Velkommen til Christian Rizzos hus

En av Frankrikes fremste koreografer, Christian Rizzo, presenteres for første gang på Dansens Hus.

Une Maison 15 Marc Domage

Christian Rizzo, koreograf, moteskaper, operaregissør, rockemusiker, performancekunstner og scenografen - intet mindre, liker å bevege seg i det Stanley Kubrick kalte ‘the fertile zone of ambiguity’, oversatt til noe slikt som den fruktbare sonen av flertydighet. Flertydighet, eller i alle fall mangfoldighet, preger også karrieren hans: Etter studier i visuell kunst lanserte han et klesmerke, dannet et rockeband og ble til slutt danser og koreograf. Siden har han blant annet skapt en rekke forestillinger hvor lys, musikk og scenografi er de viktigste elementene i en stadig pågående lek mellom fiksjon og virkelighet.

I une maison jobber han med fjorten dansere. Gjennom soloer, duetter og trioer vokser det fram en større, rituell gruppekoreografi.
- I vårt samfunn lures vi til å tro at alt skal vare evig. Det kan være tøft å våkne opp fra denne illusjonen. Jeg tror det motsatte. Alt forsvinner. Det er kun gjennom ritualer at du kan bevare eller huske ting, sier Christian Rizzo.

Det finnes liv av ulik lengde. Det finnes en kroppens musikalitet. Og det finnes stillhet. I une maison skaper danserne en bølge av bevegelse mellom ensomhet og samhørighet, minner og en åpen framtid.

Det finnes alle slags hus, sier Christian Rizzo, som også er kunstnerisk leder for Institute Choréographique International CCN Montpellier. De husene vi besøker, de vi bygger, de vi drar fra. Konkrete steder og mentale rom. I une maison viser han oss en gruppe individer, et fellesskap, som forhandler om hvordan de skal være sammen når de skaper et hus, et hjem, et samfunn og samhandling. Det starter sakte. Over scenen svever en svær konstruksjon av neonlys. Scenen er bar, bortsett fra en gigantisk haug med jord (Rizzo er også kreditert kostymer, belysning og scenografi). Det er et slående bilde. Hender på hoftene, en mann i en hvit maske, skifter og snur seg veldig, veldig bevisst. Det skjer i stillhet, men snart starter et suggerende lydspor og flere mennesker kommer til syne etterhvert som en merkelig verden langsomt våkner til liv. Bevegelsene er hele tiden preget av styrke og en intensitet som stiger og stiger i styrke og ikke slipper taket.

Christian Rizzo inviterer inn i en verden av stor skjønnhet, med utgangspunkt i den allerede omtalte, imponerende og levende skulpturen av lys. I dette "dansehuset" ønsker han dansere i alle aldre velkommen med ett mål: å finne det de har til felles. I en tvetydig arkitektonisk ramme samler Christian Rizzo en slags mangfoldig familie bestående av 14 individer. Mange historier skapes, par møtes eller skilles, vennskap veves utenfra og innenfra.

Velkommen til Dansens Hus!