414913 10151808297735567 2055554737 o

Bak ryggen på Daniel Mariblanca

Tekst: Cornelius C. Steinkjer

  Med fokus på andre former for intimitet i en tid da sosial avstand dominerte både samfunnet og scenekunstfeltet, har denne forestillingen skapt et imponerende sosialt rom som oppleves omsluttende og ivaretakende for det sårbare ved å være i endring. Som i en Edens hage, en mytisk og eventyrlignende verden, blottlegges følelser og kropper, og alt og alle i rommet er likestilt.

  Slik lød juryens uttalelse da Daniel Mariblanca vant Hedda-prisen for beste danseforestilling sammen med 71BODIES i 2022, for oppsetningen In First Person: The Dance. Det var en anerkjennelse av Daniel Mariblanca som utøvende kunstner, av suksessen og innflytelsen 71BODIES har fått. Kompaniets aktuelle forestilling A True Story går enda tettere på tematikken gjennom en sceneproduksjon med transkjønnede barn, tenåringer og voksne sammen med deres utvalgte familiemedlemmer.

  125182883 3728034390554058 7033442500797047936 n
  - Foto: Skjalg Ekeland/BA

  Daniel Mariblanca ble født i Barcelona. Han er kompaniets leder og kunstneriske pådriver, og jobber i Norge som regissør, danser, utøver og leder av kompaniet 71BODIES. Inntil nylig var han fast danser for Carte Blanche, som han ble tilknyttet i 2016.

  Mariblanca er en mangfoldig kunstner. Han fascinerer på tvers av generasjoner, kjønnsidentitet og bakgrunn. Vi intervjuet tre av Mariblancas viktigste profesjonelle og personlige samarbeidspartnere for å bedre forstå hans tilnærming til kunst, livet og hvorfor akkurat hans arbeider regnes som milepæler i kontemporær dans.

  Å jobbe sammen med Daniel har vært alt fra rulleskøyter og parykk på eldrehjem, til naken-rap på KODE. Alt man kan drømme om egentlig.

  Irene Theisen, dansekunstner og kollega

  Ble fortalt han var for gammel
  Vi snakker først med Irene Theisen, som har jobbet med Mariblanca mer eller mindre dagelig de siste årene. De har hovedsakelig vært kollegaer i Carte Blanche. Hun beskriver Mariblanca som kompromissløs, leken og fri.

  –Daniel er en jeg har kunnet lene meg på i daglige samtaler, og refleksjoner rundt både kunsten og livet. For meg har dette gjort ham til en viktig kollega. Som protagonist er han både kompromissløs og spesielt leken og fri. Vi har ledd utrolig mye sammen, og jeg lar meg veldig ofte inspirere av Daniel som utøvende kunstner. Å jobbe sammen med Daniel har vært alt fra rulleskøyter og parykk på eldrehjem til naken-rap på KODE. Alt man kan drømme om egentlig.

  Prosjektene Mariblanca har tatt del i har vært mange, varierende, men en fellesnevner for Mariblanca tilnærming er en fryktløshet, og som Theisen beskriver en lekenhet som smitter over på publikum.

  69358298 10156190552565689 5512225495145512960 n
  247360600 10165520291665567 2635216243260264057 n

  Mariblanca har ved flere anledninger trukket frem et nært forhold til moren sin, som han på Dansens Hus sin nettside sier gir ham ubetinget kjærlighet, og støtte til å følge drømmene sine. Enda moren har jobbet med mat forteller Theisen noe spøkefullt om Mariblancas matvaner på jobb.

  –Daniel kommer fra Barcelona. Jeg vet at han har et veldig nært forhold til bestemoren sin. Han har en bror, og vokste opp med moren sin som jeg tror drev restaurant. Likevel putter han husmann-knekkebrød med gulost i mikrobølgeovnen på jobb til lunsj.

  Theisen drømmer seg inn i tenårene til Mariblanca i Barcelona. Og forteller videre at han var, etter yrkesomstendighetene, sent ute med å finne ut at det var akkurat danser han ville bli. Det var visstnok ikke utelukkende en enkel vei å trå.

  –Jeg ser for meg Daniel spille gatefotball på varm asfalt i ungdomsårene, før han, litt sent i dansesammenhang, fant ut at han skulle danse. Han møtte motstand på konservatoriet i Barcelona, som har en veldig tradisjonell tilnærming til danseutdannelsen.

  Irene drømmer seg inn i tenårene til Mariblanca i Barcelona. Og forteller videre at han var, etter yrkesomstendighetene, sent ute med å finne ut at det var akkurat danser han ville bli. Det var visstnok ikke en enkel vei å trå.

  – Jeg ser for meg Daniel spille gatefotball på varm asfalt i ungdomsårene, før han, litt sent i dansesammenhang, fant ut at han skulle danse. Han møtte motstand på konservatoriet i Barcelona, som har en veldig tradisjonell tilnærming til danseutdannelsen.

  Å kjenne Daniel i denne viktige fasen av livet har gitt meg en bredere forståelse av verden, det har utvidet min egen oppfattelse av meg selv.

  Irene Theisen, dansekunstner og kollega

  Enda Mariblanca fikk høre han var for gammel, kom han inn, og Mariblanca har livnært seg som profesjonell danser og kunstner siden.

  –Som danser har han samarbeid med koreografer både i Spania, og store deler av Norden og Europa før han landet her i Bergen og fødte 71BODIES. På tross av bakgrunnen sin kan han ikke danse spansk dans, steppe eller spille kastanjetter.

  Theisen beskriver vennskapet med Mariblanca som trygt, og viktig for henne.

  –Daniel betyr mye for meg.

  Da de ble kjent var Mariblanca i starten av et sentralt vendepunkt i livet. Theisen forteller om en beundringsverdig tålmodighet, og om en generøs evne til å dele. Å kjenne Mariblanca i denne viktige fasen av livet har gitt Theisen en bredere forståelse av verden, samt utvidet egen oppfattelse av seg selv.

  Foto Tale Hendnes 2 24 kopi

  –Å ha Daniel som venn og kollega er trygt. Vi har et samarbeid og et vennskap som tåler at vi utfordrer hverandre, noe jeg setter utrolig høyt. Da jeg ble kjent med Daniel var han tidlig i sin prosess med his transition. Jeg har lært veldig mye av å kjenne Daniel i denne fasen av livet hans. Jeg synes han har vært sjenerøs med å dele og jeg beundrer tålmodigheten hans til å forklare. Det har gitt meg en annen forståelse av verden, samfunnet vi er del av, og i grunnen også min egen oppfattelse av meg selv. Jeg tror jeg hadde et nokså ubevisst, veldig naivt og lite informert forhold til kjønn før jeg ble kjent med Daniel.

  Theisen tar ikke selv del i Mariblancas kommende forestilling med 71 Bodies, men hun gir innblikk i et disiplinert, kunstnerisk utprøvende og ambisiøst prosjekt.

  –Jeg tror 71Bodies er inspirert av å utgjøre en forskjell. Å tilby et alternativ, å bygge nye fellesskap og nye familier. Prosjektet deres er selvsagt for dem, altoppslukende, en livsstil. Du kan bruke alle klisjeene for å beskrive det, de er helt presise i deres tilfelle. Jeg opplever at kompaniet tør å tenke stort, og at de ser på alt som mulig. Også vet jeg at Daniel, som er den kunstneriske hoveddrivkraften, er inspirert av det utøvende.

  Gjennom åtte års tett samarbeid og vennskap har Theisen godt kjennskap til Mariblancas tilnærming til den aktuelle kunstnerens ambisjonsnivå, og presisjonen som kreves for å nå målene han setter for seg selv. For enda Mariblanca er ambisiøs, dyktig og talentfull, krever også målene hans enormt mye hardt arbeid. Både personlig trening, og gjennomganger for å oppnå perfeksjon.

  Han øver generelt mye, blant annet på pull-ups, og han har vel stått utenfor døra på Carte Blanche før 07:00 hver dag og ventet på at alarmen skulle slå seg av.

