lesballetsCdelaBGARDENIA20111

GARDENIA

GARDENIA, 22. - 23. oktober 2011

GARDENIA,
22. - 23. oktober 2011

GRENSEOVERSKRIDENDE - SÅRBAR - LØSSLUPPEN

    0
  • SceneHovedscenen

Spilledatoer

  • 22. oktober - 17:00
  • 23. oktober - 17:00

i samarbeid med Dansens Hus

Koreografen Alain Platel er grunnlegger av det belgiske kunstner- og dansekollektivet Les Ballets C de la B, og Frank van Laecke er teaterregissør. Sammen med den transseksuelle skuespilleren Vanessa Van Durmé har de skapt forestillingen GARDENIA som har turnert hele Europa til stor suksess.

Vi møter seks transvestitter, én transseksuell, alle pensjonerte, en kvinne i førtiårene og en ung, mannlig danser. Alain Platel og hans kompani les ballets C de la B er kjent for sine utfordrende og samfunnsengasjerte produksjoner, og deres nyeste forestillingen GARDENIA er intet unntak. Forestillingen omhandler komplekse og aktuelle tematikker som kjønn, seksualitet, begjær og kroppens skjørhet i ulike stadier i livet.

Forestillingen er inspirert av den kritikerroste dokumentarfilmen «Yo Soy Asi» (This is Me) der nedleggelsen av en transvestittkabaret i Barcelona gir oss et innblikk i livene til en eksentrisk gruppe eldre artister og kunstnere. Vanessa Van Durmé samler noen av sine transvestitt- og transseksuelle venner og kolleger fra filmen spesielt for denne forestillingen.

På scenen står en fargerik bukett med totalt ni spesielle personligheter; Van Durmé selv er kveldens vertinne med syv mannlige kabaret-artister; transvestitter og transseksuelle, alle i alderen 55 til slutten av syttiårene. Flere av dem er pensjonerte kunstnere som har tatt farvel med scenen og rampelyset. I tillegg medvirker den kvinnelige scenekunstneren Griet Debacker, samt den unge danseren Hendrik Lebon. De to sistnevnte utgjør en kontrast i alder, kjønn og legning til den øvrige gruppen. Felles for dem alle er sterke og dypt gripende historier.

Forestillingen består av enkeltstående tablåer med dans, sang, teater og musikk basert på karakterenes livshistorier der humor og alvor flettes sammen til en helhet.

Musikken underbygger karakterene og tematikken. GARDENIA er et formidabelt kabaret show, men under overflaten ulmer mørke følelser og livsviktige eksistensielle verdier.

Dette er første gang et helaftens verk av Alain Platel presenteres i Norge.

“An endlessly extravagant work that inspires, shocks and delights”
-The Stage, UK

'Gardenia is a moving piece ... sometimes funny and above all tender ... a very human picture of the transvestite world.'
-Le Monde

"An intriguing look at growing old"
-The Independent

For mer informasjon: www.dansenshus.com eller www.codadancefest.no eller www.lesballetscdelab.be

Pressefoto: http://www.codadancefest.no/presse/#event_gardenia

Alain Platel er utdannet spesialpedagog, og i tillegg er han autodidakt regissør. I 1984 startet han et kunstnerkollektiv bestående av venner og familie. Med «Emma» (1988) bekreftet han sine egenskaper som regissør. Han står også bak «Bonjour Madame» (1993), «La Tristeza Complice» (1995) og «Iets op Bach» (1998), som ble det internasjonale gjennombruddet for les ballets C de la B. «Vsprs» (2006) og et vendepunkt i Platels karriere. Så langt hadde forestillingene vært lystige og overdådige, et trekk som manifesterte seg både tematisk og i variasjonen av utøvere. De senere forestilingene bærer preg av et dypere og mer intenst engasjement med lidenskap og begjær.

Frank Van Laecke har en solid internasjonal karriere som skribent og regissør. I tillegg til å skrive suksessfulle serier for fjernsynsstasjonen VRT, har han skapt seg et navn som regissør for teater, opera, musikaler og store sceneproduksjoner. Frank Van Laecke har mottatt en rekke belgiske og internasjonale utmerkelser. I 2006 regisserte han Vanessa Van Durmes monolog «Look mummy, I´m dancing».

Koreografi/regi: Alain Platel/Frank Van Laecke
Konsept: Vanessa Van Durme
Utøvere: Vanessa Van Durme, Griet Debacker, Timur Magomedgadzhiev (erstattet av Hendrik Lebon), Andrea De Laet, Richard ‘Tootsie’ Dierick, Danilo Povolo, Gerrit Becker, Dirk Van Vaerenbergh, Rudy Suwyns
Musikk: Steven Prengels
Lysdesign: Kurt Lefevre
Lyddesign: Sam Serruys
Scenografi: Paul Gallis
Kostymer: Marie ‘costume’ Lauwers
Scenemester: Wim Van de Cappelle
Produksjon: les ballets C de la B

Foto: Luk Monsaert
Samproduksjon: NTGent, La rose des vents (Villeneuve d’Ascq), TorinoDanza, Biennale de la danse de Lyon, Tanz im August (Berlin), Théâtre National de Chaillot (Paris), Brighton festival, Centro Cultural Vila Flor Guimarães, La Bâtie-Festival de Genève, Festival d’Avignon
Distribusjon: Frans Brood Productions
Varighet: 105 min.