Et kollektivt intervju: Matilda Karlström

Matilda Karlström er kostymedesigner og utøver i Lightness: Fleire, og kunstnerkollektivet har kastet intervjuerpinnen i ring, og her er resultatet:

Lightness Fleire Foto Tale Hendnes 15

Pernille Holden: Hvilke interesser har du tatt med deg inn i Lightness:fleire?

Jag tror att ordet vård rymmer det mesta.

Vård
1 skötsel, tillsyn, underhåll, service, omsorg, vårdnad, omvårdnad, omsyn, ans, behandling
2 minnesmärke, gravsten

Marte Reithaug Sterud: Hvordan ser diktet Lightness: Fleire, av Matilda Karlström, ut?

Foto Til Intervju Matilda Karsltrom Lightness Fleire 1

Solveig Styve Holte: Korleis arbeider du med tid?

Jag tänker på mängden tid som lagts ner i materialet, innan jag tog över att materialet fått en andra chans, en möjlighet att vara något annat, eftersom nu inte är som då - tiden däremellan och framför att jag fungerar som en slags fostermamma. Under en tid fosterbarnen, dvs materialet jag jobbar med har ju tidigare formats och utvecklats tillsammans med Fredrik, och allt det finns kvar, men en flytt innebär alltid förändringar och nya impulser. Samtidigt jobbar jag också med att frysa tid och uttryck - det stillastående. Något är också till för korta ögonblick, kanske försvinner helt. Delar som kommer i kontakt med kroppen får närmast automatiskt en egen tid, olika tempon blandas med varandra, och med annat. Situationer som förändrar upplevelsen av materialet, och skapar ett före och efter; dagtid och kvällstid

Ann-Christin Berg Kongsness: Hvordan ble du involvert i Lightness: Fleire, og hvilke konsekvenser tenker du dette gir til arbeidet ditt?

Exakt vad som föranledde förfrågan vet jag faktiskt inte, men Solveig Styve Holte var en av mina veildere på mitt masterprojektet i kles- og kostymedesign på Khio (2016). Fredrik Floen och jag hade arbetsplats bredvid varandra under mitt sista och hans första masterår, vilket gjorde att vi naturligt tog del av varandras arbeten.

Så i höstas frågade Fredrik om jag var intresserad av att vara med som kostymdesigner nr 2 i projektet, och redesigna kostymerna från Lightness (2015). Uppgiften var helt konkret att återanvända materialet och göra något nytt av det.

Jag tänkte direkt att det lät kul men samtidigt väldigt svårt - så jag tackade ja. Jag är generellt intresserad av att arbeta med den här sortens begränsningar. Här är materialet bestämt, men det är dessutom redan designat, och har varit med om något, det är för mig en ovanlig parameter då jag på senaste tiden jobbat mycket med en process som involverar produktion från tråd till material och först efter det vidare till plagg.

Jag vet inte om sättet jag blev involverad på i sig för med sig några konsekvenser, men det är förstås en annorlunda situation det att vi är två och att det finns åtminstone två parallella kostymprojekt i Lightness: Fleire. Och det faktum att jag blev involverad vid ett senare stadie än resten av gruppen gör kanske att mitt arbete blir mer frikopplat.

Hanna Gjermundrød: Hvilke konkrete idéer omkring bruken av kostyme i Lightness har du der du er nå?

Just nu gör jag saker, som jag inte riktigt vet till vad eller hur de ska användas. Eftersom jag har ett konkret redan definierat material att jobba med, tillåter jag mig att inte vara så konkret gällande exakt vad det ska användas till. Det mest konkreta jag kan säga just nu är att jag siktar på att göra objekt eller delar, som kan fungera på kropp som en slags accessoarer, men också ”tomma” i rummet. En accessoar är ju smart på så vis att den (vanligtvis?) är ganska liten och därmed lätt att ta med sig, använda och så lägga i från sig, men ändå hålla reda på. En del accessoarer har speciella fodral eller boxar till förvaring. Ett objekt med en viss betydelse alltså.

Elisabeth Kjeldahl Nilsson: Kan du oppleve flyt når du arbeider? Hvilke forutsetninger må isåfall være tilstede for at du kommer inn i flyt?

Flyt existerar som en av flera olika rytmer. Kanske är jag (vi?) utbildade/ uppmanade till att se tillståndet som eftersträvansvärt, något att längta efter och därför också försöka pressa fram. Kanske för att flyt också är synonymt med flytt; ett sätt att komma vidare. De andra rytmerna cirkulerar runt något redan upptäckt; skapar variationer men kommer inte längre, men kanske djupare?

Stress i kombination med en viss sorts utmattning är på något vis närvarande, men i övrigt ser jag inga tecken på likheter mellan de passager av flyt jag hittills upplevt.

Fredrik Floen: Kan du legge ved fem lenker til inspirerende designarbeid?

Alphabet Aerobics

Sevin Doering

Jenny Nordberg

Redesign One

Amy Revier