  Irene Theisen

  –Jeg kjenner helt garantert ingen som har gjort så mange gjennomganger som Daniel gjorde av sin første solo før den hadde premiere. Det er snakk om årevis med daglige gjennomkjøringer. Han øver generelt mye, blant annet på pull-ups, og han har vel stått utenfor døra på Carte Blanche før 07:00 hver dag og ventet på at alarmen skulle slå seg av. Vi snakket nettopp sammen på telefonen, og nå som han er blitt frilanser gleder han seg til å begynne å jobbe på studioet WRAP "where you can work ALL NIGHT" slik at han endelig kan komme i gang kl 05:00.

  Før vi går videre til aktutelle samarbeidspartnere fra den kommende forestillingen A True Story spør vi Theisen hva hun tror inspirerer 71 Bodies, og hva veien blir videre for kompaniet. Theisen beskriver et generøst og inspirert prosjekt, med mye fremfor seg.

  –71bodies inspireres nok i utrolig stor grad av menneskene de møter og samarbeider med. Den enkeltes personlige historier og egenskaper. Prosjektet deres kommer fra dem selv, men de deler det veldig sjenerøst med alle de inviterer inn. Jeg ser at det er et prosjekt som endrer mennesker. I A True Story kommer denne kjernen av 71BODIES veldig tydelig frem.

  –Alt kan skje for 71BODIES. De kan få til det de setter seg fore. Jeg tror 71BODIES kommer til å fortsette å eksplodere, og at de kommer til å hale og dra i rammene for Norsk scenekunst i lang tid fremover.

  269731046 10159494774997412 5532327093220409458 n
  Det fine med å jobbe med Daniel er nettopp hans evne til å bringe den menneskelige og sårbare kvaliteten til hver og en av hans oppsetninger.

  Iva Šrot er en blind aktivist og danser

  Mens 71BODIES utviklet forestillingen «Normal» ble det oppdaget at danseforestillinger ofte fikk tilbakemeldinger på manglene tilrettelegging for synsreduserte publikummere. Det ble oppdaget rett før premieren, men det var starten på en viktig prosess, forteller Šrot. Fra neste forestilling av skulle dette forbedres, blant annet gjennom å inkludere profesjonell synstolk fra MediaLT, og tegnspråktolk for å tilgjengeliggjøre det muntlige for tunghørte. Det har siden blitt en prioritet for kompaniet, som generelt fokuserer på tilgjengelighet og inkludering. Kompaniet kjører også ofte en førpremiere, slik Mariblanca kan samle inn relevante tilbakemeldinger, i håp om potensiell vurdering.

  –Selv om Daniel ofte jobber med ikke-profesjonelle dansere, er disiplin, struktur og dedikasjon til stykket et veldig viktig aspekt ved å jobbe med ham. Han setter standarden høyt, og har publikum i bakhodet gjennom hele prosessen.

  Image0

  Å arbeide sammen med Daniel har vist seg å være viktig for Šrot. Ikke bare profesjonelt, men også personlig. Šrot ble selv sendt inn på en reise med aktivisme og bevisstgjøring rundt hverdagsdiskriminering som en funksjonsnedsatt person opplever. Det neste prosjektet til 71BODIES, kalt Bergen City Stories vil utforske denne problematikken ytterligere.

  –Tanken er å ta publikum med på en fysisk tur rundt i Bergen, og utsette dem for en rekke hindringer og fordommer som en funksjonsnedsatt person møter i hverdagen. Vi håper at denne fysiske omvisningen vil starte en indre reise som kanskje kan endre måten samfunnet oppfatter mennesker med nedsatt funksjonsevne på.

  –Vi har kjent, og vokst med hverandre. Ethvert forhold som som holder så lenge vil ha opp og nedturer, men Daniel har holdt seg sann.

  Det var til og begynne med vanskelig for Sirmans å separere kjærlighet og jobb. Over tid fikk hun en bredere forståelse av både jobb og privatliv.

