Dans for barn!

For liten til å se forestilling? Absolutt ikke! Hos oss kan du ta med småungene på danseforestilling!

Foto Tale Hendnes 46 1

Som ett av få scenehus i landet har Dansens Hus forestillinger for barn fra 0 år og oppover. I tillegg til danseforestillinger for de minste inviterer vi også til barnedisko og har tegning i foajeen vår. Vi har eget stellerom og babymatter, og man kan ta med seg egen mat, så lenge man kjøper drikke i Dansens Hus Kafé. Hjernen kan nemlig bli sliten av å gjenta seg selv, men paradoksalt nok ikke av å gjøre noe nytt. Hvis vi utsetter hjernen for nye sanseinntrykk, nye bevegelsesmønstre, nye opplevelser blir hjernen ikke overstimulert av for mange ulike stimuli, men den kan få «tretthetsbrudd» hvis vi belaster hjernen med for mye av det samme. Utsetter vi hjernen for noe den tidligere ikke er blitt utsatt for dannes det nye friske, sterke forbindelser mellom hjernecellene. Derfor er det viktig å gjøre mange forskjellige ting. Det gjelder å balansere den belastningen hjernen utsettes for og mottoet kunne være: «Minst mulig av mest mulig». Hjernen er dessuten «konservativ», den vil gjenta seg selv og bruke de forbindelsene som allerede er etablert hvis den ikke utfordres til å finne nye veier og etablere ferske forbindelser. Hjernen kan bli stående og slure og da kan det oppstå «tretthetsbrudd» og slitasje. 

Dybwigdans Lulla A 170630 6831

DYBWIKDANS 
Lulla 
8.–15. oktober

Vuggesanger er utgangspunket for forestillingen laget for barn mellom 0 og 2 år. Lulla formidler en verden av sang, bevegelse og musikk, hvor vuggesang oppstår både i ny og i tradisjonell form. Et musisk møte som åpner for deltagelse fra barn og voksne, på deres egne premisser. Lulla forteller ikke en konkret historie; med utgangspunkt i vuggesanger inviteres det til kroppslige interaksjoner og musikalsk samspill der nærvær, lytting og lek er sentralt. Både lyd og bevegelse bærer preg av en åpen og inviterende form, hvor målet er å oppnå dialog og samspill med barna.

Pust
Fra forestillingen PUST, der publikum opplever å være utenfor og inni en stor luftfylt boble. Spilles 28. september–1. oktober. - Foto: Lawrence Malstaf

HAUGEN PRODUKSJONER
Pust
28.–29. september

Lengter du etter kunstnerisk input, men syns det blir styr å skaffe barnepass? 
Har du vært på babykino og tenkt at du også gjerne vil se en danseforestilling på like premisser?

Vi introduserer nå ordinære forestillinger rettet mot voksne som har med seg babyer! For aller første gang viser vi en babyvennlig danseforestilling for voksne. Forestillingen Pust vises med lavere lyd, mer lys, takhøyde for barnelyder og det er helt ok dersom man trenger å forlate forestillingen underveis. 

Forestillingen spilles kl. 13.00 fredag 29. september. Vår hyggelige kafé er åpen før og etter forestilling med lekematter for de minste. 

En fascinasjon for bevegelser vi alle deler og ofte tar for gitt, er utgangspunktet for PUST som befinner seg i skjæringspunktet mellom installasjon, konsert og dans. Forestillingen begynner med at tre utøvere går over et grått stoff som langsomt fylles med luft. Til sist forsvinner utøverne i foldene av det som etterhvert blir en 12 x 18 meter stor oppblåsbar boble, og publikum inviteres inn. Inne i bobla er det glidende overganger mellom utøvere og publikum. Dans og elektronisk lyd kommuniserer åpent og abstrakt med hverandre - noen ganger hardt og høyt, andre ganger mykt og stille, mens tekstfragmenter minner oss på livets opprinnelse og eksistens. Boblens form er i stadig endring og gjør at også publikum må forflytte seg med mulighet til nye perspektiver og refleksjon. Puster jeg hardt og lite, langsomt eller mykt? Hvor mange flere ut-puster finnes fortsatt i meg...? 

Sans Og Samling Foto Tale Hendnes 2 8
- Foto: Tale Hendnes

BECKER/FIKSDAL/LANGGÅRD
Sans og samling
25. november–3. desember

Barn fra 0 til 3 år befinner seg i en fase av livet der ingenting har faste størrelser, og hvor voksnes logikk ennå ikke er gjeldende. I Sans og Samling møter de et univers som hyller nettopp denne tilværelsen - her er det surrealistiske logisk, det absurde er normalt, opp er ned, det bittelille viser seg å være kjempestort.

Sans og Samling er en forestilling, en opplevelse, en samling av sanseinntrykk i et installasjonsunivers. Gjennom deltakelse med egne kropper og sanser blir barna selv en del av helheten - en kattepusmyk fisk kan sittes på, en banan begynner å synge når den klappes, en kaktusstikkende sky lukter peppermynte når den klemmes, eller en danser får et nytt hode for hver gang hun stuper kråke.

Inspirert av 70-tallets sterke farger og analoge virkemidler vil barna få en helhetsopplevelse hvor leken, fantasien og det absurde røres sammen til et fargesprakende univers fra sans og samling!

Lulla, 08. - 15. oktober 2017