Mer om koreografen - Alan Lucien Øyen

Alan Lucien Oyen

Alan Lucien Øyen er en av scenekunstens mest allsidige aktører i Norge i dag. Han arbeider like selvfølgelig som teaterregissør ved de store institusjonsteatrene, som med sin egen frigruppe. Han er huskoreograf ved Den Norske Operea & Ballett, og engasjeres også som koreograf av mange andre kompanier internasjonalt og nasjonalt. Et foreløpig høydepunkt er hans koreografioppgave for Tanztheater Wuppertal Pina Bausch i juni 2018. Alan vokste nærmest opp på Den Nationale Scene i Bergen der faren var påkleder. Han er utdannet danser fra Kunsthøgskolen i Oslo, og var danser i Carte Blanche før han ble ansatt i Amanda Millers kompani Pretty Ugly i Köln i 2005. Sitt første koreografiske arbeid gjorde han i 2004, og i 2006 etablerte han sitt eget kompani winter guests, som fremdeles er i drift. Kompaniet består av skuespillere, dansere, dramatikere, designere og teknikere og turnerer internasjonalt med sine engelskspråklige produksjoner. Siden 2009 er alle forestillinger skrevet og utviklet i samarbeid med den britiske dramatikeren og regissøren Andrew Wale.

Ved siden av sitt arbeid med winter guests engasjeres han også internasjonalt og nasjonalt for operahus, samtidsdanskompanier og institusjonsteatre. Som fast koreograf ved Operaen har han gjort flere produksjoner sammen med winter guests, og han har også koreografert Operaens kompani ved flere anledninger.

Han er tildelt flere priser, blant annet Heddaprisen for den seks timer lange forestillingen Coleacanth hvor han og Andrew Wale fikk prisen for ny dramatikk, og forestillingen var også nominert for beste regi og beste forestilling. Alan er også tildelt Tom Wilhlemsens Opera og Ballettpris for 2018 for hvordan han utfordrer tradisjonell opera og ballett med sine originale teaterproduksjoner.