The rest is silence

The rest is silence, 25. - 28. February 2016

The rest is silence,
25. - 28. February 2016

Dearest,

This is just to let you know
now that I am no longer around
that you were the most important person in my life.

You gave me so much joy
I am so sorry if I failed you when you needed help the most.

The Rest Is Silence

Love -
    0
  • StageMain stage

Dates & times

  • 25. February - 19:00
  • 26. February - 19:00
  • 27. February - 19:00
  • 28. February - 19:00

Dearest,

This is just to let you know
now that I am no longer around
that you were the most important person in my life.

You gave me so much joy
I am so sorry if I failed you when you needed help the most.

The Rest Is Silence

Love -

Kate Pendry fikk videresendt dette avskjedsbrevet fra sin mor etter hennes død for få år siden. Hamlets siste ord til Horatio -  The Rest Is Silence - satte punktum for det smertefulle forholdet mellom mor og datter.

I dialog med fire dansere på scenen og et lydbilde komponert for forestillingen av Jenny Hval, formidler stemmen til den britiske skuespilleren og performancekunstneren fragmenter fra en traumatisk oppvekst. I samtale med koreografen snakker Kate om hvordan oppveksten og forholdet til moren påvirker hennes syn på seg selv i dag. Bevegelse og biografi, men også fiksjon og ikke-fiksjon krysser hverandre i denne helaftens forestillingen. Danserne beveger seg til dynamikken i Kates stemme. Det er nesten som de ikke trenger å forstå hva som blir sagt. De tar for seg kroppen, del for del, som et dyr på slakterbenken.

Hege Haagenrud ønsker i «The Rest Is Silence» å gå inn i det private som fenomen, fordi det har almen relevans i en verden hvor de fleste bedriver en iscenesettelse av privatlivet gjennom sosiale medier.

Kate Pendry
Britisk skuespiller, dramatiker og performancekunstner fra London, bosatt i Norge siden 1995. Med utgangspunkt i en klassisk teaterbakgunn, har Kate Pendry i mer enn tre tiår arbeidet med teater gjennom ulike media, og i perioden 2013-2015 var hun husdramatiker ved Dramatikkens Hus. I 2009 ble hun nominert til Ibsenprisen for sitt stykke «Pornography», og i 2010 vant hun prisen for «Erasmus Tyrannus Rex», om en fiktiv norsk skolemassakre, betegnet av juryen som ”et rått og direkte svar på den utfordringen det er å skrive om og for ungdom.” Pendry er kjent for en sterk samfunnspolitisk og personlig tilnærming med en beksvart sans for humor, og hun har turnert over hele Europa med sine en-persons forestillinger «Dead Diana» (om kjendistilbedelse), «Johnny Johnson» (om perversjoner av maskulinitet) og «Sex in the War Zone» (om krigsturisme). Hun har gjennom mange år vært programleder i «Sister Ruby Tuesday» på den feministiske radiokanalen RadiOrakel, og har den siste tiden samarbeidet tett med koreografer som Alan Lucien Øyen og Daniel Proietto ved Den Norske Opera og Ballett.

Hege Haagenrud
Koreografen Hege Haagenrud arbeider i grenselandet mellom dans og teater, og bruker ofte tekst og film som viktige interaktive elementer, i tett samarbeid med musikere og komponister. Hennes arbeid har ofte rettet seg mot barn og unge på en måte som i form og innhold utfordrer kunstformidlingen til målgruppen. Forestillinger som «Superglad» (2010) og «Juryen» (2012) har vært blant de mest spilte på skoleturneer i Norge de siste årene, og har sammen med «How to be alone» (2013) høstet internasjonal anerkjennelse. «Det er sjeldent, uvanlig og befriende å se et så presist kunstnerisk uttrykk i et prosjekt rettet mot barn,» het det i begrunnelsen da hun i 2007 mottok Danse- og Teatersentrums jubileumpris for forestillingen «Så tag nu mina händer». Høsten 2015 hadde Den Norske Opera og Ballett premiere på hennes første helaftens forestilling for voksne, «Use my body while it´s still young», hvor fire 64 til 79 år gamle dansere gjeninntar scenen og motarbeider stereotypien om eldre mennesker som utdatert. Hun har også laget flere arbeider for Koreografihuset ved Nasjonalballetten, deriblant «The demand for love» (2012) i samarbeid med Kate Pendry. Denne våren koreograferer hun for Nasjonalballetten UNG.

Les mer i DANS
Les intervju med danseren Ingrid Haakstad

Varighet: 50 min

Koreografi: Hege Haagenrud
Konsept og manus: Mads Sjøgård Pettersen og Hege Haagenrud
Dramaturg: Mads Sjøgård Pettersen / Gry Ulfeng
Stemme og tekst: Kate Pendry
Dansere:  Ingrid Haakstad, Stian Danielsen, Marie Male Kalstø og Anne Lise Pettersen Rønne.
Lyd/komposisjon: Jenny Hval
Lyddesign: Håvard Volden / Alexander Rishaug
Lysdesign: Norunn Standal
Scenografi: Carl Nilssen-Love
Scenografikonsulent: Gunhild Mathea Olaussen
Kostyme: Camilla Dingsøyr / Hege Haagenrud
Kunstnerisk produsent: Gry Ulfeng
Foto plakat: Siren Lauvdal
Forestillingen er støttet av: Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde og FFUK.

hegehaagenrud.com