Cheerleader Didrik

Trodde du at det bare er jenter som driver med cheerleading? Trodde du at cheerleadere kun stod og ropte på sidelinjen av andre idretter?

Foto Tale Hendnes 2 3 1
Didrik Alexander Helle og Vilde Andresen Bø

Begge deler er helt feil! Cheerleading er en idrett som ble startet opp av gutter, og som har utviklet seg til å bli en av de meste krevende og spektakulære idrettene som finnes!

Didrik Alexander Helle Vi har intervjuet Didrik Alexander Helle, for å få et bedre innblikk i idretten cheerleading. Didrik er en av de mestvinnende og mest suksessfulle cheerleaderne i Norge, og er en av de få som har levd av cheerleading i flere år, gjennom sitt eget coaching firma. I tillegg til trenerutdannelser innen idrett, er Didrik utdannet PT, performance coach og mentaltrener. Han jobber med alt fra hele klubber, til lag, grupper og enkeltutøvere i cheerleading.Didrik er også en av spesialisttrenerne hos det anerkjente treningssenteret «Optimal Trening», Skandinavias største PT senter. På Optimal jobber han med både idrettsutøvere og alle slags mennesker. Vi ble kjent med Didrik etter at han hadde trent danserne i forestillingen Cheers, som har premiere på Dansens Hus 23. november. Didrik har skrytt masse av dansernes innsats, hvor flinke og lærevillige de har vært på treningene deres. I løpet av samtalen med Didrik, som er en fontene av kunnskap om cheerleading, fortalte han oss mye om idretten, og her er noe av informasjonen han ga oss:

Foto Tale Hendnes 2 14

Historikk

Cheerleading ble startet opp i USA, for over hundre år siden av gutter som så på kompisene sine spille amerikansk fotball. De skulle få opp stemmingen og få publikum til å heie. De fant ut at det var lettere å få i gang publikum hvis de kom opp i høyden. Sto de oppå hverandre var de lettere å få øye på. Det var dette som startet det hele, og så begynte de å finne flere og flere kreative måter å bygge pyramider og løfte hverandre opp i luften på for å fange publikums oppmerksomhet. I dag er cheerleading først og fremst en konkurranseidrett hvor man konkurrerer i egne konkurranser, fremfor å være på sidelinjen og heie på andre, selv om lag som er tilknytter skoler ofte fortsatt gjør dette i tillegg til å konkurrere selv. Det er klart flest jenter som driver med cheerleading, spesielt i de yngre aldersklassene, men det blir flere og flere gutter hele tiden, og i amerikansk college cheerleading er det tilnærmet 50-50 mellom gutter og jenter.

Cheerleading i dag I dag er cheerleading en ekstremsport hvor man stiller i konkurranse med en koreografert rutine som varer i 2,5 minutter og er full av spektakulære triks og ferdigheter, fremvist i høyt tempo med matchende musikk i bakgrunnen. Utøverne forbereder seg ofte i flere måneder for å vise frem en rutine, og de beste utøverne er veldig godt fysisk trente. Det hele er et forrykende show som er ment til å ta pusten fra og imponere tilskuerne. Utøverne viser frem krevende turning, løft, pyramider, hopp, dans, og mange meter høye kast. Det er utrolig mye som skjer på veldig kort tid, og det handler om å få viste frem så mye som mulig på kort tid. 2,5 minutter kan høres ut som veldig lite sammenlignet med varigheten til andre idretter, men en cheerleadingrutine er veldig intensiv, og utøverne er ofte helt utslitt i det musikken stopper. Enhver person som har sett en rutine, skjønner at dette er en veldig krevende idrett som krever mye tid, vilje, og dedikasjon å bli god i.

Skjermbilde 2018 11 20 Kl 13 09 18
Opprinnelig var cheerleading en sport for menn som besto av gymnastikkstunt og kollektiv heiing

En idrett for alle Cheerleading er en idrett for alle typer mennesker. I likhet med mange andre idretter, har cheerleading forskjellige nivåer, alt fra nybegynnere og utøvere som vil ha idretten som en sosial hobby, til toppidrettsutøverne på toppen, som dedikerer flere timer hver dag til å bli så gode som mulig. I en cheerleading rutine, har man ofte forskjellige roller, avhengig av hvilke styrker og svakheter man har. Utøvere som er store og sterke, er ofte de som fokuserer mest på løft, kast, og være grunnmuren i de store pyramidene. De små, lette og spretne, er ofte de som bli løftet, kastet, og turner mest. I tillegg har vi allroundere, de som er gode på alt.

Konkurransekategorier Det finnes ulike kategorier og underkategorier i cheerleadingkonkurransene, dette er de vanligste: Lag - Opp til 24 utøvere på matten. Grupper - 4 utøvere på matten. Par - To utøvere på matten (en gutt og en jente). Disse kategoriene kan også bli delt inn videre på flere måter: Etter kjønn: Coed - Både gutter og jenter. All Girl - Bare jenter. Etter alder: Senior: 16 år og eldre Junior: 13-16 år Peewee: 10-12 år Mini: 7-9 år Det er også ulike kategorier for vanskelighetsgrader, med forskjellige regler.

Konkurranser I Norge har vi flere mindre konkurranser, men det er Norgesmesterskapet som er den store konkurransen hvert år. NM fungerer også som en kvalifisering til Europamesterskapet, hvor kun de beste lagene fra hvert land får lov til å delta. Noen lag konkurrerer også internasjonalt i forskjellige konkurranser. VI har også landslag i cheerleading, som konkurrerer i verdensmesterskapet i USA, hvert år.

94A6376B 3103 4027 849D B4Df50547Faf
Anthony Behar / Sipa USA / NTB scanpix "Duskejenter" fra Philadephia Eagles opptrer under Super Bowl LII mellom New England Patriots og Philadelphia Eagles på U.S. Bank Stadium i Minneapolis, Minnesota, 4. februar 2018. - Foto: Anthony Behar / Sipa USA / NTB scanpix

Cheerlading vs Duskejenter Noe av årsaken til at mange sitter med et ganske feilaktig inntrykk av idretten cheerleading, er at det ikke kun er de seriøste idrettsutøverene som kaller seg cheerleadere. Det gjør nemlig også heiajenter til ulike amerikanske fotballag, basketlag osv. Disse driver hovedsakelig med dans og rop, og utøver ikke de ekstreme ferdighetene vi ser ordentlige cheerleadere gjøre. Vi kan kanskje heller kalle disse pom-pom girls, eller duskejenter. Disse har også ofte veldig lite klær på, og kan tidvis ha en mye mer seksuell fremtoning. I en ordentlig cheerleaderkonkurranse vil man bli straffet/disket dersom man har for lite klær, eller opptrer på en seksuell eller upassende måte.

Cheerleading i Norge I forhold til antall utøvere er ikke Norge i nærheten av mange andre land, men det er vi for så vidt ikke i antall innbyggere heller. USA alene har over 3 millioner cheerleadere, det er mer enn halvparten av den norske befolkningen. Men selv om Norge ikke imponerer i form av antall, gjør vi absolutt det i form av ferdighetsnivå. De beste cheerleaderne i Norge, er nemlig helt der oppe i Europa og verdenstoppen. Norge er et av de landene som har fleste EM gull, og landslagene har også tatt medalje i VM flere ganger. Vi har til og med en gruppe som vant VM for noen år tilbake, i gruppekategorien. Cheerleading er en del av foreningen Norges Amerikanske Idretters Forbund. Du kan besøke deres hjemmeside her.

For informasjon om coaching av Didrik Alexander Helle: Didrik kan hjelpe både cheerleadere og dansere med profesjonell trening for å utvikle de fysiske egenskapene som begge trenger. Enten målet er å bli sterkere, raskere, få bedre balanse, kroppskontroll og koordinasjon, eller øke bevegeligheten, kan Didrik bistå med coaching på høyt nivå. For mer info, send mail til: Didrik@optimaltrening.com