Hvem drepte video vixens?

Kan du tenke deg en hverdag uten internett?
Kanskje rart å tenke seg i dag, men det har faktisk vært en realitet.
Der du måtte vente til neste dag med å få de ferskeste nyhetene fra inn og utland eller der motemagasinene kom i kvartals- intervaller. Men så var det MTV. Verdens mest toneangivende musikkanal som sendte musikkvideoer døgnet rundt.

Skjermbilde 2021 09 30 kl 14 59 44
Skjermdump fra Nicki Minajs musikkvideo «Anaconda»

I dag har vi historiens første generasjon som aldri har levd uten internett, der inntrykk og kulturelle påvirkninger fra hele verden er rundt oss hele tiden. Går vi bare en drøy generasjon tilbake i tid, var MTV kanalen mange søkte seg til. Mens artister som Kygo og Justin Bieber ble bygget på YouTube, var MTV den tilsvarende kanalen som bygget Michael Jackson og Madonna.

Da MTV ble lansert i USA i 1981 var hip-hopen som sjanger ny. Artister som Run-DMC nådde internasjonal suksess og Salt-N-Pepa solgte platinum med albumet med tittel-låta Push it. Og med den nye bølgen av rap-musikk og R&B, kom også markedet for musikkvideoer.

En musikkvideo fra sjangerens spede begynnelse var liksom ikke komplett uten en vakker melaninrik* kvinne seeren kunne fokusere på. Ofte sterke i sin utstråling, men likevel seksualiserte. Det ble et markedsføringsgrep som både artistene og platestudioene raskt forsto, og såkalte video vixens oppsto – en kvinnelig, lettkledd modell som danset i (som oftest) hip-hop og rap relaterte musikkvideoer, og alltid melaninrike.

Musikkvideone ble et bilde av det noen referer til som «Ghetto fabulous» æraen i hip hop som var oppstarten på produktplassering og store investeringer i hip hop musikkindustrien. Lettkledde kvinner, gull og penger bygget opp under kommersiell appell og bidro til å skape et image og et kommersielt utseende mange kunne kjøpe seg inn i. Klesindustrien begynte å få egne hip hop merker og påvirket selv moteinnslagene i magasiner som Vogue.

*melaninrik refererer til mennesker som har mer melanin/ fargepigmenter i huden.

– I was really getting into music videos and video chicks that had big ol’ booties, round breasts, and dressed like semi classy prostitutes. More than that, they were lusted after, wanted, practically begged for like they held the secrets to life at the meeting of their thighs.

Latifah Miles

En rekke studier mener video vixens blir fremstilt som underdaninge og endimensjonale seksuelle objekter som den mannlige artisten har et dominerende forhold til. Liknende kritikk rettes mot sangtekstene som seksuelt objektiviserer de kvinnelige statistene i musikkvideone. Blant annet Outcast møtte stor kritikk da de spilte på Øyafestivalen i Norge

Bobby Brown bruker tre video vixens i sin musikkvideo Every little step, et grep kvinne-rapgruppen Oaktown 357 tar opp i sin egen musikkvideo Yeah, Yeah, Yeah. Som kvinner tar de selv regien og gjør seg selv til video vixens i sin video, et grep kvinnelige rappere som Lil’ Kim og Nicki Minaj også skal gjøre 30 år senere.

Fra 80- og 90 tallets musikkvideoer der video vixens fungerte som en seksualisert markedskraft, ville kvinner senere endre narrativet, redefinere rollen som kvinne og ta regien selv.

Rapperen Nicki Minaj med opphav fra Trinidad (f. 1982) er av Rolling Stone Magazine rangert blant verdens fem beste rappere, og TIME Magazine har henne på listen over verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Minaj er kontroversiell blant mange og spiller på hyperseksualitet i både sceneshow og musikkvideoer. Forskjellen fra Minaj og tidligere video vixens, er at Minaj selv både er objektet, subjektet og eier av de sterkt seksualiserte musikkvideoene.

Hip-hop og rapmiljøet har tradisjonelt vært mannsdominert og definert av maskuline stereotypier, og beskyldt for å opprettholde en sterk misogyni (av gresk miso: hat og gyne: kvinne, kvinnehat), og spesielt mot seksuell objektivisering av Afrikansk-Amerikanske kvinner. Dette igjen kan skape barrierer for kvinnelige artister i hip hop verdenen som føler de må spille på sex og deres marginaliserte og undertrykte rolle for å kunne stikke seg frem. Tidligere redaktør i musikkmagasinet Billboard, Danyel Smith, sier at for at en kvinnelig artist skal gjøre suksess i bransjen, må hun innfri en overseksualisert personae, for å kunne bli ansett som markedsføringsverdig. Det kan virke som toppsjefene og produsentene i musikkindustrien, samt lytterne foretrekker den mannlige versjonen av virkeligheten.

Nicky Minaj blir ofte kritisert for misogyni i egne tekster, i for eksempel sangen Stupid Ho, som hun har dedisert sine kvinnelige hatere. Et annet aspekt rundt kritikken handler om at Nicky Minaj referer til seg selv og andre kvinner som både bitch (kjerring), hoe (hore) og gold diggers.

And I ain't hit that note But fuck you stupid hoe, yeah, fuck you stupid hoe I said fuck you stupid hoe, yeah, fuck you stupid hoe I said fuck you stupid hoe, yeah, fuck you stupid hoe I said fuck you stupid hoe, yeah, fuck you stupid hoe I am the Female Weezy!

Nicky Minaj, Stupid Hoe (2007)

VIDEO VIXENS I DAG
Men video vixens var ikke døde likevel. Sosiale medie-plattformer som instagram og tiktok har gjort det lettere enn noen gang å være video vixen og promotere seg selv, og har endret deler av industrien til det bedre- eller verre. Ved instgrams inntog fikk nabojenta, eller gutten, plutselig en egen utstillingsplattform, og talentspeidere beveget seg over til sosiale plattformer for å finne nye talenter.

Koreografen og danseren Cherish Menzo har i sin soloforestilling Jezebel, nettopp latt seg inspirert av de mange provoserende og lettkledde video vixens. Hvordan ville en video vixen-babe fra 90-tallet fremstå i dag?
– Jeg synes de var veldig kule, selv om det hele hadde noe tosidig ved seg: På en side hadde de en slags skjult definisjonsmakt som jeg ikke forsto på det tidspunktet. Kvinnene var stort sett light skinned, selv om noen få var mørkere som meg selv. På den andre siden påvirket de meg direkte ved at de fikk meg og vennene mine til å bevege oss på en spesifikk måte når vi var ute og danset eller var sammen med gutter. I dag ser jeg også hvordan denne måten å vise svart femininitet er knyttet til kapital og velstand, og slik defineres av popularitet og å passe inn. Narrativet i musikkvideoen hadde stor påvirkningskraft på meg, og gjorde at jeg ville passe inn i denne rammen

JEZEBEL c Bas De Brouwer 24
Cherish Menzo i forestillingen Jezebel (klikk pilen for video) - Foto: Bas De Brouwer


Cherish Menzo forklarer at hun startet arbeidet med forestillingen Jezebel ved å gå til stereotypene og klisjéene om video vixens, og arbeidet videre ut i fra dem.
– Her handler det mye om sex og hvordan sex selger. Jeg er derimot ikke interessert i å vise frem sex eller en sexy kropp, men heller bruke for eksempel twerking – som kan leses som noe veldig seksuelt ­til å uttrykke nye idéer: Å ville skape en konkret form av den hyperseksuelle idéen om den sorte kvinnekroppen, samt en ny idé om kvinnen i videoer og rap-tekster.

Kilder:
The Eveolution of Hip-Hop's Video Vixens https://www.okayplayer.com/ori...
How the Video Vixen Taught Me (Almost) Everything I knew about being a woman https://arndthirty.com/2015/10...
Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/...
Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/...

YouTube
Dansens Hus, Jonas Ørens intervju med Cherish Menzo https://www.dansenshus.com/art...
Debatt VG: Rævva Kvinnesyn, 10. aug. 2014 https://www.vg.no/nyheter/meni...


Jezebel, 08. - 09. oktober