Kunst i pandemi: Ulf Nilseng

Hvordan påvirker pandemien kunstnerne? Ulf har under pandemien arbeidet fram en ny forestilling: Psalm for a Slut, som måtte avlyses på grunn av pandemien.

2 Ulf Nilseng Blid Foto Tale Hendnes

Verden har vært annerledes i snart ett år på grunn av pandemien. Hvordan har dette påvirket deg som kunstner?
Pandemien har påvirket meg både som kunstner og menneske. Jeg har kjæresten min på Cuba som jeg ikke får sett, og bare avlysninger og utsettelser når det gjelder kunstnerskapet mitt, så stor sett går jeg rundt og har et sinne/er sint! Men når jeg vet og ser hvor hardt et land som Cuba for eksempel blir rammet, så reiser vi nordmenn på første klasse når det gjelder denne pandemien. Her vet vi det vil komme støtteordninger, dagpenger, kompensasjonsordninger og lignende. Selv om det kan være veldig lite, så sulter vi ikke i hjel. Noel på Cuba må stå i matkø i seks timer for å få et brød, og noen dager får han ingen ting, og selv han har det bedre enn andre cubanere for han har visakort og penger. Det påvirker meg både som kunstner og menneske å se den enorme forskjellen på rike og fattig land. Det er enormt provoserende, og jeg blir trist og lei meg.
Jeg klarte å få besøkt Noel i Havanna i julen. Det var fint å se han, selvfølgelig, men å komme til et land i stor økonomisk krise var svært vanskelig for meg.

Har det kommet noe positivt ut av dette for ditt vedkommende?
Det har ikke kommet noe som helst positivt ut av denne pandemisituasjonen, ikke en eneste ting er positivt med dette! Ingenting! Absolutt ingenting godt har kommet ut av dette!

Hvis du skal gi andre tre tips til noe inspirerende man kan se digitalt, hva vil du foreslå? 

Serien Its a sin på HBO, 80-talls homoer når aids kom på banen.

Hva ser du mest fram til når pandemien en gang er over?

Å kunne sette meg på KLM og reise til Havanna, lande på flyplassen og slenge meg i armene til Noel. Forresten, på grunn av koronaen og situasjonen til Noel og meg, han på Cuba og jeg i Norge, bestemte vi oss for å bruke 2021 til å bygge et lite sommerhus til oss, i utkanten av Havanna. Det er faktisk noe positivt og noe jeg gleder meg over.

Psalm for a Slut, 24. - 27. mars 2021