Hva leter du etter?

Rocío Molina

Rocío Molina

Koreograf og danser

Den nyskapende koreografen Rocío Molina har skapt sitt eget kunstneriske språk basert på tradisjonell flamenco. Med respekt for flamencoens kjerne drar hun den inn i avantgarden. Med stor frihet kombinerer hun teknisk virtuositet, forskning i samtiden og konseptuell risiko. Uredd skaper hun allianser med andre kunstarter og kunstnere. Hennes sceniske arbeider spenner fra film til litteratur, og inkluderer ofte både filosofi og billedkunst.

Rosío Molina ble født i Malaga i 1984. Hun begynte å danse allerede som treåring. Syv år gammel så man allerede tilløp til koreografisk virksomhet. Hun ble uteksaminert fra The Royal Dance Concervatory i Madrid. Hun jobbet i flere profesjonelle kompanier, og deltok i en rekke internasjonale turnéer.

22 år gammel hadde hun premiere på sin første egne forestilling, Entre paredes, som ble etterfulgt av en rekke produksjoner, alle med en ting felles: et undersøkende og grenseoverskridende blikk på flamenco.

Da hun var 26 år gammel tildelte det spanke kulturdepartementet henne en høyt hengende dansepris for ”fornyelse av flamenco og for allsidighet og styrke som utøver med evnen til å behandle det mest mangfoldige og krevende bevegelsesmaterialet med frihet og mot”. 28 år gammel hadde hun stor suksess i New York med forestillingen Oro Viejo, og danselegenden Mikhail Baryshnikov ble så begeistret at han gikk ned på kne foran henne. Siden 2014 har hun vært assosiert kunster ved Chaillot National Theater i Paris, hvor hennes siste forestilling Caída del Cielo hadde premiere i 2016, og nå altså vises på Dansens Hus som del av en stor, verdensomspennende turné.

Rocío Molina er en av spansk dans´ mest fremtredende eksponenter internasjonalt. Hun har spilt på fremtredende scener og festivaler som Barbican Center i London, New York City Center, The Esplanade i Singapore, Festival de Otoño, Madrid en Danza, Seoul Performing Arts Festival, Dance Umbrella Festival i London, Flamenco Festival Düsseldorf, Mercat de les Flors i Barcelona, Chaillot Theatre i Paris og Bunkamura i Tokyo. Men også viktige arnesteder for flamenco viser hennes forestillinger, som for eksempel Sevillas Flamenco Biennial og Jerez Festival, for bare å nevne et par. Hun har samarbeidet med en rekke markante flamenco-kunstnere som María Pagés, Miguel Poveda, Chano Lobato, Pastora Galván, Manuel Liñán, Belén López, Manuela Carrasco, Antonio Canales og Israel Galván, men også med ledende kunstere på samtidsdansfeltet som for eksempel Carlos Marquerie, Mateo Feijóo og Sebastién Ramírez. Hun er også tildelt en rekke priser både nasjonalt og internasjonalt.

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus