15 home activities for kids!

Stay-at-home-time means dance-time! Here are 15 dance activities you can do with your children in the holidays.

Krister Kanck 01 Dans Forgrunn
Illustrasjon: Krister Kanck

1. Kamelondansen

Sett på musikk, én er kamelonmester og bestemmer hvordan de andre skal danse. Bruk enkel korte instrukser som «danse i slim», «danse som en flue», «danse blått», «danse gammeldags». Enten kan dere finne på egne ord på sparket, eller lage lapper som man trekker opp av en hatt. Her er noen ord til inspirasjon:

Gammeldags
Katteaktig
Med superkrefter
Uten hode
Robotisk
Smalt
Under vann
Mikroskopisk
Mystisk
Kantete
Rart
Fra framtiden
Mykt
Knekkete
Vulkanaktig
Stikkete
Bølgete
Trær og blomster
Dragebarn
Modig

2. Dansekort

En morsom aktivitet å gjøre hjemme. Lag egne kort og pynt gjerne! Bruk dem til oppvarming eller lag din egen dans.

1) Finn morsom musikk og trekk et kort.
2) Når musikken er på, danser alle slik det er tegnet på kortet
3) Når musikken stopper står alle helt stille

Velg tre kort eller flere. Legg de ved siden av hverandre, sett sammen bevegelsen og øv. Ha en tydelig start og slutt posisjon. Vis til en voksen eller noen andre hjemme.

Oslo kulturskole

92575797 1074342659585831 2683198273199538176 N
Dance cards: This fun dance game is developed by Oslo School of Culture.

4. Usynlig ball

Se for deg at du har en usynlig ball i mellom hendene dine. Du kan også prøve å holde en ball først, kjenne etter hvordan den føles. Legg den så vekk, og kjenn etter følelsen av å holde en ball.

Stå stødig på to ben, og lat som denne ballen begynner å sveve i luften. Den tar deg med på en reise gjennom rommet, og du må følge etter. Kanskje ballen til og med vokser seg enda større? Hva gjør det med avstanden mellom hendene dine? Se for deg at ballen har magiske krefter og at den styrer deg rundt omkring. Ballen kan bevege seg raskt og sakte.

Du kan også begynne å kaste den usynlige ballen til en venn. Lek med at du kaster og tar i mot ballen. Det er kun fantasien som setter grenser for hva ballen kan gjøre.

Ida Haugen

5. Passiondans

Her er det om å gjøre å få ut alle sine innerste følelser! Passiondans er å danse ut dine innerste følelser til den fineste musikken du vet om! Alt er lov! Litt som å «synge i dusjen»! Noen ganger hjelper det å lukke øynene i starten. Passiondans er Siri og Snelles egendefinerte dansestil. De mener den hjelper for det meste

92348429 519879105388892 8451185145221742592 N
Siri and Snelle in passionate and enthusiastic Passion Dance. Guest: Anders Møller. - Foto: Marit-Anna Evanger

7. Dansespor

Klipp ut føtter og hender og legg dem i løyper og systemer rundt omkring i huset. Eller kanskje helt uten system! Kast dem i været og se hva slags koreografi du ender opp med! Oppgaven er å hoppe fra fot til fot for å komme seg gjennom huset på en annerledes og dansete måte. Husk å teipe føttene og hendene godt fast, hvis ikke kan man skli og falle.

8. Balansekunst

Fyll en tomflaske halvfull med vann og balansér den på hodet mens du beveger deg i rommet. Klarer du å gå ned på huk og opp igjen?

80960169 524658911471274 8655141197804732416 N
The Talawa Technique has exercises where the dancers must balance bottles or baskets on their heads while moving. Here from a workshop with Tabanka Dance Ensemble. - Foto: Sigrun Drivdal Johnsen

10. Dansefest

Planlegg å ha dansefest en kveld - kle hverandre ut i det dere har hjemme. Badedrakt utenpå pysjen, eller kaninører laget av strømpebukse med sokker i på hodet. Her passer det å gjøre limbo, danseslange hvor alle holder i hverandres hender eller skuldre og danser gjennom huset, fugledansen. Prøv ut flere forskjellige sjangre, her en en spilleliste du kan sette på.

12. Bølgedans

Å lage bølger med teppe er alltid gøy - finn det største teppet eller stoffstykket dere har, og la én og én utforske å være i bølgene.

Icb Scenehuset Foto Tale Hendnes 2020 4
There is lots of movement in blankets and fabrics! On the picture is Oda Bjørholm from the rehearsals of the family production «Dream» made by ICB-productions.

13. Dansetips

Hallgrim Hansegård fra Frikar danset halling siden han var sju år gammel. Nå er han hjemme med ungene - og har laget en fin liten video som kan gi noen tips til å ha en fin dansestund hjemme på stuegolvet med små og større barn.

92435118 3020244911368993 8088424519410122752 N
Hallgrim Hansegård dancing at home with his kids. Get tips and inspiration!

14. Dansedomino

Denne bevegelsesleken er nesten som hviskeleken, bare med bevegelser. Stå på en rekke etter hverandre der alle ser én vei. Den bakerste i rekka finner på en bevegelse, prikker personen foran seg på skulderen som snur seg og ser på bevegelsen - som igjen snur seg og prikker neste person på skulderen og viser bevegelsen. Hva skjer med bevegelsen etter den har gått hele rekka? Er det den samme?

16. Hermedansen

Sett på gøy dansemusikk - og bytt på å «lede» dansen. «Nå danser alle som.... mamma/Karen/Josef/Onkel Pål» og så videre. Når byttet på å lede nok ganger kan dere fortsette med å danse slik dere tenker folk og dyr dere kjenner hadde danset.

18. Dansestopp

En person får rollen som musikkstyrer. Alle danser når musikken startes. Når musikken brått stanses, skal alle deltagerne fryse alle bevegelser og stå musestille. Hvis det er eldre barn kan det passe å lage en konkurranse ut av leken. Når noen rører på seg etter at musikken er stoppet blir vedkommende tatt ut av leken for denne runden. Musikken startes på nytt. Den som er igjen til slutt har vunnet - og så kan man begynne på nytt.

19. Rundturdansing

Sett på musikk på en bærbar enhet og dans fra rom til rom i huset - alle rom kan og bør danses i! Er det plass til alle på doen? Kan man danse på hemsen? Hvordan er dodansen forskjellig fra kjøkkendansen?

21. Pinneleken Tititorea

Tititorea en pinnelek laget for å utvikle hånd-øye-koordinasjon. Lær den i denne videoen fra Polynesisk kultursenter sin Maori-landsby.

Skjermbilde 2020 04 07 Kl 10 55 47

22. Liten Picasso

Tenk at du holder en malerkost i hånda. Stå på to ben, og tenk deg at du maler alle gjenstandene du ser rundt deg. Tenk deg at du må tegne konturene, formene og strekene. Så må du fargelegge og fylle inn skygger.

Se og legg merke til hvordan malerkosten beveger seg. Hvor elegant kan du være i bevegelsene? Kan du kanskje også prøve å ikke være elegant?

Hvordan må du bevege deg for å male hele stuen? Kanskje du må legge deg ned på gulvet for å male taket, eller snu deg rundt deg selv for å male flere ting samtidig. Ha det gøy og lek deg frem.

Ida Haugen

Takk til mange bidragsytere til denne samlingen av danseaktiviteter! Vi på Dansens Hus gleder oss til å se dere i levende live snart!