Wims filmatiske verden

Den belgiske koreografen Wim Vandekeybus har i en årrekke arbeidet med dans på film. Her er utdrag fra twistposen!

Foto: Wim Vandekeybus

1. Blush er Wim Wandekeybus' 52 minutter lange spillefilm basert på forestillingen Blush fra 2004. Musikken er laget av den amerikanske musikeren David Eugene Edwards og bandet hans Wovenhand møter manus skrevet av den flamske forfatteren og poeten Peter Verhelst. Filmen er innspilt på Korsikas sletter og i Brüssels mørke undergrunn og har blitt sett over 150 000 ganger på YouTube.

Wim Vandekeybus

Wim Vandekeybus (f. 1963) har siden oppstarten av sitt kompani Ultima Vez i 1986 markert seg som en av de mest sentrale og vesentlige koreografene i Europa. 

2. Den malaysiske skuespilleren Jerry Killick spiller rollen som frustrert regissør, som snur ryggen til teatret for å følge drømmen om et nytt og kontroversielt prosjekt. Wim Vandekeybus er regissør for filmen fra 2011, som opprinnelig var en del av en forestilling med samme navn som filmen, nemlig Monkey Sandwich. 

3. Dust (1996) er en 3 minutters dansefilm basert på en scene i forestillingen i Mountains Made of Barking. Tre menn kommer inn på scenen og vasker og skrubber sine nakne kropper, uten forvarsel deiser det jord ned på de "rene" kroppene. Den ble filmet – og vist i revers under Vandekeybus' påfølgende forestilling Bereft of a Blissful Union

4. Filmatiseringene av Wim Vandekeybus' sceniske arbeider er nesten dansefilm å regne. Revival: In Spite of Wishing and Wanting (2016) er en gjenopptakelse av In spite of Wishing and Wanting fra (1999)

Revival: In spite of wishing and wanting, 16.–18. september 2016

Vader C Herman Sorgeloos 87840008 Hr1 Kopi

Les mer om film og dans

Filmskapere har latt seg fascinere av dansende kropper helt fra filmens spede start, men kunstnerisk inspirasjon går begge veier. I samtidens dans kan du se filmens påvirkning, hvis du ser etter. Les Ine Therese Bergs tekst 3-2-1: action.

icon-facebookicon-instagramsoek_3icon-searchicon-twitterDansens Hus