Hva leter du etter?

Mer om Näss

Nass People_Foto_Charlotte_Audureau8_190528_133604123.jpg
Foto: Charlotte Audreau

Først kommer rytmen, lyden av fortiden, endeløs og besettende. Ut fra denne rytmen skapes et samhold mellom de sju danserne, en sammensmeltning av energi og kropp - fellesskapets kraft med dens innebygde vold og svakheter.

Näss beveger seg på grensen mellom det hellige og det profane, mellom frenetisk modernitet og eldgamle ritualer. Forestillingen utfordrer ulike, motsigende fysiske tilnærminger til dans og underbygger sammensmeltningen av de mer folkelige og de urbane aspektene ved hip hop. Viktige inspirasjonskilder er regionale dansestiler fra Marokko - taskwine og regadda – så vel som mystisismen i Gnawa-kultur og tradisjon.

Om tittelen Näss sier Fouad Boussouf:
- Historien til det kjente bandet Nass el Ghiwane som var aktiv fra 1970 i Nord-Afrika har vært en stor inspirasjonskilde for meg. Tekstene deres minnet meg om den merkelige sammenhengen med samfunnskritiske tekster i hip hop og rap i samme periode i USA. Jeg oppdaget en form for hip hop som er mer åndelig og preget av forfedrenes tradisjoner.

Näss viser en universell dimensjon, en evigvarende søken for mange menn og kvinner etter noe annet - åndelig eller fysisk. Språket er rytmen, som forener og beveger kroppen. Fouad Boussouf representerer en type hip hop som er dypt forankret i den afrikanske stammekulturen.

- Näss er satt sammen som pust, på samme tid fysisk og mystisk, og minner oss om hvor viktig det er å være solid forankret i egen kultur for å kunne ta inn de mange vibrasjoner fra egen historie.
Fouad Boussouf

Näss (people), 6.–7. september

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus