Spinnville sirkusnerver

Absence er superglad for å få samarbeide med den anerkjente koreografen Jo Strømgren om å skape tidenes sirkus med hiphop og ekte sirkusstemning.

Jhm07850
- Foto: Jarle Moe

Intervju i forbindelse med urpremieren 4. mai på Den Nationale Scene.

De prisbelønte danserne i Absence har vært sprekkeferdige i boblende glede over det spennende partnerskapet. Det er to år siden første gang de snakket med Jo Strømgren om å lage en halsbrekkende og småabsurd familieforestilling med utgangspunkt i et forsoffent sirkus. Nå kunne de endelig lansere prosjektet på Store Scene. Forestillingen har urpremiere 4. mai.

– Vi holder på å leke frem gøyale karakterer og masse sirkusmagi nå. Det blir både akrobatikk, tussete klover og selvsagt en fakir og dame med skjegg, ler Andreas Roksvåg fra crewet.

Gledesspredere i fyr og flamme
Absence-gutta feirer jubileum med et helskrudd sirkusshow på Store Scene.
– Stikkord er absurd humor og akrobatikk. Vi vil lage en sprelsk familieforestilling der publikum både skal ha hjertet i halsen og vondt i magen fordi de har ledd sånn. Målet er selvsagt at dette skal bli vårt livs beste show, sier Andreas Roksvåg fra Absence.

Sirkusdrømmen
Det er tjue år siden gutta i det prisbelønte breakecrewet fant sammen, og de siste ti årene har de reist landet rundt med flere suksessrike forestillinger. De dukket første gang opp på teaterscenen i Jungelboken i 2010, og et par år etter var de tilbake på DNS med Askeladden på nye eventyr. Den lekne versjonen av folkeeventyret tok pusten fra publikum, og siden har Absence Crew spilt forestillingen over 1000 ganger og vunnet halve Kongeriket.
– Vi har vært på reisefot i flere år, og er på mange måter sirkusartister i virkeligheten. Det er utrolig gøy å møte nytt publikum hver kveld og vi gir alltid jernet. Selv om flere av oss er blitt småbarnsforeldre og glad i hjemmekos, så er det noe veldig fascinerende med det omflakkende livet. Det er kanskje det som er utgangspunktet for den store drømmen om å lage et skikkelig sirkusshow, sier Andreas, som sammen med resten av crewet har fantasert om finurlige stunts og fargerike karakterer som man forbinder med et gammeldags sirkus.

Jhm08197

Energibombe
Gleden var stor da de etter flere forsøk fikk kontakt med koreograf og teatermaker Jo Strømgren og han fikk tenning på sirkusprosjektet.
– Jo er utrolig dyktig og har så mange fine og sinnsyke ideer! Kjemien mellom oss er fantastisk. Vi kunne ikke fått en bedre sparringspartner til denne forestillingen og vi kan love en ordentlig energibombe, sier Andreas.

«Høyverdig å snurre på hodet»
– Absence har skapt sin helt egen stil og varemerke. Jeg er i deres tjeneste og forsterker det de har som er originalt og overraskende, sier Jo Strømgren.
Hip hop er definitivt utøvernes kunstart. Regissør Strømgren sørger for at de jobber sammen i riktig retning.
– I en tid hvor det kjempes om definisjonsmakt i de fleste kunstarter er det befriende å forholde seg til hip hop og breakdance fordi sjangeren ennå ikke har blitt intellektualisert og teoretisert. Den tilbyr et mer åpent møte med publikum og det er kanskje da også lettere å bli imponert eller overrasket. Vi har jo etter flere hundre år lært oss å akseptere at å snurre på én fot er høyverdig kunst. Å snurre på hodet burde være enda mer høyverdig. Vanskeligere er det i hvert fall. Og mer imponerende.
Strømgren synes det er gøy, og litt uvant å jobbe med så mange gutter på en gang.
– De er hva man kan kalle en bøling. Men en strukturert bøling. Litt flashback til barndommen er det, jeg vokste opp med tre brødre. I teatersammenheng er det spennende med grupper av samme kjønn, det er lett å spille på gruppepsykologi. Mann-kvinne-psykologi har vi overalt ellers. Men likevel, breakdance har en jobb å gjøre med å rekruttere flere damer.

Circus Absence, 13. - 14. May 2023