På Hovedscenen. Helt alene. ​

Hvor ofte er det at du er helt alene i et rom? Hvor ofte er du helt alene på en scene? I helgen kan du nettopp det.

Giselle Foto Tale Hendnes 5

Lightness: Fleire er et utstillingsrom på dagtid. Fra fredag 24.- søndag 26. mars, mellom kl. 12.00- 16.00, åpnes hovedscenen på Dansens Hus opp for én publikummer av gangen. Du kan bli i rommet så lenge du ønsker, og publikumsvakten vil ta ansvar for telefonen din mens du er der inne. Slik slipper du å dokumentere din egen tilstedeværelse i rommet. Utstillingen er gratis, og du trenger bare å møte opp i foajeen til Dansens Hus i oppgitt tidsrom.

Dette må vi vite litt mer om og stiller kunstnerisk leder for prosjektet Solveig Styve Holte til veggs.

Hva er utstillingen?
Utstillingen er, i motsetning til forestillingen, en undersøkelse av fravær. Utstillingen er et potensiale for fantasi eller kontemplasjonen av ingenting. Om vi tenker at rommet for fantasi krever tid og fravær av sanseinntrykk er dette rommet ganske truet i en samtid som er overfylt av dette; samt iscenesettelsen av seg selv. Lightness: Fleire interesserer seg for å skape et flerstemmig kollektiv. Underveis i prosessen har vi arbeidet mye alene med ulike soloarbeid, som vi så skaper et rom for i det kollektive. Vi snakket mye om hvordan forutsetningen for å ville delta i et kollektivt arbeid kanskje også er erfaringen av å være alene.

Da vi var på Hovedscenen på Dansens Hus for første gang i juni 2016 eksisterte allerede idéen om at vi ønsket at Lightness 2017 skulle ha den samme tredelinga som i 2015. I Lightness 2015 eksisterte også arbeidet som publikasjon, utstilling og forestilling, men da lå disse tre manifestasjonene på ulike steder. Når vi sammen var på scenen i juni, ble vi slått av hvor spennende det var å være i dette rommet uten noen andre, uten scenografi, uten en spesifikk hendelse. Vi fikk lyst å utvide dette fraværet og gjøre det tilgjengeleg for publikum. Normalt sitter det 300 personer i amfiet og ser på en stor produksjon.

I forestillingen har vi avgrenset publikumsantallet og løst opp scene- salperpsektivet. I utstillingen ønsker vi å gi publikum muligheten til (uten billett eller reservasjon) å være i rommet uten noen andre. En stor del av riggen vår har vært å fjerne for eksempel lyskastere, høytalere fra taket, åpne blendinger og plassere færre ting i rommet. Slik er det noe å se på. Som ikke er i forestillingen. Men mest er vi interessert i at publikum kan vandre rundt, kanskje sette seg ned og gi rom for ingentinget.

Den tredje delen av arbeidet er en publikasjon vi har skapt sammen med Camilla Skibrekk i Apollo Press. Vi har kalt den Arkeologi og den er en samling av kilder og referanser som er synlige og usynlige i arbeidet vårt og som har vært viktig i prosessen vår. Disse er satt sammen med bilder og tekster vi har skrevet. Publikasjonen er trykket i et avgrensa opplag. Apollo Press jobber manuelt slik at publikasjonen har spor etter den faktiske trykkeprosessen. Dette gir publikasjonen en taktilitet og egenart, som vi også tror påvirker leseropplevelsen. Kanskje i kontrast til hvordan mye tekst i dag finnest på skjerm, og der målsettingen er at flest mulig skal lese det som blir skrevet. Både utstillingen og publikasjonen undersøker heller noe mer minimalt og avgrensa, som igjen gir en annen ekslusivitet eller verdien av færre.

Ettersom Lightness: Fleire finnes som ulike manifestasjoner har vi vært interessert i å undersøke ulike grader av publikumsnærvær og nærhet til den enkelte. Fra å danse i rommet på kvelden sammen med 100 publikummere som ser på og beveger seg rundt, til at det kan sitte én person der alene på dagtid, til at noen kanskje plukker opp publikasjonen vår om et halvt års tid og blir interessert i materialet på nytt.

Fleire, 23. - 26. mars 2017