Av historisk grunn 13.–16. oktober 2016

Av historisk grunn er en forestilling om en potensiell norsk dansehistorie og koreografiske verk som kunne ha blitt skapt. 

De aller fleste kunstverk blir i grunnen aldri realisert. Verden er proppfull av ting som aldri har blitt noe av. Visjoner som aldri ble satt ut i live, forventninger som ikke enda har blitt innfridd og ideer som aldri har blitt tenkt på en gang.

De svirrer rundt og bare venter på å bli plukket opp og forankret til virkeligheten. Som små sorte hull fyker de rundt rett utenfor vår kollektive bevissthet.

Reflekterende speiltelt
Av historisk grunn startet som en arkeologisk utgraving av norsk dansehistorie utenfor hovedinngangen til Dansens Hus under CODAfestivalen i 2011 av daværende koreografistudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo; Ingeleiv Berstad, Kristin Ryg Helgebostad og Eivind Seljeseth. Videre utviklet prosjektet seg til å ta for seg en potensiell dansehistorie gjennom en behandling av dansekunst som ikke har blitt skapt opp gjennom historien. Prosjektet har blitt presentert i et reflekterende speiltelt like utenfor hovedinngangen til 15 nybygde kulturhus i hele landet. Som et midlertidig, mykt og reflekterende kulturhus har det lånt fasade og beliggenhet til etablerte signalbygg. De tynne veggene i det lille mobile signalbygget lekker stadig lyd og røyk, ja til og med mennesker ut i byrommet, som en utøvende konstruksjon. Innsiden er fylt til randen av svirrende og forsvinnende ideer. Gjennom forestillingen forsøker danserne å være i dialog med ideene uten å utslette dem eller å glemme dem, men snarere besøke dem i potensialitetens sfære.

Nå kommer prosjektet tilbake til Dansens Hus. Denne gangen plasseres det inne på scenen der det reflekterer scenehusets innside og prosjektets egen historie. Gjennom dette innenforskapet tar forestillingen en ny form, den vil benytte det institusjonelle apparatet til å ekspandere og breie seg utover Hovedscenen. Med seg på laget har Berstad, Helgebostad og Seljeseth fått fire dansere fra Kunsthøgskolen i Oslo og det nye masterstudiet i dans; Marie Ronold Mathisen, Julie Mjøen, Åse Marie Rannestad og Mina Hattestad Weider.

For å fange en potensiell historie intervjuet Ingeleiv, Kristin og Eivind et tjuetalls norske koreografer om prosjekter som en gang ble planlagt eller tenkt på, men som av ulike årsaker har blitt liggende i skuffen. I «Av historisk grunn» tar de for seg disse potensielle verkene og danner en egen, selvstendig forestilling.

Koreografene som har blitt intervjuet og bidratt med urealiserte prosjekter er: Jo Strømgren, UnMagritt Nordseth, Hooman Sharifi, Øyvind Jørgensen, Ingri Fiksdal, Brynjar Bandlien, Henriette Pedersen, Sara Christoffersen, Helle Siljeholm, Fransesco Scavetta, Terje Mossige, Mia Habib, Erlend Samnøen, Karstein Solli, Lise Nordahl, Ketil Skøien, Kristina Gjems, Jane Hveding, Ingunn Rimestad, Anne Grete Eriksen, Amanda Steggell og Karen Foss.Seminar

FREMTIDENS KULTURHUS  - Hva gjør et bygg til en god kunstarena?

I forbindelse med forestillingen Av Historisk Grunn inviterer koreografene Eivind Seljeseth, Ingeleiv Berstad og Kristin Helgebostad, i samarbeid med Danseinformasjonen og Dansens Hus, til seminar om Fremtidens kulturhus 14. oktober kl. 14.00. 
De siste 10 årene har det blitt bygget en rekke storslåtte kulturhus landet rundt. Det har også blitt satt i gang flere kulturinitiativ i allerede eksisterende bygg. Hva er hemmeligheten bak steder hvor kunstneriske ideer og omgivelser samarbeider godt og kreativt? 
Vi spør:  Hvilke krefter er med på å forme våre felles arenaer for kunst og kultur og hvordan vil disse se ut og fungere i framtiden? Hvordan kan disse husene best tjene kunsten og kunstneriske prosjekter? Hvordan kan kunsten presenteres til lokalbefolkningen? Hvordan kan et kulturhus virke i et samfunn?  Hva er det som spirer ved kildene og stormer på møteplassene?   
Påmelding og betaling her http://dansenshus.com/forestil...
Pris kr 100,- 
Det vil bli servert sen lunsj og kaffe/te

MODERATOR
Ine Therese Berg - Teaterviter og stipendiat v Høgskolen i Oslo og Akershus

PANELDELTAKERE 
Even Smith Wergeland - Førstelektor i by- og regionplanlegging ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet   
Per Möller - Universitetsadjukt ved Høgskolen i Malmø og doktorgradsstipendiat ved Tema Q, Linköpings universitet 
Martin Revheim – Hussjef, kulturhuset Sentralen i Oslo 
Charlotte Myrbråten - Arrangementsansvarlig, Bergen Offentlige Bibliotek 
Ola Beskow – Kulturhussjef, Lørenskog hus 
Mette Edvardsen - Dansekunstner og stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo 
Bo Krister Wallström - Kunstner, tidligere medlem i Baktruppen og nå seniorrådgiver i KORO (Kunst i Offentlige Rom)
Lisa Lie - Regissør og scenekunstner   

Medvirkende

Konsept, koreografi, utøvere:
Ingeleiv Berstad
Kristin Helgebostad
Eivind Seljeseth
Medskapende utøvere:
Marie Ronold Mathisen
Julie Mjøen
Åse Marie Rannestad
Mina Hattestad Weider
Foto:
Simen Dieserud Thornquist
Kjøp billetter
Kjøp billetter
icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus