Hva leter du etter?

Musikalsk foredrag: Coltrane og jazzmusikkens oppbygging

Pig Virus Alt Cover 01 S Hv

Velkommen til et musikalsk foredrag med Petter Wettre.

Petter Wettre er jazzmusiker med saksofon som instrument og han er også komponist. Han har markert seg med en rekke innspillinger og samarbeid og er vinner av to Spellemannpriser.

A Love Supreme er en suite i 4 deler komponert av John Coltrane. Suiten ble spilt inn i løpet av en kveld av John Coltrane på saksofon, McCoy Tyner på piano, Jimmy Garrison på bass og Elvin Jones på trommer for plateselskapet Impulse, 9 Desember 1964. Kort tid etter at den kom ut, (Februar 1965), var den en hit.

A Love Supreme traff tidsånden på kornet med temaer som universell kjærlighet og spirituell bevissthet. A Love Supreme var Coltrane's hyllest til det gudommelige, eller med hans egne ord; "a humble offering to Him".

Albumet er ulikt alt annet Coltrane komponerte i løpet av sin karriere. Her finner vi en sammenhengende og gjennomgående balanse av komposisjon, improvisasjon, form og energi. I tillegg til er plata preget av en perfekt miks av stilarter som eksponerte kvartettens inspirasjonskilder; afrikansk polyrytme, modal jazz, østens folkemusikk. frijazz, beebop, blues og gospelmusikk.

I ettertid har musikken fått etiketten "spirituell jazz".

- A Love Supreme wasn't a jazz record, it was just music.
Elvin Jones

Varighet: 45 min.


icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus