23 hjemmeaktiviteter for barn!

Hjemmetid er dansetid! Her har vi samlet en liste over gøyale danseaktiviteter for barn.

Krister Kanck Dans Forgrunn
Illustrasjon: Krister Kanck

Påskeferien kan bli lengre og mer innendørs enn vanlig, og da er det fint å ha noen aktiviteter!

Kamelondansen

Sett på musikk, én er kamelonmester og bestemmer hvordan de andre skal danse. Bruk enkel korte instrukser som «danse i slim», «danse som en flue», «danse blått», «danse gammeldags». Enten kan dere finne på egne ord på sparket, eller lage lapper som man trekker opp av en hatt. Her er noen ord til inspirasjon:

Gammeldags
Katteaktig
Med superkrefter
Uten hode
Robotisk
Smalt
Under vann
Mikroskopisk
Mystisk
Kantete
Rart
Fra framtiden
Mykt
Knekkete
Vulkanaktig
Stikkete
Bølgete
Trær og blomster
Dragebarn
Modig

Dansekort
En morsom aktivitet å gjøre hjemme. Lag egne kort og pynt gjerne! Bruk de til oppvarming eller lag din egen dans.

1) Trekk et kort og finn en morsom musikk

2) Når musikken er på danser slik som på kortet

3) Når musikken stopper står du helt stille

Velg tre kort eller flere. Legg de ved siden av hverandre, sett sammen bevegelsen og øv. Ha en tydelig start og slutt posisjon. Vis til en voksen eller noen andre hjemme.

Oslo kulturskole

92028048 633106197534564 5435324771430563840 N
Dansekortleken er en enkel og gøyal lek opprinnelig utviklet av Oslo kulturskole.

Transporteringsdans fremmer bevegelsesgleden og henter opp de utallige mulighetene til dans som vi får i løpet av dagen. På vei ned trappen, ned korridoren, ut av heisen, når vi åpner kjøleskapet, lar oss falle ned i godstolen eller lager spor i snøen. Kjenn gleden ved å bevege deg. At det er DIN kropp i forhold til disse omgivelsene - kanskje kjenner du fornemmelsen av dans - av transformasjon - av spenning. Du får lyst til å hoppse - til å gli - til å snurre. TD-kortene hjelper oss til mer nærvær og empati, og til å våge litt mer.

TD er et usystematisk system av ulike bevegelsesmåter, stillinger og sinnstilstander som er gruppert i 20 momenter. Hvert moment, eller knagg, eller skal man heller kalle det: overskrift, inneholder på mange måter nok materiale til en liten dans. Disse 20 dansene har nedfelt seg i hvert sitt kort i TD-kortstokken – 20 kort for fri utfoldelse. TD-kortstokken er en huskeliste for å opprettholde en variert bruk av kroppen samtidig som den feirer bevegelseslysten. Trekk et kort, og du er i gang! Transporteringsdans er laget av dansekunstner Martin Slaatto som var Dansens dager-ambassadør i 2019.


Last ned TD-kortstokken
HER
Last ned musikken HER
Hør musikken på Spotify HER

Foto Tale Hendnes 2 10
Transporteringsdans kan gjøres ute og inne.

Usynlig ball
Se for deg at du har en usynlig ball i mellom hendene dine.
Du kan også prøve å holde en ball først, kjenne etter hvordan den føles.
Legg den så vekk, og kjenn etter følelsen av å holde en ball.

Stå stødig på to ben, og lat som denne ballen begynner å sveve i luften.
Den tar deg med på en reise gjennom rommet, og du må følge etter.
Kanskje ballen til og med vokser seg enda større? Hva gjør det med avstanden mellom hendene dine?
Se for deg at ballen har magiske krefter og at den styrer deg rundt omkring. Ballen kan bevege seg raskt og sakte.

Du kan også begynne å kaste den usynlige ballen til en venn.
Lek med at du kaster og mottar ballen.
Det er kun fantasien som setter grenser.

Ida Haugen

Passiondans
Det sentimentale blir tatt på alvor, blant annet gjennom Siri og Snelles egendefinerte dansestil; passiondans. Passiondans er å danse til den fineste musikken man vet om, og danse sine innerste bevegelser og innlevelse Siri&Snelle sin egen teknikk.

92348429 519879105388892 8451185145221742592 N
Siri og Snelle i lidenskapelig og ellevill Passiondans. Gjest: Anders Møller.

Barnedans i stua
Dansekunstner Yaniv Cohen har laget denne barnedans-filmen med sin datter, hjemme i stua. Bli med å danse - og det er bevegelser alle kan få til!

Klikk på bildet under for å se videoen.
Passord: dans2020

Skjermbilde 2020 03 25 Kl 11 03 51
Følg Yaniv og datterens danselek hjemme i stua.

Dansespor

Klipp ut føtter og hender og legg dem i løyper og systemer rundt omkring i huset. Eller kanskje helt uten system! Kast dem i været og se hva slags koreografi du ender opp med! Oppgaven er å hoppe fra fot til fot for å komme seg gjennom huset på en annerledes og dansete måte. Husk å teipe føttene og hendene godt fast, hvis ikke kan man skli og falle.

8. Balansekunst

Klipp ut føtter og hender og legg dem i løyper og systemer rundt omkring i huset. Eller kanskje helt uten system! Kast dem i været og

80960169 524658911471274 8655141197804732416 N
Talawa-teknikken har mange øvelser med flasker, kurver og andre ting som danserne må balansere på hodet. Bildet er fra workshop med Tabanka Dance Ensemble. - Foto: Sigrun Drivdal Johnsen

Bursdagsdanser på besøk!
Bor du i Oslo, da kan du få besøk av Flekk som danser for deg! Flekk kommer og holde en mini-danseforestilling og danser til en valgfri sang for bursdagsbarnet som må være tilskuer fra vindu hjemme.

Det er noen kriterier og det er:
– du har bursdag og fyller mellom 5-10 år
- du er hjemme når vi kommer på besøk
- du bor i Oslo
- en voksen filmer danseforestillingen og deler det med oss.

Dersom Flekk har tid, ringer vi og avtaler besøket med en voksen. Flekk er et prosjekt initiert av dansekunstner og koreograf Yaniv Cohen i samarbeid med Dansens Hus.

FOR PÅMELDING, KLIKK HER

Sykkel4
Flekken kommer hjem til bursdagsbarn og danser bursdagsdans!

17. Dansefest

Planlegg å ha dansefest en kveld - kle hverandre ut i det dere har hjemme. Badedrakt utenpå pysjen, eller kaninører laget av strømpebukse med sokker i på hodet. Her passer det å gjøre limbo, danseslange hvor alle holder i hverandres hender eller skuldre og danser gjennom huset, fugledansen. Prøv ut flere forskjellige sjangre, her en en spilleliste du kan spille.

TEKSTLAB Ung er har interaktive workshoper for ungdom i påskeferien!

Vil du være skapende, uttrykke deg, skrive, møte andre ungdommer og kunstnere? Vi møtes hver uke - bli med! Det er ledige plasser og tilbudet er gratis.

- Unge Stemmer Live hver mandag kl. 17.00 for deg fra 14 år
- Jentegruppe Live hver onsdag kl. 18.00 for deg fra 12 år

Meld deg på med å sende en SMS til 405 29 912, en melding på Instagram eller email til post@tekstlab.com. Du vil få info om innlogging i god tid før det starter.


91970210 2415832911850043 4540837272999690240 O
Vanligvis holdes TekstLab Ung på Sentralen, Cafeteatret og Deichman Biblo Tøyen, men nå er workshopene digitale - bli med du også!

Bølgedans

Å lage bølger med teppe er alltid gøy - finn det største teppet eller stoffstykket dere har, og la én og én utforske å være i bølgene.

Icb Scenehuset Foto Tale Hendnes 2020 19
Det er mye bevegelse i tepper og stoff! På bildet er Oda Bjørholm fra prøvene til familieforestillingen «Drøm» av ICB-produksjoner.

13. Dansetips

Hallgrim Hansegård fra Frikar danset halling siden han var sju år gammel. Nå er han hjemme med ungene - og har laget en fin liten video som kan gi noen tips til å ha en fin dansestund hjemme på stuegolvet med små og større barn.

92435118 3020244911368993 8088424519410122752 N
Hallgrim Hansegård danser hjemme i stua med ungene. Få tips og inspirasjon til en fin danseøkt!

18. Dansedomino

Denne bevegelsesleken er nesten som hviskeleken, bare med bevegelser. Stå på en rekke etter hverandre der alle ser én vei. Den bakerste i rekka finner på en bevegelse, prikker personen foran seg på skulderen som snur seg og ser på bevegelsen - som igjen snur seg og prikker neste person på skulderen og viser bevegelsen. Hva skjer med bevegelsen etter den har gått hele rekka? Er det den samme?

15. Improvisasjonsdans med Th'Line

Kristina Søetorp og Ida Wigdel i Th'Line og Nader Khademi laget Dansens dager-dansen i 2017 med fokus på improvisasjon og skaperglere. Se den tøysete og enkle instruksjonsvideoen og dans med i stua!

Her kan du laste ned låta:
Tidal: I Wanna Dance Like a... // Juhani Silvola feat. Th'Line
Spotify: I Wanna Dance Like a... // Juhani Silvola feat. Th'Line
Her er musikkfilen

Last ned bruksanvisning til dansen

Maxresdefault
Prøv den skikkelig skrullete dansen til Th'Line

16. Hermedansen

Sett på gøy dansemusikk - og bytt på å «lede» dansen. «Nå danser alle som.... mamma/Karen/Josef/Onkel Pål» og så videre.

17. Posekostymedans

Lag et kostyme av noe de kanskje har hjemme - nemlig plastposer! Ta på deg kostymet, prøv ut hvordan det er å bevege seg i, og se om kostymet inspirerer til en spesiell måte å bevege seg på. Rom for Dans kommer med et konsept som har lansering i slutten av april - men over har du en liten smakebit. Hvis du vil, kan du filme deg selv danse til sangen «Wild Child» av Synne Sanden og sende det til Rom for Dans UNG på e-post ung@romfordans.no. De klipper sammen alle bidrag til én dans, som får premiere på Facebook 26. april 2020. Lykke til!

Skjermbilde 2020 04 06 Kl 16 41 23
Lag deres eget kostyme av posene dere har i skapet!

Danselek
En person får rollen som musikkstyrer. Alle danser når musikken startes. Når musikken brått stanses, skal alle deltagerne fryse alle bevegelser og stå musestille. Hvis det er eldre barn kan det passe å lage en konkurranse ut av leken. Når noen rører på seg etter at musikken er stoppet blir vedkommende tatt ut av leken for denne runden. Musikken startes på nytt. Den som er igjen til slutt har vunnet - og så kan man begynne på nytt.

20. Bli hjemme-dansen

Panta Rei danseteater lanserte 31. mars #blihjemmedansen – som på sett og vis er i slekt med blime-dansen til NRK Super. Dansen er laget med tanke på barn og unge, og passer for alle som har lyst til å danse. Det finnes instruksjonsvideoer med to vanskelighetsnivå der man kan lære seg de enkleste trinnene først, og deretter hele dansen (og litt mer avanserte trinn) om man ønsker det.

Bli med oss og dans! Se dansevideoen og sleng deg med du også.

Instruksjonsvideoer Level 1: Vil du lære de enkleste bevegelsene? Få instruksjoner her.
Instruksjonsvideoer Level 2: Vil du lære hele dansen? Få instruksjoner her.

#blihjemmedansen har to instruksjonsvideoer med ulik vanskelighetsgrad. Trude går grundig gjennom dansen, steg for steg, slik at du kan danse #blihjemmedansen sammen med oss – eller sammen med noen du er glad i!

Skjermbilde 2020 04 07 Kl 19 24 51
Bli hjemme-dansen er et slags karantenessvar på Bli med dansen som tusenvis av barn i Norge danser - igjen og igjen.

Takk til mange bidragsytere til denne samlingen av danseaktiviteter! Vi på Dansens Hus gleder oss til å se dere i levende live snart!

Pinneleken Tititorea

Tititorea en pinnelek laget for å utvikle hånd-øye-koordinasjon. Lær den i denne videoen fra Polynesisk kultursenter sin Maori-landsby.

Skjermbilde 2020 04 07 Kl 10 55 47

Liten Picasso
Hold en malerkost i hånda.
Stå på to ben, og tenk deg at du maler alle gjenstandene du ser rundt deg. Tenk deg at du må tegne konturene, formene og strekene.
Så må du fargelegge og fylle inn skygger.

Se og legg merke til hvordan malerkosten beveger seg. Hvor elegant kan du være i bevegelsene? Kan du kanskje også prøve å ikke være elegant?

Hvordan må du bevege deg for å male hele stuen?
Kanskje du må legge deg ned på gulvet for å male taket, eller snu deg rundt deg selv for å male flere ting samtidig. Ha det gøy og lek deg frem.

Ida Haugen

92893961 3162095187157749 3301979017602662400 O

23. Live danseworkshop med danser Rina

11. april 14.00 holder Dansens Hus en 45 minutter med masse danseglede og bevegelse. Velkommen til alle små og store, soveromsdansere og scenedansere, sykepleieren, fiskeren, fotballspilleren, nybegynnere og veteraner. Kanskje vi lærer en dans! Arrangementet strømmes på facebook.