Dans, makt og tilhørighet

Dansekunstner Mohamed Toukabris forestilling The Power (of) The Fragile er et poetisk og personlig dypdykk i hva som kan defineres som trygt og familiært.

The Power (of) The Fragile er en forestilling som vil si mye om det som for mange av oss her oppe i det trygge nord er en selvfølge. Forestillingen handler om rotløshet, både når det kommer til det familiære og i form av å mangle et sted man kan kalle et hjem. Toukabri drøfter dette på scenen gjennom et danserisk møte med sin mor, Mimouna (Latifa) Khamessi.

Mohamed Toukabri
- Foto: Christian Tandberg/Dansens Hus

Det personlige utgangspunktet
Som i hans forrige helaftens forestilling, The Upside Down Man, benytter Toukabri sin autobiografiske, egenopplevde historie som tematisk utgangspunkt. Toukabri er født og oppvokst i Tunisia. I The Upside Down Man utforsket han hva det vil si å være flerkulturell i sine egne og andres øyne. Gjennom dans og stemmebruk insisterer han på å få være allsidig og mer enn den ene historien som er definert som en av samfunnets mange merkelapper.

I hjembyen Tunis oppdaget han oppdaget breakdans på gata ved jernbanestasjonen. Som 16-åring reiste han til Paris for å trene ved International Academy for Dance, og så tilbake til Tunisia året etter for å studere ved Mediterranean Center for Contemporary Dance. I 2008 flyttet han til Brussel for å studere ved P.A.R.T.S.: Performing Arts Research & Training Studios. Siden den gangen har Belgia fungert som hans base, og i 2019 fikk han belgisk statsborgerskap.

Det å bli europeisk satte i gang en viktig tankeprosess hos Toukabri: For det første ble en stor vekt løftet fra hans skuldre ved at han nå kunne «break borders»; bevege seg fritt og sømløst i Europa og verden og møte styresmakter uten skam. Samtidig ble det tydelig for han hvor vanskelig det er å bli definert som en fremmed. For dem som tvinges vekk fra hjemmene sine, hva er et hjem når hjemmet ikke er tilgjengelig? Og hva defineres som et felles hjem for alle mennesker? Svaret fikk han ved å se til sin egen mor.

- Mothers are natural creatures who spin the thread of life from their body and attach all men to their selves

Louise Bourgeois.

Mohamed Toukabri
- Foto: Christian Tandberg/Dansens Hus

Only mothers can think of the future - because they give birth to it in their children

Maxim Gorky.

Morsrollen: Sårbarhet og muligheter
På scenen møter altså Toukabri sin egen mor – et møte som er like avslørende og intimt som sterkt og mektig. Toukabri definerer en mors mage som alle menneskers opphavelige nasjonalitet, et sted som gjør oss alle til flykninger etter vi blir satt ut i verden. Stykket tematiserer morsfiguren, som en skapende kunstner, og hennes kropp. Dette er en figur som tilsidesetter egne behov for å bære og nære barnet frem, noe Toukabri er interessert i å undersøke hva betyr i tiden vi lever i nå. Her bruker han sin mors historie og erfaringer som innfallsvinkel.

Mimouna (Latifa) Khamessi drømte om å bli danser som ung. Dette var ikke mulig. Hun er datter av en politiker som jobbet tett med Tunisias første president (Habibi Bourguiba). Dans ble ikke sett på som akseptabelt blant kvinner i tradisjonelle muslimske familier. Toukabri ser på sin egen selvrealisering som danser som et resultat av Khamessis moderlige offer. Slik knyttes prosjektet også til hans takknemlighet for livet og dansen:

- Jeg vil gjerne gjøre drømmen hennes til virkelighet, og hedre den eldre generasjonen, glemte mødre som har ofret livene sine for oss - den nye generasjonen - slik at jeg kan stå her i dag og bruke muligheten til å snakke om kvinners rettigheter, sier Toukabri.
I et møte mellom gammel og ung, vital og eldet ønsker de to å portrettere makten og styrken som ligger i å være sårbar.

- It’s a portrait of a relationship, it’s an expression of faith a child can have in a parent and the violence between the strong and the weak” - Louise Bourgeois

Mohamed Toukabri
- Foto: Christian Tandberg/Dansens Hus

Fremmed som fenomen
Utgangspunktet ligger altså i påtvunget utenforskap og konsekvensene av dette. Å bli stemplet som fremmed trekker inn i alle aspekter ved identitet og skaper tyngde. Toukabri sier at dette må oppleves for å bli forstått, og understreker at det å kunne bevege seg på jordens overflate ikke burde bli sett på som et privilegium.

Det er i dag over 70 millioner mennesker på flukt i verden. Hvorfor skaper Europa fremmede? Å bli fremmedgjort skaper tyngde. Denne tyngden tar Toukabri med seg inn i kroppen på scenen, som igjen bæres av morsfiguren.

Hva er et trygt sted i dag og hva defineres som et trygt sted?

Kilder:
https://subbacultcha.be/editorial/detail/mohamed-toukabri
https://www.nrk.no/nyheter/flyktninger-i-verden-1.12415270
https://www.flyktninghjelpen.no/global/statistikk/statistikk-europa/

The Power (of) The Fragile, 14. - 17. oktober 2021