  –Da kompaniet var i startfasen var det vanskelig for meg å separere kjærlighet og jobb. Over tid, og med litt avstand, skjønte jeg at det faktisk har innflytelse på hverandre. Ting jeg gjorde for kjærligheten ble fort en nødvendighet for at arbeidet skulle bli florerende, og det ble kompaniets grobunn. Dedikasjonen Daniel har til ideene sine er imponerende og inspirerende. Jeg lærer av ham. Alle offer, all dedikasjon, insistering og hastverket som krever for å føle seg velkommen, er en del av hans metode. Daniel er fokusert, men likevel fleksibel (til en viss grad). Han får frem det beste i en person, selv når de tror de allerede har gitt det. Utfordringen er reell, men alltid verdsatt i det lange løp. Det er ingen tvil om at det å jobbe med Daniel er en verdiøkende opplevelse; enten det er en profesjonell vekst eller en personlig. Hver person som er involvert i en produksjon beveger seg fremover, og blir på et vis bedre av det.

  Da kompaniet var i startfasen var det vanskelig for meg å separere kjærlighet og jobb.

  Davone Sirmans, livspartner og produsent for 71BODIES

  Sirmans mener at arbeidene til 71BODIES er både presserende og tidløse. Som et transkjønnet inkluderende danse- og performancekompani er de samvittighetsfulle i deres engasjement etter å utvide. Det hender at de kommer kjapt til enighet, samtidig som de med prosjekter som tar dem langt inn i fremtiden.

  –For hver produksjon modnes 71BODIES. Hvert prosjekt utvider og sammenkobler. Støtte er sentralt, turné er avgjørende, og tillit er et must, sier Sirmans.

  –Hastverket og intensjonen med å lage profesjonelle produksjoner med dans i sentrum; simultant med en forskyvning av aksen for hvem som kan, og hva dans kan være, er en inkluderende intensjon for selskapet. 71BODIES er universelt, men forankret i kanten av margene. De som er interessert i å bli med oss på noen av disse produksjonsreisene, bidrar også til dette skiftet. Daniel har et unikt kall som virkelig gir ham evnen til å omgi seg med sinn og kropper som vil blomstre i et spesifikt verk.

  2023 10 BLVRD Daniel Mariblanca Karin Jonkers001
  2023 10 BLVRD Daniel Mariblanca Karin Jonkers023

  Når vi spør hvor viktig Mariblanca har vært for kompaniet er hun ikke i tvil.

  –Daniel ER 71BODIES. Det kreative geniet som kommer frem fra Daniels imaginarium er ganske imponerende. Jeg møter hans evne til å forvandle tanker til gledelige realiteter med en ærefrykt.

  Til tross for ros og anerkjennelse både fra publikum og presse tror Sirmans at Mariblanca forblir ydmyk i sin tilnærming til sin offentlige tilstedeværelse, og anerkjennelsen han har fått for arbeidene sine i Norge. Vi spør henne videre om hva et ideelt publikum er for Mariblanca og 71BODIES.

  –Et bevisst publikum er et ideelt publikum når det kommer til våre oppsetninger.

  For tiden turnerer 71BODIES flere av sine produksjoner. 71BODIES 1DANCE, NORMAL og A True Story vil alle være mulig å se i løpet av 2023. Sirmans forteller at det alt er planlagt tre nye premierer i 2024, som publikum kan se frem imot. A True Story vil bli vist på Dansens Hus mellom 07-10. september 2023, med 2 forestillinger per dag. Sirmans vektlegger noe av forskjellen på hennes og Mariblancas tilnærming til arbeidet.

  Daniel ER 71BODIES.

  Davone Sirmans

  –Daniel stortrives med impuls og intuisjon; mens jeg er rasjonell og praktisk orientert. Kombinasjonen jevner seg naturlig ut innenfor kompaniets struktur.

  Når det kommer til å beskrive Mariblancas arbeid innrømmer Sirmans at det fortjener å oppleves, heller enn å bli forklart.

  A True Story, 07. - 10. September 2023