Hva leter du etter?

Om koreografen - William Forsythe

William Forsythe Photo By Dominik Mentzos 2 1 695X463
Foto: Dominik Mentzos

William Forsythe er godt kjent for det norske dansepublikummet gjennom den Norske Opera & Balletts mange produksjoner av han koreografier. Han har tidligere drevet eget kompani i tillegg til en stor virksomhet som koreograf for ulike kompanier verden over. Det er danserne fra hans nå nedlagte kompani som befolker scenen i forestillingene vi får se på Dansens Hus. Forsythe har vært aktiv som koreograf i 45 år, og han er kjent som en fornyer av den klassiske balletten, og å gjøre den relevant i det 21. århundre. Hans dype interesse for grunnleggende organisasjonsprinsipper har ført til at han også har produsert en rekke prosjekter knyttet til installasjoner, filmer og web-basert vitenskapsproduksjon.

Han er født og oppvokst i New York, og fikk sin utdanning og trening som danser med Nolan Dingman og Christa Long i Florida. Han danset ved Joffery Ballet og senere ved Stuttgart balletten, der han ble koreograf i 1976. De kommende syv årene koreograferte han ikke bare for Stuttgart Balletten, men også kompanier i München, Haag, London, Basel, Berlin, Frankfurt am Main, Paris New York og San Fransisco. I 1984 ble han kunstnerisk leder av Ballet Frankfurt der han gjennom en 20-årsperiode skapte en rekke ikoniske verk.

Han etablerte sitt eget kompani, The Forsythe Company, i 2004, et kompani han ledet til 2015. Alle hans nyeste koreografier ble utviklet og fremført eksklusivt av The Forsythe Company, mens tidligere arbeider har en fremtredende plass i repertoaret til nær sagt alle større balletkompanier i verden, så som Mariinsky Ballet, New York City Ballet, San Fransisco Ballet, National Ballet of Canada, Semperoper Ballet Dresden, Royal ballet i Londaon, Paris Opera Ballet og altså også Den Norske Opera & Ballett.

Både Forsythe og hans kompani har motatt en nærmest endeløs rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid. Forsythe har også samarbeidet om arkitektoniske installasjoner med en rekke fremtredende arkitekter, og sammen med medieeksperter og pedagoger har han utviklet systemer for dokumentasjon av dans, forskning og utdannelse. Forsythe inviteres jevnlig til å gi forelesninger og workshops ved universiteter og kulturinstitusjoner. I 2002 ble han utpekt som Founding Dance Mentor for The Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative. Han er Honorary Fellow ved Laban Centre for Movement i London og æresdoktor ved Juilliard School i New York. Han er professor i dans og kunstnerisk veileder Choreographic Institute ved University of Southern California Glorya Kaufman School of Dance.

A Quiet Evening of Dance, 11.–12. mai

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus