Moving Into Dance Mophatong

En introduksjon til danserne i We wear our wheels with pride …

WWOW 1 c Jerome Seron
- Foto: Jérôme Séron

“Cultural fusion in dance is the integration or synthesis of two or more cultural forms of movement expression with their roots in different traditions and with different aesthetic values.”

Sylvia Glasser

I forestillingen We wear our wheels with pride and slap your streets with color … we said ‘bonjour’ to satan in 1820 … av Robin Orlin møter du dansekunstnerne Sunnyboy Motau, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Lesego Dihemo, Sbusiso Gumede og Masego Moloto fra kompaniet Moving into Dance Mophatong.

Moving into Dance Mophatong (MIDM) ble grunnlagt av Sylvia ‘Magogo’ Glasser i 1978. Glasser startet kompaniet i garasjen til huset hennes i Johannesburg som en form for motstand mot apartheid da dansekompaniet var anti-rasistisk. I 2010 ble hun hedret av ministeren for kunst og kultur som en av Sør-Afrikas kvinnelige «levende legender» i kunst- og kultursektoren. I 2015 mottok hun også orderen av Oranje-Nassau fra Kongen av Nederland for hennes bidrag inn mot demokratiseringen av Sør-Afrika under og etter apartheid.

MIDM har vokst til et profesjonelt dansekompani i verdensklasse med et fulltids utdanningsløp med omfattende programmer innenfor dansekunst. I 41 år har dette kompaniet presentert en unik samtidsdansopplevelse og har blitt hyllet nasjonalt og internasjonalt for sitt kunstneriske uttrykk, vitalitet og koreografiske innovasjon. Gjennom sine utdanningsprogrammer har MIDM gitt stipend til hundrevis av underprivilegerte studenter som ikke ville ha hatt tilgang til dansetrening eller en karrierevei innenfor dansefeltet. Mange av MIDM-alumniene har blitt til suksessfulle utøvere og koreografer, samt kunstadministratorer og pedagoger.

Som et afrikansk dansekompani av samtiden arbeider de med et bevegelsesspråk i fri flyt og et fokus på å utvide menneskekroppens begrensninger knyttet til rike bevegelsesnarrativer. Danserne opererer med et kroppsspråk som fusjonerer afrikanske bevegelsestradisjoner, ritual og musikk med vestlige danseformer og musikk fra samtiden. MIDM har som mål å presentere arbeid som er tankevekkende, men likevel tilgjengelig, dynamisk, energisk og spennende. Det fortsetter å inspirere, glede og utfordre publikum på tvers av klasse-, kultur- og aldersgrenser i hele Sør-Afrika, så vel som i forestillinger for entusiastiske publikummere i hele Afrika, Malaysia, Europa, Sør-Amerika, Asia, Australia, USA og Canada.