansefestival,
02. - 13. desember 2008

Festival på Dansens Hus

  0
 • SceneHovedscenen

Spilledatoer

 • 02. desember - 19:00
 • 03. desember - 20:00
 • 04. desember - 18:00
 • 04. desember - 20:00
 • 05. desember - 18:00
 • 05. desember - 20:00
 • 06. desember - 18:00
 • 06. desember - 20:00
 • 07. desember - 20:00
 • 08. desember - 18:00
 • 12. desember - 20:00
 • 10. desember - 18:00
 • 10. desember - 20:00
 • 11. desember - 18:00
 • 11. desember - 20:00
 • 12. desember - 18:00
 • 12. desember - 22:00
 • 13. desember - 18:00

"A Dance Tribute to the Art of Football" må dessverre avlyses pga (idretts)skade.
Følg med på web for oppdateringer i programmet.

I stedet har vi satt inn det nye stykker "Polaroid" søndag 7. desember kl 19.00 og 21.00.

Jo Strømgren er viden kjent for et norsk og internasjonalt publikum for sitt arbeid både med hans eget kompani så vel som med store og kjente ballettkompanier rundt om i verden.

I ti år har han presentert en rekke produksjoner i skjæringspunktet mellom dans, teater, og heller ikke gått av veien for å bruke andre virkemidler som både dukker og film. Jo Strømgren har gjennom arbeidet med eget kompani, gitt publikum innblikk i et sjeldent og unikt humorunivers, og feires i sitt tiende år med en egen festival på Dansens Hus.

Sammen byr kompaniet og Dansens Hus på en kavalkade av verk, noen nye, noen fra begynnelsen av Strømgrens karriere. Intet mindre enn 7 verk blir det mulig å
(gjen-)oppdage på scenen samt at vi viser kultfilmen «Mot Moskva». Det vil bli mulig å se andre verk på skjermer i foajeen mens festivalen går.

Strømgrens arbeid formes i et samarbeid med utøverne, den fysiske helheten av ide og uttrykk formes av kompaniets medlemmer med deres engasjement. Med sine individuelle forutsetninger gir dansere og skuespillere kreativitet til det koreografiske materialet. Mangfoldet i hans arbeid og produksjoner speiler videre hvordan Jo Strømgren ikke skiller mellom garasjeliknende scener og operahus. På dette viset kommuniserer han med varierte og store publikumsgrupper og ulike nettverk, hvor de geografiske og sosiale skillelinjene krysses.

Festivalen blir oppsummeringen som setter oss i møte med triste, fiktive historier om glemte personer på glemte steder. Det er her det moderne mennesket gjerne latterliggjøres i all sin prakt, hvor vi finner grotesk humor og mørk psykologi i krokene bak skuespill og dans i kaudervelsk innfatning.

Med sin mangeårige interesse for, og utvikling av abstrakte språkformer har Jo Strømgren skapt en egen internasjonal nisje. Inspirert av spesifikke kulturer og religioner, skaper han pseudoautentiske språk for ulike produksjoner. Filosofien fra Strømgrens side er å skape assosiative tolkninger fremfor å tre holdninger og meninger over hodet på folk. En solid plassering på den internasjonale scenekunstarenaen beviser at nonsensmanifestet er langt mer enn kun en morsom idé.

Hans repertoar strekker seg fra den ultraklassiske «Nøtteknekkeren» til den arbeiderklassiske «A dancetribute to the art of football», og gjennom mosaikken av uttrykksformer har Jo Strømgren Kompani vokst til å bli et av de viktigste kompaniene i samtiden.

Under festivalen vil det vises to forestillinger hver kveld. Benytt deg av muligheten til å se begge til rabattert pris.

Vår foajé er også full av gratis opplevelser. Fotoutstilling med bilder av kompaniets faste fotograf Knut Bry, videovisninger av diverse forestillinger, et utvalg av memorabilia med naturlig patina, samt en fullt opprigget scenografi hvor Bergmund Waal Skaslien mellom alle forestillingene framfører live musikk fra Maskuline Mysterier og »Ti År Etter».

KORT OM VERKENE:

«DEPARTEMENTET»
»Departementet» beskriver dagliglivet i et svært hemmelig kontor langt inne i et departement i en fiktiv regjering et sted sør for Norge. Agenter gransker og analyserer samfunnet gjennom små tittehull og gir sine konklusjoner videre for politiske gjennomføringer. »Departementet» fortsetter JSKs årelange arbeid med å blande skuespill og dans i en kaudervelsk innfatning, med absurd humor og mørk psykologi i krokene.

«HOSPITALET »
Triste, fiktive historier om glemte personer på glemte steder har vært en rød tråd i Jo Strømgren Kompanis repertoar. Denne gangen er det kanskje mer trist enn noensinne. Et provinsielt hospital i et land ikke så langt unna opplever et desperat behov etter pasienter. Det er helt tomt, faktisk. Tre sykesøstre lengter etter å utføre sine kall og omsorgsbehovet hoper seg opp. Kanskje den ultimate pasienten en dag vil komme?
Alt er seriøst og skvære nonsens på samme tid. Meningen finnes i den assosiative reisen.

«KLOSTERET»
«Klosteret » følger JSKs karakterisktiske stilblanding av dans, teater og en kaudervelsk språksetting. Et potensielt kontroversielt tema blir her behandlet med overlagt distanse for å kunne opprettholde en absurd vinkling – i henhold til JSKs holdning om ikke å tvinge en spesifikk mening på sitt publikum. Uansett – forstillingens assosiative effekt taler klart og tydelig for seg selv. Mer enn noen gang fortjener religiøse temaer å bli behandlet med et kritisk blikk, og usunne former for oppførsel bør som alltid avsløres. Den samme assosiative intensjonen er også en invitasjon til dem som bare ønsker å se latterlige mennesker gjøre latterlige ting.

«SELSKAPET»
Et sted i Europa møtes et selskap av kaffedrikkere for sitt daglige rituale.
Men harmonien brytes av en grusom hendelse - oppdagelsen av en brukt tepose. Etterforskningen tvinger fram stadig mer ubehaglige spørsmål. Har de en
simpel forræder blant dem? Eller er teposen et symbol på en større samfunnsmessig forandring?

«ORKESTERET»
Restene av et danseband sliter med alvorlig bakrus et sted langt inne i de finske skogene. Vokalisten har forlatt dem til fordel for en solokarriere i de store byene. Uendelige tog passerer med stadig hulere lyd. Håpet er borte, pengene har tatt slutt, flaskene er tomme og musikken er død. Men en dag stopper plutselig et tog. Ofte må man havne i gjørma før man finner essensielle verdier. Orkesteret møter dette – det triste liv og noen gode grunner for å leve det. Blåmandagen er Finlands nasjonaldag og den geografiske og kulturelle rammen er valgt med omhu.

«MOT MOSKVA» (Film)
"Mot Moskva" handler om en teatertrupp som turnerer et eller annet sted øst for Polen. Truppen drives av den ambisiøse skuespilleren Vassi. Hans mål er å komme seg fra provinsen og inn til en av de store scenene i Moskva. Men mens han arbeider målbevisst med å utvikle den store forestillingen, må han finansiere driften ved smugling av sukker. Smuglingen er organisert av Vassis kyniske bror Victoras. Det er også han som skaffer Vassi skuespillere til truppen. Deres syn på hvilke kvalifikasjoner en skuespiller bør ha spriker kraftig. Vassi er opptatt av kunsten - Victoras av penger.

«POLAROID»
Polaroid er en mosaikk av absurd komikk, sprø logikk og desperate understrømmer. Som alltid lokker Strømgren publikum inn i en uvirkelig virkelighet. Denne gangen er spørsmålet hva vi egentlig vet om urbefolkningens liv. Og hva gjør inuittene (eskimoenes navn på seg selv) i det kalde nord? En munter lek er det blitt, en teaterlek med språk, dans, bevegelser og ikke minst Lill Lindfors-musikk.

DATO:

3. des
kl.: 19:00: «SELSKAPET»
kl.: 21:00: «ORKESTERET»

4. des
kl.: 19:00: «SELSKAPET»
kl.: 21:00: «ORKESTERET»

5. des
kl.: 19:00: «SELSKAPET»
kl.: 21:00: «KLOSTERET»

6. des
kl.: 19:00: «SELSKAPET»
kl.: 21:00: «KLOSTERET»

7. des
kl.: 19:00: «POLAROID»
kl.: 21:00 «POLAROID»

10. des
kl.: 19:00: «DEPARTEMENTET»
kl.: 21:00: «HOSPITALET»

11. des
kl.: 19:00: «DEPARTEMENTET»
kl.: 21:00: «HOSPITALET»

12. des
kl.: 19:00: «DEPARTEMENTET»
kl.: 21:00: «MOT MOSKVA»

13. des
kl.: 16:00: «MOT MOSKVA»
kl.: 19:00: «DEPARTEMENTET»

PRIS:

150 kr. pr. forestilling, 2 forskjellige forestillinger på en kveld 250 kr. Scenekort gjelder ikke.

Barn 80 kr pr. forestilling, 2 forestillinger på en kveld 130 kr.