Hva leter du etter?

Rosas helg på Dansens Hus

En mengde ekstraaktiviteter gir mulighet for å bli bedre kjent med Rosas og De Keersmaeker.

Rain Live 2016 Anne Van Aerschot9

Når koreografen heter Anne Teresa De Keersmaeker - en inspirasjon for både kunstnere og popstjerner, som har produsert verker med ikoniske status og det eksisterer et rikholding filmmateriale knyttet til både kompani og koreograf -  blir det mye å gripe fatt i.  De Keersmaeker ble nylig kåret til ”Choreographer of the Year” av Tanz magasine og kan vise til en rikholdig produksjon i snart tretti år, både med nye og eldre forestillinger som turnerer verden over, utstillingsarbeid både ved Tate Modern i London og Centre Pompidou i Paris og arbeid for Paris Opera Ballett. Vårens sesongåpning på Dansens Hus vil gi alle som er interessert i Keersmaeker og hennes arbeid med kompaniet Rosas mange muligheter til fordypning og innsikt i et av de mest markante kunstnerskapene på den europeisk samtidsdansscenen.

Workshop
Vi starter med workshop for profesjonelle dansekunstnere dagen før første visning, altså lørdag 28. fra 13.00 til 15.00. En av kompaniets mest markante dansere, Jakub Truszkowski, som også har vært med i produksjonen av Rain, leder workshopen og vil gi deltakerne en mulighet til selv å erfare forestillingens bevegelsesmateriale og lære de ulike komposisjonsprinsippene bak Rain. Mer om workshopen og hvordan man melder seg på kan du lese her.

Filmvisning
Lørdagen inneholder til filmvisning hvor De Keersmaeker og Rosas sine to tidligste og mest ikoniske verker vil bli vist. Man kan i prinsippet gå mer og mindre rett fra workshop til filmvisningen som begynner 16.00.  Først ut er De Keersmakers første forestilling Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich fra 1982, som tidligere er vist flere ganger i Norge. Den minimalistiske amerikanske komponisten Steve Reich er også komponist for stykket som Rain er skapt til, og mange vil nok forbinde Keersmaeker sine koreografier tett med Reich. Det andre verket som vises er Rosas danst Rosas  fra 1983. Verket har ikke minst fått sin status siden hele eller utdrag av koreografien har blitt gjengitt et utall ganger i popkulturen og det har blitt en youtubehit å lage sine egne versjoner av koreografien.  Filmene vil vises i foajeen og hver visning vil ha en kort introduksjon i forkant. Filmene vil gi et større innblikk i Keersmaekers arbeider.

Perspektiv
En ny mulighet for fordypning og innsikt i forestillinger som vises på Dansens Hus denne våren er samtaleserien Perspektiv. Her blir kveldens forestilling plassert i en større historisk og dansefaglig sammenheng. Til årets første Perspektiv har vi invitert Bojana Cvejic, som er filosof og forfatter. Sammen med Anna Theresa De Keersmaeker har hun gitt ut tre bøker i serien A Choregrapher´s Score som går inn i skapelsesprosessen og gir en unik innsikt i de koreografiske metodene og det  arbeidet som ligger bak hver forestilling. Cvejic og De Keersmaeker publiserte i 2013 boka om Drumming/ Rain  og det er med utgangspunkt i dette verket Cvejic vil snakke. Hun møtes i samtale med nyansatt formidlingskonsulent ved Dansens Hus, Solveig Styve Holte i forkant av forestillingen den 29. januar - kl. 17.00.

Kunstnermøte 
Vi er så heldige at vi får Anne Theresa De Keersmeker på besøk i forbindelse med Rain. Det betyr at alle interesserte kan møte henne i samtale med kunstnerisk leder ved Dansens Hus, Un-Magritt Nordseth etter forestillingen den 29., dvs. ca. 20.15. Samtalen vil dreie seg rundt hennes kunstneriske virke generelt og rundt Rain spesielt, og er en unik mulighet til å få større innsikt i hennes kunstnerskap gjennom hennes egne ord.

Oppvarming 
Nytt av året er også korte forestillingsintroduksjoner, som i dette tilfellet foregår 29. og 30. januar kl. 18.00. Ansatte ved dansens Hus gir deg en innføring i ulike aspekter knyttet til Keermeker og forestillingen Rain. Dette er et uformelt og forhåpentligvis hyggelig tilbud til deg som vil vite litt mer om hav du skal oppleve på scenen kort tid etter.

Fullstendig oversikt over tidspunkt og arrangementer finner du her. Alle arrangementene er gratis!

Rain, 29.–30. januar 2017

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus