​9 flørter med dans for de unge

På Dansens Hus satser de på barn og unge. Med Cas Publics forestilling «9» treffer de målgruppen på ni år og oppover. Da er det synd at det er flere voksne enn barn i salen - til tross for strålende prestasjoner fra scenen.

9 9C Phile Deprez

Av Sunniva Sharafi-Listhaug, 10 år, Grünerløkka skole

Forestillingen handler om en gutt som er døv. Den kanadiske danseren Cai Glover er selv hørselshemmet og utgangspunktet for historien som fortelles. Temaet forsterkes ved at forestillingen er tonesatt av Beethovens niende symfoni. Som kjent ble Beethoven selv gradvis sterkt hørselshemmet.

Hvis man vil nå en ung målgruppe, er det viktig at forestillingen er fengende, spennende og ikke for lang. 9 er gjennomført på omlag 50 minutter, og det er perfekt for å holde oppmerksomheten til et ungt publikum. Danserne er utrolig dyktige og profesjonelle, og det er kjempespennende at Dansens Hus satser så mye på en ny målgruppe.

Temaet for 9 er hvordan man opplever verden hvis man mangler én av sansene. I dette tilfellet hørselssansen. Danserne bruker mange virkemidler for å gjøre dette tydelig for publikum. Blant annet tegnspråk og ulike former for forvirring som gjør at publikum må tenke. Lyssettingen er dramatisk og til tider mørk. Men det brukes også komiske virkemidler som bjeffing, hissing og bruk av ulike størrelser på rekvisittene.

Et annet morsomt grep i forestillingen er en liten politibil med direkte kameraoverføring på storskjerm i salen. Det man sitter igjen med etter forestillingen er tanken på hvordan verden oppleves for ulike mennesker. Kameraet på bilen illustrerer poenget med ulike perspektiver på en morsom og kreativ måte.

Kopergietery-kompaniets dansere brukte hele scenen. Ofte brukte de store og klassiske bevegelser, men de brukte også elementer som var tiktok-aktige. Det var det nok mange av de yngste i salen som la merke til.

Danserne involverer også publikum på scenen. For et ungt og uerfarent dansepublikum skaper dette en umiddelbar og konkret forbindelse mellom salen og scenen. Det er et effektivt grep for å løse opp stemningen og bryte ned redselen mange kanskje har for å ikke forstå eller tolke det de ser på «riktig» måte.

Som en ung publikummer selv så synes jeg det var kreativt og spennende med at de kombinerte dans, hørselshemming og musikk. Det er fint når kunst kan få en til å tenke og lære om temaer man sjeldent møter i hverdagen. Og danserne er fantastiske!

9 er en profesjonell forestilling med danseprestasjoner av ypperste kvalitet. Derfor må det være et mål at flest mulig barn og unge finner veien til Dansens Hus for å se denne flotte forestillingen - gjerne sammen med voksne.

9, 12. - 15. desember 2019