Miksmasteren

Bare en uke før streetdancefestivalen Urban Moves kan det norske publikummet oppleve Bruno Beltrão på Dansens Hus. Beltrão og hans kompani er kjent for å blande capoeira, hiphop og samtidsdans i en eklektisk miks. Det har høstet både priser og internasjonal anerkjennelse.

Skjermbilde 2018 06 07 Kl 09 44 19

Observasjon av mennesker som metode
Koreograf Bruno Beltrãos (1979) forestillinger er virtuose og pløyer ny mark i grenselandet mellom hiphop, breakdance og samtidsdans. Han tematiserer aktuelle problemstillinger i samtiden, det være seg den politiske situasjonen i sitt eget hjemland Brasil, eller de siste års massive flyktningestrømmer. Han startet i en av Rio de Janeiros forsteder, Niterói, på 90-tallet. Helt siden barndommen var han interessert i film, og det var egentlig regissør han ville bli. 13 år gammel stiftet han bekjentskap med hiphop for første gang. Lite visste Beltrão at dette skulle bli hans levevei. I starten så han videoklipp av forskjellige dansestiler og bevegelser. I tillegg observerte han mennesker og så hvordan de flyttet seg rundt i ulike miljøer, på gata, i shoppingsenteret, på skolen. Disse observasjonene har dannet noe av grunnlaget for hans senere koreografier som er kjent for å blande ulike dansestiler, inkludert hiphop, med konseptuelt teater for å skape abstrakte koreografiske forestillinger.

Inoah Bruno Beltrao 2

Kompanigründer som 16-åring
Knapt 16 år gammel startet han kompaniet Grupo de Rua de Niterói med sin barndomskamerat Rodrigo Bernardi. De første to årene var kompaniet med i dansekonkurranser, festivaler og TV-programmer, og Beltrão brakte streetdance og streetkultur inn i millioner av hjem. Det som startet på 90-tallet i Rios forsteder har siden blitt vist over hele verden, og Beltrão og hans kompani har siden turnert i mer enn 30 land. Med forestillingen H3 vant han den anerkjente danseprisen Bessie Award i 2010. Juryen la vekt på hans evne til å dykke ned i hiphopens teatrale muligheter som spente fra det poetiske til de største adrenalinkick, og for å kullkaste alle stereotypier rundt hiphop som dansesjanger.

I hans nye verk INAOH, som spilles på på Dansens Hus i juni, stiller han spørsmål ved betydningen av grenser og masseforflytning. Han ser ulike kulturers utviklingshistorie gjennom forflytting og migrasjon. Menneskers forflytninger tvinger oss til å tenke grenser på helt nye måter, og i en globalisert verden hvor varer og tjenester er i konstant bevegelse over grenser, er mennesker samtidig forhindret fra å delta i samme strøm. Hvis alt flyter og alt er i bevegelse, hva betyr da egentlig ulovlig grensepassering?

Inoah, 08. - 09. juni 2018