Hva leter du etter?

Fjerne slektninger

I anledning storfint besøk av aliens på Dansens Hus, tar vi en intergalaktisk tur innom romvesener vi har møtt før.

Universet
Blir du trist av å tenke på at vi kanskje er alene i universet? Da kan du jo glede deg til gjestespill fra en annen galakse 19.–22. september. Mens du venter, bli med på en tur i universet.

Menneskene er ensomme og alene på jorda, hvorfor har vi ikke fått besøk fra andre planeter enda? Gjør deg klar til å bli bortført, spenn fast romdrakta, er det noen der ute?

Hvor er alle sammen egentlig? Er vi alene i universet? Vitenskapen sier det er et paradoks at vi ikke har oppdaget liv på andre planeter enda.

Fermis paradoks, skriver Store Norske Leksikon, er "paradokset" om at man ikke har sett spor av vesener fra andre kloder i Melkeveien, til tross for at den består av 200 milliarder stjerner og at kanskje 20 milliarder av dem har planetsystemer."

Svarene er enten:

A) Det finnes ikke liv andre steder enn her.

B) Det finnes liv men vi har ikke oppnådd kontakt.

C) Det finnes liv og vi har fått kontakt, vi har bare ikke fått det med oss.

Hvis du blir lei deg av å tenke på at vi kanskje er her helt alene, kan du trøste deg med at vi ikke har lett spesielt lenge, og at det er mange steder å lete. Og, vi vet jo heller ikke hvor lenge de andre har lett etter oss.

They Live
Filmen They Live (1988) handler om en løsarbeider som ved en tilfeldighet oppdager at flere av innbyggerne i Los Angeles egentlig er utenomjordiske vesener

Det sikreste tegn på at det finnes intelligent liv i rommet, er kanskje at de utenomjordiske ikke har tatt kontakt med oss...

Et utenomjordisk gjestespill, 19.–22. september

Eyes

Aliens er romvesener, et utenomjordisk vesen, ofte intelligent og ofte humanoid. De er ofte smartere enn oss og har store øyne som får med seg det meste. Steven Spielberg sine aliens liker øl og musikk, mens Tim Burton sine liker ikke køntrimusikk. Romvesener er ofte framstilt som små grønne menn, men noen ganger er de grå, oftest med stort topplokk. De store hodene kan vi skylde på forfatteren H.G. Wells og essayet "The Man of the Year Million" (1893). Han framstilte de utenomjordiske med enorme kranier og små, veike kropper.

Their whole muscular system will be shriveled to nothing, a dangling pendant to their minds

H.G. Wells om aliens i "The Man of the Year Million" (1893)

Fem år etterpå kom boka Klodenes kamp, som handlet om en invasjon fra mars. Wells beskriver marsboernes hus som fettete og lær-aktig. Boka ble seinere dramatisert av Orson Welles, i et hørespill på radio under Halloween i 1938. Hørespillet skapte oppstyr blant lyttere som trodde invasjonen fra mars var på ekte, fordi de ikke fikk med seg introen hvor de forklarte at det var basert på en bok. I programmet ble foreldrene bedt om å sende med barna gassmasker på skolen og et rent skift undertøy.

Illegale

På engelsk bruker man ordet aliens om de andre, de man ikke vil ha kontakt med eller slippe inn.

Aliens kan virke som et speil for menneskelige egenskaper, eller kanskje som et uttrykk for storsamfunnets bekymringer.

Filmer og bøker presenterer ofte en ide hvor aliens får mennesker til å sloss oss i mellom, hvor den sterkeste overlever.

Bird Box
Her er Sandra Bullock ute og ror seg unna aliens som driver alle til selvmord i filmen Bird Box (2018).

Octavia Butler sine romankarakterer i bøkene Lilith's Brood, Oankali, har tre kjønn: mann, kvinne og Ooloi. Oankalifolket er aliens og synes menneskene er håpløse, spesielt den fatale kombinasjonen av intelligens og dragning mot hierarki. De vil gjerne lage barn med menneskene, og har sensoriske tentakler og flekker på kroppen.

1024Px Butler Signing
Octavia Butler (1947-2006)

If you deny any affinity with another person or kind of person, if you declare it to be wholly different from yourself—as men have done to women, and class has done to class, and nation has done to nation—you may hate it, or deify it; but in either case you have denied its spiritual equality, and its human reality. You have made it into a thing, to which the only possible relationship is a power relationship. And thus you have fatally impoverished your own reality. You have, in fact, alienated yourself.

Ursula Le Guin (1929–2018) var en amerikansk science fiction forfatter inspirert av antropologi og taoisme. Hun skrev mange bøker om framtidsfolk og mennesker på andre planeter og kritiserte datidas sci-fi for å være uoppfinnsom og kvinnefiendtlig. I en tid da de fleste andre skrev sci-fi om slemme aliens som voldtar kvinner, aliens som politiske fiender, fordommer og redsel, skrev Le Guin om farene ved rikdom, makt og berømmelse. Hun åpnet opp sjangeren og fikk karakterene i bøkene til å ligne mer på ekte mennesker, til å handle om kvinner, sosiale spørsmål og miljøvern.

Skjermbilde 2019 09 13 Kl 19 47 35
Le Guin mottar en pris og går viralt...

I filmen Arrival fra 2016 velger ulike nasjoner ulike strategier og seeren lærer at det er alltid en god ide å ansette en humanist, selv om de er lite etterspurt på arbeidsmarkedet. Helten, en kvinnelig lingvist med rødt hår, analytisk type, men snakker så vi forstår, klarer å kommunisere via språk med romvesenene som har landet på jorda, mens soldatene blir redde og tar til våpen.

Som i mange andre tilfeller faller romvesenene her inn i kategorien vennlig alien som ligner på noe fra havet (ofte blekksprut). Blekkspruten brukes ofte som inspirasjon for å skape en alien-karakter på film, kanskje fordi de er de skapningene på jorden som er fjernest utviklingsmessig fra mennesket. Dessuten er de smarte og har blått blod.

Beastie Boys
Beastie Boys møter en skummel blekksprut-alien i "Intergalactic" 1998

Xenomorphen fra Alien-filmene er en kjendis å regne blant aliens. Kunstneren bak figuren var H. R. Giger. Mange henter inspirasjon fra dyreriket når de skal finne på en alien, her er det ofte insekter og havdyr som gjelder, kanskje vi humanoider ikke er så fantasifulle?

Kan aliens hjelpe oss å få magien inn i verden igjen?

Hva om klimakrisa er en fantasikrise? Hvis menneskene ikke klarer å forestille oss annet enn det vi allerede kjenner, hvordan skal vi da klare å forestille oss en bedre verden? Vi mangler fortellinger som utfordrer status quo og tankegang skriver Lawrence Buell, som er professor i amerikansk litteratur ved Harvard. Han skriver at for at menneskene skal komme opp med bedre løsninger for jordkloden må vi kunne forestille oss fantastiske ting. Han mente nok ikke at vi må variere hvordan aliens ser ut spesifikt for å løse klimakrisa, men veien fra sci-fi til miljøvern er helt fjern heller. Som afrofuturisten Sun Ra sa: “The possible has been tried and failed. Now it’s time to try the impossible!”

Sun Ra 3

«Afrofuturisme er en samlebetegnelse for strategier i kunstneriske, politiske, og aktivistiske prosjekter som insisterer på en framtid som ikke utelukkende er "hvit", og som slik utfordrer standardfortellinger i science fiction-sjangeren.»

https://kunstnerneshus.no/kino/the-last-angel-of-history

I menneskets fortellinger om aliens ligner de utenomjordiske ofte på havdyr eller insekter men oftest ligner de på oss. De har hode, armer, bein, øyne, tenner, spisse ører kanskje. Er dette bare for at filmprodusentene kan spare penger med å kle ut en skuespiller med litt proteser og sminke?

Så har du en undersjanger av aliens som er... pen alien! Jean Paul Gaultier gjorde en innsats med kostymene i filmen Det femte element. Aelita fra den sovjetiske filmen Aelita: Queen of Mars fra 1924 ser også strålende ut i hatten sin. Moteskapere har også blitt inspirert av aliens.

I animasjonsfilmen Monsters vs. Aliens (2009) kommer monstrene seg utav knipa ved hjelp av noen raske dansetrinn.

Caa Cyborg Manifesto 1080X600 1

Forskeren Donna Haraway utfordrer binær tenkning i «A Cyborg Manifesto» (1986) og viser at mennesket i økende grad kobles sammen med maskiner og organismer, og har et delt slektskap med både dyr og maskiner.

800Px The Sounds Of Earth  Gpn 2000 001976

I 1977 sendte NASA ut romsondene Voyager 1 og 2. De hadde med seg en LP-plate med hilsener på mange språk, lyder av natur, bilder og 90 minutter med musikalske godbiter fra Tellus, folkemusikk fra mange deler av verden, mye Bach og Beethoven. Fem år etter Voyager kom filmen som på nydelig vis foreslår musikk som kommunikasjonsmiddel med de utenomjordiske, Nærkontakt av tredje grad (1977) av Steven Spielberg.

Musiker Gry Jannicke Jarlum hadde i 1992 en sterk UFO-opplevelse, og en stund etter dette fikk hun evnen til å skrive automatskrift. Dette resulterte i boka «Du er jeg» (1994). Boka tar opp temaer som reinkarnasjon, religion, seksualisering, sorg, sykdom, tankens kraft, politikk, fattigdom, rikdom, liv på andre planeter og mye mer.

Gry Jannicke1982 Jarvin

I 2011 besøkte hun programmet Trygdekontoret på NRK. Der forteller hun at fingrene skrev av seg selv og at det gikk fort. Romvesnene kom med en viktig melding til Jarlum om at vi ødelegger jorda og at menneskene på jorda er i ferd med å bli en trussel mot hele universet.

Earth Eastern Hemisphere

Automatskrift eller ei, ledende forskere mener vi har bevegd oss fra holoscene til antropocen, en ny geologisk epoke som domineres av at mennesket har endret planeten totalt, menneskets tidsalder. Her er altså romvesnene og forskerne enige, mennesket har blitt en "geologisk kraft", som gjør uopprettelig skade på planeten vi bor på. Vi er så flinke som art at vi har bygd sivilisasjoner som har vært så utrolige at vi har klart å endre klimaet på jorda. Er det aliens som må redde oss til slutt?

Skjermbilde 2019 09 11 Kl 14 16 54
Milla Jovovich som hjelpsom alien fra Det femte element (1997)

Et utenomjordisk gjestespill, 19.–22. september

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus